Карић о санкцијама, Русији, Западу: „Србија никоме није дужна и нема обавезу да прави компромисе“

0
819

Председник Удружења индустријалаца и предузетника Србије истакао је и неопходност интензивирања инвестиционих улагања у развојне пројекте високих технологија, као и ослањање на сопствене потенцијале и доказане међународне партнере

– У заоштравању актуелних економских санкција Запада и Руске Федерације, Република Србија никоме није дужна и нема обавезу да прави компромисе који ће нашој привреди и грађанима нанети трајне штете – рекао је председник Удружења индустријалаца и предузетника Србије (УИПС), Богољуб Карић.

Поводом данашњег отварања 64. Међународног сајма технике у Београду, где ће се на програмским панелима говорити и о јачању енергетске безбедности Републике Србије у контексту актуелне политичке и економске кризе изазване сукобом Руске Федерације и Украјине и санкција Запада, Карић је нагласио неопходност интензивирања инвестиционих улагања у развојне пројекте високих технологија, као и ослањање на сопствене потенцијале и доказане међународне партнере.

Изражени ризици даљег вођења унутрашње и спољне политике Републике Србије, посебно у најављеном контексту предстојећег разговора председника Александра Вучића са председником Руске Федерације Владимиром Путином у Москви, праћени су додатним притисцима и претњама могућих санкција према нашој земљи, те је предстојећи састанак о договарања цена, континуитета и количина испоруке нафте и гаса са Руском Федерацијом од приоритетног интереса за даљи развој и сигурност Србије,наведено је у саопштењу УИПС-а.

Истовремено, додаје се, треба имати у виду да је још пре петнаестак година тадашња Влада Републике Србије уступила – у процесу брзе приватизације – све своје природне ресурсе нафте и гаса и јавно предузеће НИС руском гиганту Гаспромњефт, по цени која је била далеко испод реалне. На тај начин је практично битан елеменат националне енергетске безбедности препуштен руском већинском партнеру, а истовремено је и допуштена максимална експлоатација свих сопствених постојећих резерви нафте и гаса по најнижој рудној ренти у Европи.

Такав ниво експлоатације домаћих српских резерви и данас траје, каже Богољуб Карић.

Зато је важно потенцирати,пише даље у саопштењу Удружења, да очекивано договарање новог контигента куповине нафте и гаса од Руске Федерације – буде под најповољнијим условима за привреду и грађане Републике Србије, јер наша земља никоме ништа није дужна, а нама потребне количине енергетната су ситница у односу на целокупан њихов извоз.

– Такође, то је и основ да са правом очекујемо идентичне услове, као што их имају привреда и грађани земље извозника. Република Србија мора да остане фактор привредне и економске стабилности у региону. То може и да омогући даље унапређење односа Београда и Приштине кроз јачање заједничке енергетске безбедности, што ће додатно релаксирати и унапредити локалну и регионалну сарадњу – истакао је Богољуб Карић.

Очекивања председништва УИПС су да 64. Међународни сајам технике у Београду, материјализује шансе за јачање регионалних и међународних односа у домену сарадње на пољу нових техннологија, енергетике и енергетске безбедности.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име