Миланки Карић признање за најевропскији програм у 2013. години

0
2519

Народна посланица Миланка Карић једна је од овогодишњих добитника признања „Најевропљанин године“ за 2013. годину. Миланки Карић ова престижна награда уручена је у свечаној сали Скупштине града Београда И то за најевропскији програм у области ширења и промоције националне културно-историјске баштине.

У образложењу награде стоји да је њена номинација и именовање за најевропскији програм уследила као резултат њене дугогодишње активности и рада умереног на промоцију националне културно историјске баштине и стваралаштва, очување традиције и хуманитани рад. Као оснивач Карић фондације, њен рад је препознатљив кроз акције: “ Импулс животу”, “ Србијо помози”,” Пиши ћирилицом” итд.

Фондација је пре 16 година основала награду “ Браћа Карић” са жељом да се додатно вреднују највиша достигнућа стваралаштва у областима културе и уметности, научног и истраживачког рада, новинарства, публицистике и издаваштва, доброчинства као и активности које доприносе развоју демократије у земљи и свету и јачању мира, сарадње И пријатељства међу народима.Таквим програмом српска достигнућа И вредности се промовишу у ближем И даљем ( европском ) окружењу.

IMG_5762

Примајући призање Миланка Карић је рекла:

Поред многих награда и израза захвалности које смо добијали свих ових година, веома сам почаствована што је данас група изузетних интелектуалаца, чланова Иницијативног одбора и Председништва Прве европске куће у Београду препознала наш вишедеценијски рад на очувању и промоцији српске културне и историјске баштине. Идејни творац, визионар и стратег нашег мисионарског делања је мој супруг Богољуб. Нашу мисију, визију и стратешке циљеве настављају да негују нове генерације наше породице. Са радошћу и пуним поверењем препуштам својој најмлађој ћерки Даници, лепу али одговорну функцију председника Карић фондације, уверена да ће захваљујући њеном оптимизму, љубави и енергији, много допринети да наша фондација живи још дуго година.

Своје одржање и напредак, сваки народ дугује не само материјалним добрима већ, пре свега, култури и својој духовности. Материјална добра су крхка и пролазна, а духовна, ако су права, време пропушта у будућност, боље рећи у вечност. Та чињеница да припадамо групи људи који стварају трајне вредности ме чини изузетно поносном Српкињом, једном међу хиљадама наших сународника, у отаџбини и расејању, који се залажу за исте вредности.

Са доброчинитељским радом и афирмацијом српске културе и духовности у Европи и свету, никада нисмо посустали. Ни онда када је било најтеже, за време НАТО агресије на нашу земљу али ни током политичког насиља и медијске сатанизације која се годинама спроводи над мојим супругом Богољубом и целом нашом породицом.

Захвални милости Божијој који нам је је подарио љубав, веру, снагу и стрпљење, наставили смо са својом племенитом мисијом, баш по оној народној мудрости: ,,У добру се не понеси, а у злу не унизи“.

Желим да се захвалим свима који су заслужни што вечерас као лауреат ове престижне награде стојим пред вама. Најпре, мом Богољубу коме посвећујем ово признање. Својој породици, деци , унуцима и пријатељима.

Захваљујем се мом малом тиму изванредних сарадника у Карић фондацији, који са великом љубављу и ентузијазмом годинама ради на испуњењу наше мисије.

Такође професорима, уметницима, научницима, културним радницима који су се увек са радошћу одазивали и помагали реализације многих наших акција.

Још једном изражавам захвалност Првој европској кући у Београду и свим мојим пријатељима који су вечераас дошли да са мном поделе радост доделе овог признања.

ЖИВЕЛИ! НА МНОГАЈА ЉЕТА!

IMG_5787
Осим Миланке Карић ове године награда је уручена и доскорашњем председнику Скупштине Србије, актуелном министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу, амбасадору Немачке у Србији Хајнцу Вилхелму , глумцу Драгану Бјелогрлићу, директору ПКС Жељку Сертићу И оснивачу “ Фармалогиста” Ловорки Николић.

Ово признање додељује се од 2000. године за успешан рад усмерен ка бржој и свестранијој интеграцији Србије у Европу, а установили су га Европски покрет у Србији и Европска кућа Чукарица.

Прошле године, 10. маја награда „Најевропљанин 2012“ уручена је Александру Вучићу, тада првом потпредседнику Владе Србије.

Међу досадашњим добитницима признања су и Ивица Дачић, Расим Љајић, Борис Тадић, амбасадор Маурицио Масари, Вук Јеремић, Ненад Богдановић, Десимир Тошић, а постхумно је 2003. додељена и Зорану Ђинђићу.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име