Lukašenko dolazi u Beograd 2019. Predsednik koji je bez pauze, na vlasti već 25 godina (VIDEO KARIĆ TV PRVA)

1
2553

Predsednik Belorusija Aleksandar Lukašenko boraviće u dvodnevnoj poseti Srbiji 02. i 03. decembra. Za neke on je diktator, za druge čovek koji je uveo red u Belorusiju. U istoriju je svakako već ušao kao predsednik koji je, bez pauze, na vlasti već 25 godina.

Predsednik Srbije posetio je Belorusiju u junu ove godine i tada je svog kolegu Aleksandra Lukašenka pozvao u Srbiju. Veze najdugoročnijeg evropskog lidera i Srbije sežu 20 godina unazad. Jedini šef države, koji se usudio da dođe u Beograd na koji su padale bombe 1999.godine i tako pruži podršku Srbiji tokom NATO bombardovanja, bio je Aleksandar Lukašenko. Deset godina kasnije beloruski predsednik u velikoj tajnosti stiže na Kopaonik, kako je tada navedeno, na odmor i skijanje, a poseta je iskorišćena i za susret sa predstavnicima državnog vrha. Potom, 2014. kada ga je ugostio Tomislav Nikolić.


Dragomir Karić, počasni konzul Belorusije u Srbiji: Sa Belorusijom nemamo nikakvih otvorenih pitanja. Oni nas podržavaju u svim međunarodnim organizacijama, od UN pa nadalje glasaju uvek u korist Republike Srbije. Ne pada im na pamet da priznaju Kosovo i Metohiju kao neku nezavisnu državu.

Belorusija je Srbiji poklonila četiri lovačka aviona Mig-29 koji bi trebalo da pojačaju borbenu spremnost srpske avijacije. Koji je sada cilj najavljene posete?

Srećko Đukić, bivši ambasador Srbije u Belorusiji: Mislim da će oni glavnu pažnju koncentrisati upravo na bilateralnim i ekonomskim odnosima jer mi sa Belorusijom i Belorusija sa nama nemamo drugih otvorenih političkih pitanja bilo u bilateralnoj sveri, u regionalnoj, međunarodnoj i biće i veliki biznis forum, doćiće dosta privrednika iz Belorusije, biće privrednika iz Srbije.

Dragomir Karić, počasni konzul Belorusije u Srbiji: Ja očekujem da taj obrt i sve to do 2025.godine sigurno može da bude preko milijardu dolara, to definitivno. U to sam ubeđen. Kroz zajednička preduzeća, zajedničku proizvodnju. Pazite, sve od voća, povrća, oni to nemaju, sve uvoze, sve što mi možemo da proizvedemo, to će tamo biti primljeno oberučke.

Na razvalinama Sovjetskog Saveza Belorusija se gušila u krizi korupcije, tranzicije i pod pretnjom uništenja privrede i industrije. 1994. na vlast dolazi Aleksandar Lukašenko, čovek sa diplomom agroekonomiste. Svojim nekonvencionalnim ponašanjem, čestim boravkom među seljacima na kokursima koje je obnovio stiče status neprikosnovenog lidera osiromašenih i razočaranih. Belorusku industriju uspeo je da očuva, otvorio za tržišta Indije i Kine. Za razliku od mnogih država bivšeg SSSR-a I Jugoslavije, Belorusija ima prepoznatljive proizvode poput traktora ili frižidera. Pod Lukašenkom zvanična nezaposlenost je manja od 2%. Siromaštvo je opalo i prosečna mesečna zarada je viša nego u većini sovjetskih republika. Ustavnom gimnastikom omogućuje sebi više uzastopnih predsedničkih mandata. Na taj način Belorusijom vlada već 25 godina. Lukašenko je balans sistema koji je sam stvorio, napisao je Valerij Karbalevič autor Lukašenkove biografije. On nema izbora osim da pokuša da ostane na vlasti do kraja života. Njegov odlazak bi doveo do promene režima a naslednika je teško zamisliti, piše Valerij.

Dragomir Karić, počasni konzul Belorusije u Srbiji: Već imaju 700 dolara prosečnu platu. Da vidimo kad ćemo mi doći do toga. I mi idemo ka tome. Svako ko rodi treće dete dobije besplatan stan i čeka ga perspektiva za posao. Drugo, oni su u visokim tehnologijama, skoro u vrhu. Viber, koji mi koristimo, ovde vajber, to je njihovo delo.

Šezdesetpetogodišnji lider Belorusije za EU je svojevremeno bio poslednji evropski diktator. Ipak, rat u Ukrajini deoneo mu je ulogu mirotvorca i čoveka kome Moskva i Kijev jednako veruju a Brisel i Berlin sa pažnjom osluškuju koje će poruke poslati. Dva najvažnija sporazuma o primirju na istoku Ukrajine potpisana su u Minsku. Belorusija pod Lukašenkom je uređena država. Svako ko je imao priliku da poseti Minsk prvo ističe besprekorno čiste ulice i red koji tamo vlada. Ekonomskim i političkim uspesima Lukašenko neutrališe nepostojanje pravog višestranačkog političkog sistema. Opozicija zvanično postoji a na nedavnim izborima nije uspela da osvoji niti jedan poslanički mandat.

1 KOMENTAR

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime