Manifestacija “Dani Belorusije na Voždovcu” *VIDEO

0
2268

Manifestacija “Dani Belorusije na Voždovcu” održana je danas u organizaciji GO Voždovac i Ambasade Republike Belorusije u Beogradu.

Izložbu fotografija o Belorusiji iz doba Prvog svetskog rata do danas, ali i izložbu knjiga na srpskom, beloruskom i ruskom jeziku, otvorili predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić i Njegova ekselencija ambasador Republike Belorusije Vladimir Čušev.

Predsednik GO Voždovac Aleksandar Savić istakao je značaj stalne i kontinuirane podrške Belorusije u teškim vremenima za Srbiju.

„Sa nama su danas iskreni prijatelji opštine Voždovac i Republike Belorusije. Sa ponosom mogu da istaknem tradicionalno prijateljstvo srpskog i beloruskog naroda koje može da bude uzor drugim evropskim narodima. Opština Voždovac dugi niz godina ima izuzetnu saradnju sa Republikom Belorusojom koja je pružala humanitarnu pomoć i iskrenu podršku Srbiji za vreme bombardovanja“, rekao je Savić.

Kako je rekao, građani Voždovca su prepoznali trud i napor Belorusije i zato nastoje da se saradnja produbi kroz oblasti obrazovanja, kulture, privrede i turizma.
Njegova ekselencija ambasador Belorusije u Beogradu Vladimir Čušev rekao je da na svakom koraku oseća zahvalnost srpskog naroda. Takođe, istakao je da Srbi i Belorusi nisu braća samo po slovenstvu i pravoslavlju, već i po stradanjima i patnji sa kojima su se obe zemlje suočavale.

„Nastojaćemo da produbimo naše prijateljstvo sa opštinom Voždovac. Izložba predstavlja Belorusiju u Prvom svetskom ratu i pokazuje da je pored Srbije i Belorusija dala svoj veliki doprinos pobedi“, istakao je Čušev.

U znak povezanosti i velikog prijateljstva dve zemlje, ambasador Čušev je najavio da će se Okotobarska opština grada Minska pobratimiti sa opštinom Voždovac. To je najveća opština u Minsku, gde je u toku izgradnja međunarodnog stambeno- poslovnog kompleksa „Minsk svet“, na čijem čelu je Karić kompanija.

Počasni konzul Belorusije u Beogradu i Predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Belorusijom Dragomir J. Karić istakao je da su odnosi dve zemlje na izuzetno visokom nivou.

„Ja kao počasni konzul Belorusije i kao predsednik Grupe prijateljstva u Parlamentu radim sve što mogu da bi se što čvršće povezala dva naroda. Odnosi Srbije i Belorusije su na izuzetno visokom nivou. Od nekadašnjih skromnih 4 miliona dolara obrta, došli smo do 350 miliona dolara, a cilj je da do 2020. godine postignemo 500 miliona“, istakao je Karić.

Opština Voždovac će ambasadoru Čuševu dodeliti javno priznanje za političko i humanitarno delovanje, povelju počasnog građanina opštine Voždovac, kao i bivšem amabasadoru Belorusije u Srbiji Vladimiru Briljovu. Priznanja će biti uručena 13. decembra na obeležavanju slave opštine Voždovac.


Na manifestaciji je prikazan kratak film „Belorusija u jednom danu“. Takođe, otvorena je izložba fotografija Belorusije u doba Prvog svetskog rata. Prikazane su fotografije potiču iz osam arhiva i muzeja Belorusije, a spremio ih je Nacionalni muzej Belorusije. Posetioci su imali prilike da vide i izložbu knjiga različitih oblasti potencijalne saradnje dve zemlje, kao i knjige umetničkog iskustva i stvaralaštva.

Pre početka manifestacije, predsednik GO Voždovac Aleksandar Savić sastao sa beloruskom delegacijom i poslanikom Karićem, gde su razgovarali o planovima za razvoj opštine i ulaganjima stranih investitora.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime