Одржана промоција књиге Александра Чепурина / Срби су људи с руском душом и италијанским темпераментом

0
2894

Александар Чепурин, дипломата од каријере, бивши амбасадор Руске Федерације у Београду, промовисао је у Руском дому своју књигу „О Србији и Србима“.

У њу је преточио утиске о нашој земљи и народу записане током седам година у бележницу, а први примерак је поклонио приликом опроштајног пријема у јуну председнику Србије Александру Вучићу.

Чепурин је на изузетно посећеној промоцији говорио како је сагледао Србе, шта нас то заиста зближава са Русима, а чему приступамо с различитим сензибилтетом. Рекао је да су Срби људи са руском душом и италијанским темпераментом, да су поносан народ, да и у рат и на фудбал иду са истим жаром… Иако је желео да избегне, ипак је морао да одговори и на понеко политичко питање. Тако је констатовао да је долазак премијера Русије Дмитрија Медведева на обележавање 75. годишњице ослобођења Београда велики догађај, али да је најважнија посета била у јануару када је у Србији боравио председник Русије Владимир Путин.

– Мислим да су се и Русија и Србија ослободиле осећаја понижења и да нормално живимо. Сада смо у прлици да наредних 20 година активно радимо на развоју, а да би наше пријатељство било још јаче потребно је да се та осећања симпатије која постоје оснаже чврстим економским везама – рекао је Чепурин.

Он је подсетио да је са хиљадама становника српске престонице, међу којима су, како је истакао, били и помоћник градоначелника Андреја Младеновић и народни посланик Драгомир Ј. Карић, без обзира какво је време било, корачао у Бесмртном пуку славећи тако победу над фашизмом.

Промоцији је присуствовао и народни посланик Драгомир Ј. Карић, који је пре три месеца одликовао Александра Чепурина орденом породице Карић за подршку српском народу у најтежим временима и даровао му у своје и у име народне посланице Миланке Карић реплику српске официрске сабље из 19. века. Том приликом је Чепурин своју књигу, на чијим корицама су српска и руска застава а између шајкача, са посветом предао Драгомиру Ј. Карићу и с пиететом говорио о значају сарадње са традиционалном српском патријархалној породицом Карић, о Богољубу, Миланки, Драгомиру и Хафи. Нагласио је да је веома значајно њихово ангажовање у циљу јачања стратешке сарадње између Србије и Русије, коју успешно спроводе председници Александар Вучић и Владимир Путин.

– Александар Чепурин је један од ретких амбасадора који је обишао Србију уздуж и попреко. Не једном, него неколико пута, и разговарао са многим нашим грађанима. Имао сам ту част да више пута будем у друштву Александра Чепурина и његове прелепе супруге Наталије – обратио се Карић присутнима, а потом и самом аутору:

– Књигу сте написали срцем. Можда је неко желео у њој да сазна више, али ово је само почетак. Биће прилике да се одговори на многа још питања. Хвала вам за то што сте нас обогатили једним новим виђењем нас какви јесмо иако вам је Иван Мркић при вашем доласку у Београд дао савет: „Не учите Србе памети“.

Александар Чепурин је рекао да Русија не би имала славног Пушкина да није било једног Србина. А захвалност за то се приписује Херцеговцу Сави Владисављевићу, потоњем грофу Сави Рагузинском, изузетној фигури у животу царске Русије. Он је у Истамбулу купио дечака из Етиопије Абрама Ханибала и поклонио га Петру Великом. То је био Пушкинов прадеда. А гроф Сава је заслужан за много тога још.

 

– Рагузински је и аутор уговора о граници између Русије и Кине 1727. године. То су, са мањим изменама, и данашње границе. Тако су Петар Први и Сава Рагузински проширили Европу до Тихог океана – подвукао је Чепурин.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име