Оливера Карић Недељковић: Срцем вођена у град на Морави (ФОТО/ВИДЕО)

0
2781

У музеју Хореум Марги Равно у Ћуприји отворена је друга по реду изложба Оливере КАРИЋ НЕДЕЉКОВИЋ која носи назив „ Срцем вођена у град на Морави“. Реч је о четрдесетак икона рађених комбинованим техникама у разним материјалима, пре свега стакленим перлама, јајчаној темпери, али и мозаику за који је Оливера користила камен и стакло са острва Мурано.

Изложбу је отворио дугогодишњи Оливерин професор Слободан ВИТКОВИЋ Вита који је рекао да није реч о аматерском раду: Ако неко у свом делу, на чак пет мозаика, успе да на најверодостојнији начин ослика Богородичин лик онда нема сумње да је реч о врхунском професионалцу. Једном речју, не постоји аматерско одуховљење, рекао је за портал БКТВ проф. ВИТКОВИЋ. Он је додао да ће са ове изложбе свако отићи бар за мрвицу другачији, „ поправљен“, обогаћен, не пуким утисцима, већ свесношћу да је увек време да човек ради на себи. Највеће уметничко дело на којем неко ради је, према професоровим речима, пре свега, он сам.

IMG_0073

Иако је доктор економских наука Оливера КАРИЋ НЕДЕЉКОВИЋ страст ка уметности, али и велику креативност носи у себи читавог живота. Како сама признаје, са више ентузијазма овом великом послу сликања икона, приступила је после смрти оца Јанићија и то у тренутку када је у Орашцу, оцу у част подизала цркву Светог Јоаникија, због које је и одликована орденом Светога Саве другог реда.

Отварању изложбе присуствовали су председник Општине Ћуприја Нинослав ЕРИЋ који је и позвао Оливеру да као почасни грађанин Ћуприје управо овде излаже, затим Новак НОВАКОВИЋ директор музеја Хореум Марги Равно , који носи име по старом римском називу Ћуприје, Оливерине колеге сликари као и чланови породице, које је предводила народни посланик Миланка Карић.

IMG_0146

Вујо ПАВЛИЦА, гостујући уметник изложбе Оливере Карић Недељковић, знатижељној публици представио се мозаиком и уљем на платну.Његове слике нису ни мрачне, ни гневне, ни илустративне, оне су делови њега који настају у самоизбору, који није било шта а који је главна тема данашњег живота.

 

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име