Milanki Karić priznanje za najevropskiji program u 2013. godini

0
2482

Narodna poslanica Milanka Karić jedna je od ovogodišnjih dobitnika priznanja „Najevropljanin godine“ za 2013. godinu. Milanki Karić ova prestižna nagrada uručena je u svečanoj sali Skupštine grada Beograda I to za najevropskiji program u oblasti širenja i promocije nacionalne kulturno-istorijske baštine.

U obrazloženju nagrade stoji da je njena nominacija i imenovanje za najevropskiji program usledila kao rezultat njene dugogodišnje aktivnosti i rada umerenog na promociju nacionalne kulturno istorijske baštine i stvaralaštva, očuvanje tradicije i humanitani rad. Kao osnivač Karić fondacije, njen rad je prepoznatljiv kroz akcije: “ Impuls životu”, “ Srbijo pomozi”,” Piši ćirilicom” itd.

Fondacija je pre 16 godina osnovala nagradu “ Braća Karić” sa željom da se dodatno vrednuju najviša dostignuća stvaralaštva u oblastima kulture i umetnosti, naučnog i istraživačkog rada, novinarstva, publicistike i izdavaštva, dobročinstva kao i aktivnosti koje doprinose razvoju demokratije u zemlji i svetu i jačanju mira, saradnje I prijateljstva među narodima.Takvim programom srpska dostignuća I vrednosti se promovišu u bližem I daljem ( evropskom ) okruženju.

IMG_5762

Primajući prizanje Milanka Karić je rekla:

Pored mnogih nagrada i izraza zahvalnosti koje smo dobijali svih ovih godina, veoma sam počastvovana što je danas grupa izuzetnih intelektualaca, članova Inicijativnog odbora i Predsedništva Prve evropske kuće u Beogradu prepoznala naš višedecenijski rad na očuvanju i promociji srpske kulturne i istorijske baštine. Idejni tvorac, vizionar i strateg našeg misionarskog delanja je moj suprug Bogoljub. Našu misiju, viziju i strateške ciljeve nastavljaju da neguju nove generacije naše porodice. Sa radošću i punim poverenjem prepuštam svojoj najmlađoj ćerki Danici, lepu ali odgovornu funkciju predsednika Karić fondacije, uverena da će zahvaljujući njenom optimizmu, ljubavi i energiji, mnogo doprineti da naša fondacija živi još dugo godina.

Svoje održanje i napredak, svaki narod duguje ne samo materijalnim dobrima već, pre svega, kulturi i svojoj duhovnosti. Materijalna dobra su krhka i prolazna, a duhovna, ako su prava, vreme propušta u budućnost, bolje reći u večnost. Ta činjenica da pripadamo grupi ljudi koji stvaraju trajne vrednosti me čini izuzetno ponosnom Srpkinjom, jednom među hiljadama naših sunarodnika, u otadžbini i rasejanju, koji se zalažu za iste vrednosti.

Sa dobročiniteljskim radom i afirmacijom srpske kulture i duhovnosti u Evropi i svetu, nikada nismo posustali. Ni onda kada je bilo najteže, za vreme NATO agresije na našu zemlju ali ni tokom političkog nasilja i medijske satanizacije koja se godinama sprovodi nad mojim suprugom Bogoljubom i celom našom porodicom.

Zahvalni milosti Božijoj koji nam je je podario ljubav, veru, snagu i strpljenje, nastavili smo sa svojom plemenitom misijom, baš po onoj narodnoj mudrosti: ,,U dobru se ne ponesi, a u zlu ne unizi“.

Želim da se zahvalim svima koji su zaslužni što večeras kao laureat ove prestižne nagrade stojim pred vama. Najpre, mom Bogoljubu kome posvećujem ovo priznanje. Svojoj porodici, deci , unucima i prijateljima.

Zahvaljujem se mom malom timu izvanrednih saradnika u Karić fondaciji, koji sa velikom ljubavlju i entuzijazmom godinama radi na ispunjenju naše misije.

Takođe profesorima, umetnicima, naučnicima, kulturnim radnicima koji su se uvek sa radošću odazivali i pomagali realizacije mnogih naših akcija.

Još jednom izražavam zahvalnost Prvoj evropskoj kući u Beogradu i svim mojim prijateljima koji su večeraas došli da sa mnom podele radost dodele ovog priznanja.

ŽIVELI! NA MNOGAJA LJETA!

IMG_5787
Osim Milanke Karić ove godine nagrada je uručena i doskorašnjem predsedniku Skupštine Srbije, aktuelnom ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, ambasadoru Nemačke u Srbiji Hajncu Vilhelmu , glumcu Draganu Bjelogrliću, direktoru PKS Željku Sertiću I osnivaču “ Farmalogista” Lovorki Nikolić.

Ovo priznanje dodeljuje se od 2000. godine za uspešan rad usmeren ka bržoj i svestranijoj integraciji Srbije u Evropu, a ustanovili su ga Evropski pokret u Srbiji i Evropska kuća Čukarica.

Prošle godine, 10. maja nagrada „Najevropljanin 2012“ uručena je Aleksandru Vučiću, tada prvom potpredsedniku Vlade Srbije.

Među dosadašnjim dobitnicima priznanja su i Ivica Dačić, Rasim Ljajić, Boris Tadić, ambasador Mauricio Masari, Vuk Jeremić, Nenad Bogdanović, Desimir Tošić, a posthumno je 2003. dodeljena i Zoranu Đinđiću.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime