Манифестација “Дани Белорусије на Вождовцу” *ВИДЕО

0
2301

Манифестација “Дани Белорусије на Вождовцу” одржана је данас у организацији ГО Вождовац и Амбасаде Републике Белорусије у Београду.

Изложбу фотографија о Белорусији из доба Првог светског рата до данас, али и изложбу књига на српском, белоруском и руском језику, отворили председник општине Вождовац Александар Савић и Његова екселенција амбасадор Републике Белорусије Владимир Чушев.

Председник ГО Вождовац Александар Савић истакао је значај сталне и континуиране подршке Белорусије у тешким временима за Србију.

„Са нама су данас искрени пријатељи општине Вождовац и Републике Белорусије. Са поносом могу да истакнем традиционално пријатељство српског и белоруског народа које може да буде узор другим европским народима. Општина Вождовац дуги низ година има изузетну сарадњу са Републиком Белорусојом која је пружала хуманитарну помоћ и искрену подршку Србији за време бомбардовања“, рекао је Савић.

Како је рекао, грађани Вождовца су препознали труд и напор Белорусије и зато настоје да се сарадња продуби кроз области образовања, културе, привреде и туризма.
Његова екселенција амбасадор Белорусије у Београду Владимир Чушев рекао је да на сваком кораку осећа захвалност српског народа. Такође, истакао је да Срби и Белоруси нису браћа само по словенству и православљу, већ и по страдањима и патњи са којима су се обе земље суочавале.

„Настојаћемо да продубимо наше пријатељство са општином Вождовац. Изложба представља Белорусију у Првом светском рату и показује да је поред Србије и Белорусија дала свој велики допринос победи“, истакао је Чушев.

У знак повезаности и великог пријатељства две земље, амбасадор Чушев је најавио да ће се Окотобарска општина града Минска побратимити са општином Вождовац. То је највећа општина у Минску, где је у току изградња међународног стамбено- пословног комплекса „Минск свет“, на чијем челу је Карић компанија.

Почасни конзул Белорусије у Београду и Председник посланичке групе пријатељства са Белорусијом Драгомир Ј. Карић истакао је да су односи две земље на изузетно високом нивоу.

„Ја као почасни конзул Белорусије и као председник Групе пријатељства у Парламенту радим све што могу да би се што чвршће повезала два народа. Односи Србије и Белорусије су на изузетно високом нивоу. Од некадашњих скромних 4 милиона долара обрта, дошли смо до 350 милиона долара, а циљ је да до 2020. године постигнемо 500 милиона“, истакао је Карић.

Општина Вождовац ће амбасадору Чушеву доделити јавно признање за политичко и хуманитарно деловање, повељу почасног грађанина општине Вождовац, као и бившем амабасадору Белорусије у Србији Владимиру Бриљову. Признања ће бити уручена 13. децембра на обележавању славе општине Вождовац.


На манифестацији је приказан кратак филм „Белорусија у једном дану“. Такође, отворена је изложба фотографија Белорусије у доба Првог светског рата. Приказане су фотографије потичу из осам архива и музеја Белорусије, а спремио их је Национални музеј Белорусије. Посетиоци су имали прилике да виде и изложбу књига различитих области потенцијалне сарадње две земље, као и књиге уметничког искуства и стваралаштва.

Пре почетка манифестације, председник ГО Вождовац Александар Савић састао са белоруском делегацијом и послаником Карићем, где су разговарали о плановима за развој општине и улагањима страних инвеститора.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име