Лукашенко долази у Београд 2019. Председник који је без паузе, на власти већ 25 година (ВИДЕО КАРИЋ ТВ ПРВА)

1
2578

Председник Белорусија Александар Лукашенко боравиће у дводневној посети Србији 02. и 03. децембра. За неке он је диктатор, за друге човек који је увео ред у Белорусију. У историју је свакако већ ушао као председник који је, без паузе, на власти већ 25 година.

Председник Србије посетио је Белорусију у јуну ове године и тада је свог колегу Александра Лукашенка позвао у Србију. Везе најдугорочнијег европског лидера и Србије сежу 20 година уназад. Једини шеф државе, који се усудио да дође у Београд на који су падале бомбе 1999.године и тако пружи подршку Србији током НАТО бомбардовања, био је Александар Лукашенко. Десет година касније белоруски председник у великој тајности стиже на Копаоник, како је тада наведено, на одмор и скијање, а посета је искоришћена и за сусрет са представницима државног врха. Потом, 2014. када га је угостио Томислав Николић.


Драгомир Карић, почасни конзул Белорусије у Србији: Са Белорусијом немамо никаквих отворених питања. Они нас подржавају у свим међународним организацијама, од УН па надаље гласају увек у корист Републике Србије. Не пада им на памет да признају Косово и Метохију као неку независну државу.

Белорусија је Србији поклонила четири ловачка авиона Миг-29 који би требало да појачају борбену спремност српске авијације. Који је сада циљ најављене посете?

Срећко Ђукић, бивши амбасадор Србије у Белорусији: Мислим да ће они главну пажњу концентрисати управо на билатералним и економским односима јер ми са Белорусијом и Белорусија са нама немамо других отворених политичких питања било у билатералној свери, у регионалној, међународној и биће и велики бизнис форум, доћиће доста привредника из Белорусије, биће привредника из Србије.

Драгомир Карић, почасни конзул Белорусије у Србији: Ја очекујем да тај обрт и све то до 2025.године сигурно може да буде преко милијарду долара, то дефинитивно. У то сам убеђен. Кроз заједничка предузећа, заједничку производњу. Пазите, све од воћа, поврћа, они то немају, све увозе, све што ми можемо да произведемо, то ће тамо бити примљено оберучке.

На развалинама Совјетског Савеза Белорусија се гушила у кризи корупције, транзиције и под претњом уништења привреде и индустрије. 1994. на власт долази Александар Лукашенко, човек са дипломом агроекономисте. Својим неконвенционалним понашањем, честим боравком међу сељацима на кокурсима које је обновио стиче статус неприкосновеног лидера осиромашених и разочараних. Белоруску индустрију успео је да очува, отворио за тржишта Индије и Кине. За разлику од многих држава бившег СССР-а И Југославије, Белорусија има препознатљиве производе попут трактора или фрижидера. Под Лукашенком званична незапосленост је мања од 2%. Сиромаштво је опало и просечна месечна зарада је виша него у већини совјетских република. Уставном гимнастиком омогућује себи више узастопних председничких мандата. На тај начин Белорусијом влада већ 25 година. Лукашенко је баланс система који је сам створио, написао је Валериј Карбалевич аутор Лукашенкове биографије. Он нема избора осим да покуша да остане на власти до краја живота. Његов одлазак би довео до промене режима а наследника је тешко замислити, пише Валериј.

Драгомир Карић, почасни конзул Белорусије у Србији: Већ имају 700 долара просечну плату. Да видимо кад ћемо ми доћи до тога. И ми идемо ка томе. Свако ко роди треће дете добије бесплатан стан и чека га перспектива за посао. Друго, они су у високим технологијама, скоро у врху. Вибер, који ми користимо, овде вајбер, то је њихово дело.

Шездесетпетогодишњи лидер Белорусије за ЕУ је својевремено био последњи европски диктатор. Ипак, рат у Украјини деонео му је улогу миротворца и човека коме Москва и Кијев једнако верују а Брисел и Берлин са пажњом ослушкују које ће поруке послати. Два најважнија споразума о примирју на истоку Украјине потписана су у Минску. Белорусија под Лукашенком је уређена држава. Свако ко је имао прилику да посети Минск прво истиче беспрекорно чисте улице и ред који тамо влада. Економским и политичким успесима Лукашенко неутралише непостојање правог вишестраначког политичког система. Опозиција званично постоји а на недавним изборима није успела да освоји нити један посланички мандат.

1 КОМЕНТАР

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име