Molitva u Bajrakli džamiji: Godinu dana od smrti Hamdije Jusufspahića (FOTO)

0
2195

Povodom godišnjice smrti Hamdije Jusufspahića danas je u Bajrakli džamiji zajednički proučena molitva, a vernici su nakon toga posetili grob bivšeg muftije.

Hamdija Jusufspahić rođen je u Zanesovićima kod Bugojna 16. juna 1937. Upisao je medresu u Sarajevu 1948. godine. Kao izvanredan učenik stekao je pravo na stipendiju u Egiptu. Međutim, čekajući na odlazak u Egipat studirao je Pravni fakultet, završio vojni rok, bio imam u Aladža džamiji u Foči, Karađozbegovoj džamiji u Mostaru i u džamiji u Višegradu.

Nakon povratka u Jugoslaviju 1967. godine je imenovan za muftiju, a 1978. i za predsednika Svetske islamske asocijacije za Kur’an u Tunisu. Bio je član Svetske islamske asocijacije u Meki.

Jusufspahić je čvrsto verovao u versku toleranciju, koju je širio među sugrađanima i bio je uvek spreman da im uputi toplu reč, da im pomogne, da ih posavetuje…Imao je običaj da kaže: “Ne pravim ja ljude ni muslimanima niti ih patrijarh pravi pravoslavnima, niti ih papa pravi katolicima. Mi vjerujemo da je Bog jedan i da je Bog sve nas stvorio na jedan isti način“.

Molitvu je održao predsednik vrhovnog sabora IZS Muhamed Jusufspahić, a prisustvovao je i narodni poslanik Dragomir J. Karić, kao i mnogobrojni prijatelji, poštovaoci i vernici.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime