На Дан примирја Пољска обележила Национални празник

0
2282

Дан независности Републике Пољске, који се обележава 11. новембра у част обнављања самосталности коју је стекла после Првог светског рата 1918. године, свечано је облежен и у Београду. У својој амбасади у улици Кнеза Милоша у Београду пријем је за дипломатски кор, угледне личности из политичког, културног, верског живота Србије приредио амбасадор Пољске, Његова Екселенција Александар Хећко са супругом.

На пријем су осим председнице српског парламента Маје Гојковић и министарке у влади Србије Кори Удовички дошли и народни посланик Драгомир Ј. Карић, викар патријарха српског владика топлички Арсеније…

IMG_0196

Пошто је своју самосталност обновила 1918. Пољска ју је поново изгубила у Другом светском рату у којем је страдало око 6 милиона грађана. Из другог рата изашла је у значајно промењеним границама. Послератна Народна Република Пољска била је у оквиру Источног блока, под јаким совјетским утицајем. За време револуција 1989. комунистичка власт је укинута. Пољска је данас чланица Европске уније и НАТО пакта.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име