Одржан састанак представника Одбора за европске интеграције са делегацијом Прогресивне алијансе социјалиста и демократа из Европског парламента

0
2472

Чланови делегације Прогресивне алијансе социјалиста и демократа из Европског парламента, који су у посети Србији под окриљем Фондације Фридрих Еберт, током састанка изразили су пуну подршку приступним преговорима Србије са Европском унијом уз очекивање да након Хрватске, Србија буде следећа држава западног Балкана која ће постати чланица ЕУ.
Председник Групе социјалиста и демократа у Европском парламенту Ханес Свобода (Ханнес Сwобода) је изразио уверење да наша земља има храбрости и снаге да успешно превазиђе све изазове које процес придруживања носи, али и да буде лидер у региону. Тако значајна улога Србије, сматра Свобода, проистиче из њеног географског положаја, величине територије и историјског наслеђа.

Члан Одбора за парламентарну сарадњу Европске уније и Русије Кнут Флекенштајн (Кнут Флецкенстеин) је нагласио важност постојања не само политичког, већ и друштвеног консензуса, у процесу придруживања и приступања Србије ЕУ. Сматра да је укључење цивилног сектора у процес евроинтеграција следаћи важан корак, јер само разумевање процеса, може осигурати подршку грађана приликом спровођења и неких непопуларних мера, које су неминовне у овом процесу. Свобода је нагласио три важна процеса који су пред нама, а то су реформе приватног и јавног сектора као и нормализација односа Србије и Косова. Он је истакао да је мало која земља била оптерећена тако великим и тешким питањима и нагласио да је храброст Србије да се ухвати у коштац са њима за сваку похвалу.

Председница Одбора за европске интеграције Наташа Вучковић је рекла да постоји висока свест и политичара и грађана о значају спровођења реформи, али да је једнако, ако не и важније, да избегнемо манир да уведемо извесне стандарде, а онда изгубимо континуитет у њиховом спровођењу. Говорећи о парламентарној сарадњи, председница Одбора подсетила је да је прошле године у новембру формиран Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање са посланицима Европског парламента, и да је усвојена Резолуција о улози Парламента и начелима у преговорима са ЕУ, којом је јасно дефинисан однос Народне скупштине и Владе. Следећи корак треба да буде укључивање цивилног друштва, те сматра да је стога неопходно да и цивилно друштво дефинише како види своју улогу у том процесу.

Чланица Одбора Јадранка Јоксимовић је истакла да процес придруживања није нов појам у Србији, и подсећа да је у протеклих десет година Србија прошла разне фазе на путу ка Европској унији. Нажалост, многе стари које су биле у вези са тим процесом су скриване од грађана, или представљане на погрешан начин, па се оправдано јавио евроскептицизам и неповерење, те је зато званични почетак преговора, од изузетног значаја за Србију и њене грађане.
Да ће наша земља обавити све задатке који су постављени пред њу, верује и члан Одбора Гордана Чомић, али наглашава да је сада пред нама још један задатак, а то је да помогнемо стварању стабилности и помогнемо процес европских интеграција наших суседа у региону.

У прилог томе, Свобода је посебно истакао значај процеса помирења између Београда и Приштине, и поновио подршку том процесу и у будућности.

Састанку су присуствовали и заменик председника Одбора Ласло Варга, и чланови Вера Пауновић, Иван Бауер и Драгомир Карић. Делегација Прогресивне алијансе социјалиста и демократа у Европском парламенту била је у саставу: председник Групе социјалиста и демократа у ЕП Ханес Сводоба, потпредседник Одбора за спољну политику у ЕП Либо Роучек, чланица Одбора за спољну политику у ЕП Марија Елени Копа и генерални секретар Глобалног прогресивног форума Хавијер Морено Санчез.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име