Lazareva subota – krsna slava patrijarha Irineja koji je služio liturgiju u Sabornoj crkvi (VIDEO)

0
3104

Lazareva subota, veliki hrišćanski praznik koji pada nedelju dana pred Vaskrs, krsna je slava Njegove Svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja.

Danas, na Lazarevu subotu, patrijarh srpski g. Irinej, Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je u beogradskoj Sabornoj crkvi.

Po završetku liturgije, svete tajne pričešća i održane besede u patrijaršijskom domu presečen je slavski kolač, a po običaju priređena je i trpeza ljubavi.

Kolač je po tradiciji, u prisustvu domaćina patrijarha srpskog g. Irineja i brojnih gostiju, presekao episkop šabački Lavrentije.

Slavskom sabranju prisustvovali su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković , direktor BIA-e Bratislav Gašić, direktor vladine kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Mileta Radojević, narodni poslanik Dragomir J.Karić ispred porodice Karić koja je jedan od dobrotvora SPC.

Lazareva subota bila je krsna slava i počivšeg patrijarha Pavla.

Subota uoči praznika Cveti, posvećena je uspomeni na vaskresenje četvorodnevnog Lazara i na ulazak Hristov u Jerusalim gde su ga deca svečano dočekala i pozdravila.

„Na ovaj praznik, kojim počinju veliki vaskršnji praznici, u našim hramovima se u popodnevnim časovima služi večernje bogosluženje, a u crkvu se unose mladi vrbovi lastari, tek ulistali“, navodi se na sajtu SPC.

Pošto se vrba osvešta u crkvi, sveštenik deli grančice, a zatim okupljeni narod kreće u trokratni ophod oko hrama sa crkvenim barjacima, ripidama i čiracima, uz pevanje tropara Lazareve subote. Ovaj praznik je, kako kažu u SPC, isključivo praznik dece, dan dečje radosti jer je Hristos, prema Jevanđelju, ulazeći u Jerusalim rekao „Pustite decu meni, jer takvih je Carstvo nebesko.“

Toga dana majke svečano oblače svoju decu, pa čak i onu najmlađu, sa kojom dolaze u crkvu, kupuju im zvončiće vezane za trobojku i stavljaju im oko vrata. Mlade vrbove grančice se nose kući i ostavljaju pored ikone i kandila.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime