Маја Гојковић и посланик Карић на манифестацији „Пожаревачки мир“ (ВИДЕО)

0
3051

У спомен комплексу „Пожаревачки мир“ на брду Тулба обележено је 300 година од потписивање мира између Османске царевине, са једне, и Аустрије и Млетачке републике, са друге стране.

Свечаности су поред председнице Народне скупштине Маје Гојковић, градоначелника Пожаревца Банета Спасовића и његових сарадника, присуствовали и посланици у републичком парламенту, међу којима је био и Драгомир Карић, затим представник турске амбасаде, председници општина Браничевског и Подунавског округа, представници војске, полиције, тужилаштва, Српске православне цркве, одборници, директори јавних предузећа и установа.

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, рекао је да је град Пожаревац поклонио велику пажњу овом историјском догађају, нагласивши да је локална самоуправа доста учинила да свим посетиоцима града, прикаже место где су пре три века најмоћније светске силе селе и договориле мир.

„У Пожаревцу и Србији славимо мир јер знамо колико се тешко до њега долази и како се лако губи. Такође славимо га због тога што у њему, и само у њему можемо показати себи и другима колико смо заправо вредан, способан и космополитски народ, рекао је Спасовић.

Председница Народне скупштине Маја Гојковић је овом приликом изјавила да се Србија и данас, као и пре три века, налази на ветрометини између запада и истока, и неретко се чују гласови да би требало да се определи за једну или другу страну.

На свечаности је наступио градски женски хор „Барили“ који је поред химне Србије извео и химне земаља учесника у потписивању Пожаревачког мира.
Такође наступио је и симфонијски оркестар „Гвардиа“ уз пратњу хора „Вихор“ из Пожаревца.

Подсетимо Пожаревачки мир потписан је 21. јула 1718. у Пожаревцу између Аустрије и Венеције с једне, и Османског царства са друге стране. Од 1714. до 1718. Турци су успешно водили ратове против Венеције у Грчкој и на Криту, али поразима код Петроварадина 1716, Темишвара и Београда 1717. од стране аустријске војске предвођене Еугеном Савојским, Османско царство изгубило је Тамишки Банат, северну Србију и северну Босну. Венеција је изгубила поседе на Пелопонезу и Криту које је добила миром у Карловцима 1699. али је задржала Јонска острва и Далмацију.

Мир је трајао до новог рата Аустрије и Турске и мира у Београду 1739. када се нови аустријско-турски рат завршио неповољно по Аустрију и када је изгубила северну Србију и Београд.

Утиске о овој за град Пожаревац важној манифестацији са нама је поделио и Верољуб Арсић, потпредседник Скупштине Србије и рођени Пожаревљанин.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име