Na Dan primirja Poljska obeležila Nacionalni praznik

0
2244

Dan nezavisnosti Republike Poljske, koji se obeležava 11. novembra u čast obnavljanja samostalnosti koju je stekla posle Prvog svetskog rata 1918. godine, svečano je obležen i u Beogradu. U svojoj ambasadi u ulici Kneza Miloša u Beogradu prijem je za diplomatski kor, ugledne ličnosti iz političkog, kulturnog, verskog života Srbije priredio ambasador Poljske, Njegova Ekselencija Aleksandar Hećko sa suprugom.

Na prijem su osim predsednice srpskog parlamenta Maje Gojković i ministarke u vladi Srbije Kori Udovički došli i narodni poslanik Dragomir J. Karić, vikar patrijarha srpskog vladika toplički Arsenije…

IMG_0196

Pošto je svoju samostalnost obnovila 1918. Poljska ju je ponovo izgubila u Drugom svetskom ratu u kojem je stradalo oko 6 miliona građana. Iz drugog rata izašla je u značajno promenjenim granicama. Posleratna Narodna Republika Poljska bila je u okviru Istočnog bloka, pod jakim sovjetskim uticajem. Za vreme revolucija 1989. komunistička vlast je ukinuta. Poljska je danas članica Evropske unije i NATO pakta.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime