Održan sastanak predstavnika Odbora za evropske integracije sa delegacijom Progresivne alijanse socijalista i demokrata iz Evropskog parlamenta

0
2473

Članovi delegacije Progresivne alijanse socijalista i demokrata iz Evropskog parlamenta, koji su u poseti Srbiji pod okriljem Fondacije Fridrih Ebert, tokom sastanka izrazili su punu podršku pristupnim pregovorima Srbije sa Evropskom unijom uz očekivanje da nakon Hrvatske, Srbija bude sledeća država zapadnog Balkana koja će postati članica EU.
Predsednik Grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda (Hannes Swoboda) je izrazio uverenje da naša zemlja ima hrabrosti i snage da uspešno prevaziđe sve izazove koje proces pridruživanja nosi, ali i da bude lider u regionu. Tako značajna uloga Srbije, smatra Svoboda, proističe iz njenog geografskog položaja, veličine teritorije i istorijskog nasleđa.

Član Odbora za parlamentarnu saradnju Evropske unije i Rusije Knut Flekenštajn (Knut Fleckenstein) je naglasio važnost postojanja ne samo političkog, već i društvenog konsenzusa, u procesu pridruživanja i pristupanja Srbije EU. Smatra da je uključenje civilnog sektora u proces evrointegracija sledaći važan korak, jer samo razumevanje procesa, može osigurati podršku građana prilikom sprovođenja i nekih nepopularnih mera, koje su neminovne u ovom procesu. Svoboda je naglasio tri važna procesa koji su pred nama, a to su reforme privatnog i javnog sektora kao i normalizacija odnosa Srbije i Kosova. On je istakao da je malo koja zemlja bila opterećena tako velikim i teškim pitanjima i naglasio da je hrabrost Srbije da se uhvati u koštac sa njima za svaku pohvalu.

Predsednica Odbora za evropske integracije Nataša Vučković je rekla da postoji visoka svest i političara i građana o značaju sprovođenja reformi, ali da je jednako, ako ne i važnije, da izbegnemo manir da uvedemo izvesne standarde, a onda izgubimo kontinuitet u njihovom sprovođenju. Govoreći o parlamentarnoj saradnji, predsednica Odbora podsetila je da je prošle godine u novembru formiran Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje sa poslanicima Evropskog parlamenta, i da je usvojena Rezolucija o ulozi Parlamenta i načelima u pregovorima sa EU, kojom je jasno definisan odnos Narodne skupštine i Vlade. Sledeći korak treba da bude uključivanje civilnog društva, te smatra da je stoga neophodno da i civilno društvo definiše kako vidi svoju ulogu u tom procesu.

Članica Odbora Jadranka Joksimović je istakla da proces pridruživanja nije nov pojam u Srbiji, i podseća da je u proteklih deset godina Srbija prošla razne faze na putu ka Evropskoj uniji. Nažalost, mnoge stari koje su bile u vezi sa tim procesom su skrivane od građana, ili predstavljane na pogrešan način, pa se opravdano javio evroskepticizam i nepoverenje, te je zato zvanični početak pregovora, od izuzetnog značaja za Srbiju i njene građane.
Da će naša zemlja obaviti sve zadatke koji su postavljeni pred nju, veruje i član Odbora Gordana Čomić, ali naglašava da je sada pred nama još jedan zadatak, a to je da pomognemo stvaranju stabilnosti i pomognemo proces evropskih integracija naših suseda u regionu.

U prilog tome, Svoboda je posebno istakao značaj procesa pomirenja između Beograda i Prištine, i ponovio podršku tom procesu i u budućnosti.

Sastanku su prisustvovali i zamenik predsednika Odbora Laslo Varga, i članovi Vera Paunović, Ivan Bauer i Dragomir Karić. Delegacija Progresivne alijanse socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu bila je u sastavu: predsednik Grupe socijalista i demokrata u EP Hanes Svodoba, potpredsednik Odbora za spoljnu politiku u EP Libo Rouček, članica Odbora za spoljnu politiku u EP Marija Eleni Kopa i generalni sekretar Globalnog progresivnog foruma Havijer Moreno Sančez.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime