Карић за белоруску националну телевизију: Србија и Белорусија ће ускоро достићи 500 милиона долара робне размене

0
2078

Народни посланик Драгомир Ј. Карић, заменик председника Покрет Снага Србије – БК, почасни представник Белоруске трговинско-индустријске коморе и почасни конзул Белорусије у Србији, дао је опсежан интервју за белоруски национални телевизијски канал Беларус 1.

Карић је говорио о актуленим темама са посебним освртом на могућност јачања економских односа између Белорусије и Србије. У првом плану је било стратешко партнерство које су две државе годинама стварале и које је сада на изузетном нивоу.

– Односи између наших земаља су природни, јер је пријатељство белоруског и српског народа хиљадугодишње. Ми смо Словени, исти су нам корени. Преплитали су се историјски и културни догађаји кроз векове. Било је и миграција народа. А у вашој земљи се налази споменик чувеном српском генералу Симеону Зорићу. Везе између наша два народа су веома јаке, искрене и братске. И увек их морамо неговати, а то данас чинимо у областима културе, спорта, кроз размене различитих делегација, а пре свега путем економије.

Карић је говорио и о значајној улози председника Александра Вучића и Александра Лукашенка у продубљивању билатералне сарадње.

– Важно је нагласити да су ваш председник Александар Лукашенко и наш председник Александар Вучић учинили много да односи буду подигнути на највишу лествицу. Али вратићу се мало у време Тита, који је посетио Минск 1955. године. Тада смо вам дали технологију за производњу трактора. Данас сте најмоћнији у тој области и производите веома савремене тракторе. Од Тита, Слободана Милошевића, Томислава Николића па до Александра Вучића, сви су увек подржавали везу са Белорусијом. Имали смо један прекид од 12 година када су код нас на власти биле такозване демократске странке које су прекинуле све контакте са земљама које су нам највећи пријатељи – Белорусијом, Украјином, Русијом, Казахстаном, Кином. Али, хвала Богу, то није дуго потрајало. Власт је промењена 2012. године када је наша коалиција победила и поново смо обновили пријатељске везе. Желим да нагласим да је током бомбардовања 1999. године једини председник који је био код нас и подржавао нас у најтежим временима био председник Белорусије Лукашенко. Наш народ то никада неће заборавити. Данас су односи између председника Вучића и Лукашенка, могу слободно рећи, братски. Наш председник је рекао председнику Лукашенко када је последњи пут посетио Србију: „Желим да учим од вас. Има шта да се научи од Белоруса“.

Једно од питања је било у ком правцу се даље може развијати сарадња и на којим стубовима ће она да почива. Драгомир Ј. Карић је истакао да се Србија може похвалити бројним висококвалитетним производима, не само у области пољопривреде, које може пласирати на белоруско тржиште.

– Нажалост, економски односи не прате успех политичких односа, а они требају бити врхунац добрих политичких односа. Постоји циљ да до 2025. године размена достигне 500 милиона долара. Сигуран сам да ћемо у томе. Желим да нагласим још једну ствар. Многе наше компаније послују преко других земаља попут Русије, Кипра, Швајцарске, а многе ваше компаније нам испоручују робу преко Мађарске или, рецимо, Бугарске. Ни Белстат ни Завод за статистику Србије не могу то да упишу као вашу трговину са нама или нашу трговину са вама. Али постоје и директни послови у трговини, услугама, грађевинарству. Имамо 30 компанија које раде у области грађевинарства у Белорусији, и око 15 заједничких компанија које су створене. Дакле, постоје велике могућности. Постоје две заједничке компаније за производњу трактора и аутобуса. У Новом Саду и у Крагујевцу се склапају ваши аутобуси. Али све то није довољно. Може се много више пре свега у области пољопривреде. Посебно треба обратити пажњу на област високих технологија. Ви сте прваци у томе – рекао је Карић.

Блискост између две државе се огледа и у томе да се до сада побратимило чак 16 градова!

– Као почасни конзул Белорусије и представник Белоруске трговинско-индустријске коморе у Србији подржавам све ове везе. Што се тиче индустрије трудим се да створимо што више заједничких фабрика. У протоколима је наведено да ове године треба да формирамо Белоруску трговинску кућу овде и Српску трговинску кућу код вас. Ви сте практично одрадили свој део, а сада је на нашем Министарству привреде да донесе одлуку и да изда наредбу да се то брзо уради. Дакле, пред нама је светла будућност – нагласио је Драгомир Ј. Карић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име