Лазарева субота – крсна слава патријарха Иринеја који је служио литургију у Саборној цркви (ВИДЕО)

0
3090

Лазарева субота, велики хришћански празник који пада недељу дана пред Васкрс, крсна је слава Његове Светости патријарха српског господина Иринеја.

Данас, на Лазареву суботу, патријарх српски г. Иринеј, Свету архијерејску Литургију служио је у београдској Саборној цркви.

По завршетку литургије, свете тајне причешћа и одржане беседе у патријаршијском дому пресечен је славски колач, а по обичају приређена је и трпеза љубави.

Колач је по традицији, у присуству домаћина патријарха српског г. Иринеја и бројних гостију, пресекао епископ шабачки Лаврентије.

Славском сабрању присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, генерални секретар председника Србије Никола Селаковић , директор БИА-е Братислав Гашић, директор владине канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама Милета Радојевић, народни посланик Драгомир Ј.Карић испред породице Карић која је један од добротвора СПЦ.

Лазарева субота била је крсна слава и почившег патријарха Павла.

Субота уочи празника Цвети, посвећена је успомени на васкресење четвородневног Лазара и на улазак Христов у Јерусалим где су га деца свечано дочекала и поздравила.

„На овај празник, којим почињу велики васкршњи празници, у нашим храмовима се у поподневним часовима служи вечерње богослужење, а у цркву се уносе млади врбови ластари, тек улистали“, наводи се на сајту СПЦ.

Пошто се врба освешта у цркви, свештеник дели гранчице, а затим окупљени народ креће у трократни опход око храма са црквеним барјацима, рипидама и чирацима, уз певање тропара Лазареве суботе. Овај празник је, како кажу у СПЦ, искључиво празник деце, дан дечје радости јер је Христос, према Јеванђељу, улазећи у Јерусалим рекао „Пустите децу мени, јер таквих је Царство небеско.“

Тога дана мајке свечано облаче своју децу, па чак и ону најмлађу, са којом долазе у цркву, купују им звончиће везане за тробојку и стављају им око врата. Младе врбове гранчице се носе кући и остављају поред иконе и кандила.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име