Онлајн конференција о пословању у пријатељској држави
Карић: Велика шанса за српске пољопривреднике и ИТ сектор у Казахстану

0
2334

Сви из Србије који желе да се баве агробизнисом могу слободно да се ослоне на тржиште Казахстана. Могућности и ресурси су огромни, поручио је народни посланик Драгомир Ј. Карић, након онлајн конференције о инвестиционим могућностима Казахстана у пољопривреди и ИТ сектору.

Догађај су организовале Амбасада Казахстана у Србији и представништво НК „Казакх инвест“ за Европу, а учествовале су бројне српске компаније и привредници који су у овоме препознали огроман потенцијал, као чланови Казахстанско-српског пословног савета.

 

– Неопходно је створити заједничке компаније. Политичка сарадња између Србије и Казахстан на веома високом је нивоу, а ово је шанса коју морамо искористити. Наш председник Александар Вучић се током посте првом председнику и оснивачу модерног Казахстана Нурсултану Назарбајеву упознао се привредним потенцијалима Казахстана и дао пуну подршку како би те ресурсе две земље искористиле на најбољи могући начин. Морамо користити одличну инвестициону климу која постоји и у Казахстану и у Србији – нагласио је Карић и додао да не треба заборавити да је Казахстан оснивач Евроазијске-економске уније са којом је Србија потписала споразум о слободној трговини и тако отворила за себе тржиште од чак 180 милиона људи.

Драгомир Ј. Карић, члан Парламентарне групе пријатељства са Казахстаном, рекао је да он и народна посланица Миланка Карић, почасни конзул Казахстана и председница Парламентарне групе пријатељства са Казахстаном у Скупштини, интензивно раде на продубљивању сарадње између две државе.

Посебно је истакао да Казахстан кроз различите државне механизме пружа посебну подршку страним инвеститорима, а да су она сада најповољнија управо у области пољопривреде и ИТ сектора. То је потврдила и представница НК „Казакх инвест“ Аинур Тумишева додавши да се у пољопривреди то односи на производњу и прераду меса и млека, подизање пластеника, гајење воћа и поврћа, док се у домену високих технологија акценат ставља на учешће у пројектима дигитализације или учења на даљину.

Драгомир Ј. Карић је са српским учесницима упутио позив и казахстанским бизнисменима да што више улажу у Србији, што је подржао и амбасадор Казахстана Габит Сиздикбеков који је у свом говору истакао важност заједничких улагања компанија из Србије и Казахстана у обема државама. На онлајн конференцији је активно учествовао и један од најуспешнијих српских привредника у агробизнису Иван Терзић, који узгаја шест милиона садница винове лозе.

Председник Привредне коморе Казахстана Јеркхат Искалијев, иначе некадашњи студент Алфа БК универзитета, похвалио је несебичну ангажованост чланова породице Карић који интензивно раде за добробит Србије, како у земљи тако и на међународном плану, и захвалио за све што су учинили да односи између Србије и Казахстана и у економском смислу све више јачају.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име