Izložba Jekaterine Roždestvenske „Privatna kolekcija“

0
2135

U Galeriji Ruskog doma 13. marta otvorena je samostalna izložba Jekaterine Roždestvenske „Privatna kolekcija“. Izložbu je otvorio ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Izložba u Ruskom centru za nauku i kulturu u Beogradu traje do 26. marta 2014.

Prisutne je pozdravio direktor Ruskog doma u Beogradu Mihail Denisov zahvalivši se za iskreno interesovanje publike za radove priznatog ruskog majstora fotografije.

Autor izlože Jekaterina Roždestvenska je podelila sa mnogobrojnom publikom svoje utiske o radu, koji joj, kako sama kaže daje mnogo najrazličitijih emocija i novih saznanja. Ovaj rad joj pruža i ogromno zadovoljstvo, koje želi da podeli sa posetiocima svojih izložbi.

Izložba umetničkog fotografa izazvala je ogromno interesovanje posetilaca. Na otvaranju izložbe prisustvovao je ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev, diplomatski kor ambasade Rusije u Srbiji, veliki broj profesionalnih fotografa i ljubitelja fotografije, poštovalaca slikarstva, sunarodnici, učenici ruske i beogradskih škola.

Jekaterina je rođena u porodici čuvenog sovjetskog pesnika Roberta Roždestvenskog i književne kritičarke Ale Kirejeve. Diplomirala je na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose na katedri međunarodni odnosi.

Jekaterina – profesionalni književni prevodilac sa engleskog i francuskog jezika.

Godine 1999. Jekatarina pronalazi novi hobi – fotografiju. Tada pravi svoje prve fotografije. Uskoro fotografisanje postaje ozbiljan i zabavan posao, a za njene modele moderan i prestižan detalj u njihovim biografijama.
Fotografije iz Jekaterininog projekata „Privatna kolekcija“ prvi put su objavljene marta 2000. godine u magazinu „Karavan priča“. Od prvih dana, projekat je stekao izuzetnu popularnost. Od tada, rad Jekaterine objavljuje se u njenoj redovnoj kolumni u mesečnom magazinu „Karavan priča“ i „Kolekcija karavana priča“. Ovi izuzetno popularni časopisi sa tiražom od 341.000 primeraka i 957.000 objavljuju se ne samo u Rusiji već i u Ukrajini, post – sovjetskom prostoru, kao i Evropi i Americi.
Jekaterinine fotografije se redovno objavljuju u nedeljniku “ 7 dnjej“ u tiražu od preko milion primeraka.

Od prvog foto projekta Jekaterina je imala više od 150 samostalnih izložbi na teritoriji Rusije i bivših republika SSSR-a od kojih su najuspešnije bile u Letoniji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji i Ukrajini. Takođe postoji nekoliko mobilnih izložbi, koje su gostovale u Južnoj Rusiji, Sibiru, Uralu, centralnoj Rusiji. Mnogi muzeji ponavljaju izložbe, izlažući nove radove iz brojnih projekata Jekaterine Roždestvenske.

U periodu 2012-2013. Jekaterina je održala niz samostalnih izložbi u ruskim centrima za nauku i kulturu u Beču, Bratislavi, Varšavi, Gdanjsku, Berlinu, Rimu, Pragu i Budimpešti. Izložbe su bile visoko ocenjene kako od stručne javnosti tako i od publike.

Godine 2011., Jekaterina Roždestvenska se našla u neočekivanoj ulozi umetnika- dizajnera kada je stvarala kolekciju odeće na osnovu svojih fotografija. Odabrala je fotografije prelepih pejzaža, mrtve prirode i skice, a potom ih odštampala na svili i drugim materijalima. Objedinila je svoje modele pod markom «ROB-ART by Katya Rozhdestvenskaya ». Ime marke nije izabrano slučajno. Oca Jekaterine -čuvenog pesnika Roberta Roždestvenskog, svi prijatelji zvali su Rob, pa i francuska reč «robe» ( ruski. – haljina, odevni predmet) odlično opisuju kolekciju. Kolekcija tunika i haljina predstavljena je na nedelji pret-a-porter u Parizu kao deo kolekcije proleće-leto 2012. i u Moskvi tokom Mercedes-Benz Fashion Week Russia (MBFWR). Dizajner je zamislio kolekciju pod geslom „Odeća po raspoloženju“. Zbog postojanja mnogo različitih kompozicija i kombinacija boja, nije slučajan i jednostavan kroj modela. Jednostavan kroj haljine omogućuje da u prvi plan izađe fotografija kao osnovni motiv kolekcije. Svaki model ima svoj naziv : „Put u Vegas“,“Vrata u Španiju“,“ Plaža u Bijaricu“,“Trube Anđela“ …

Ove tunike i haljine su postale omiljeni odevni predmet ruskih zvezda koje su i sami česti posetioci foto studija Jekaterine Roždestvenske. U aprilu 2009., Jekaterina Roždestvenskaja izabrana je za počasnog člana Ruske akademije umetnosti.

Projekat „Privatna kolekcija“

Autor projekta je ideju za izložbu „Privatna kolekcija“ osmislila 90 – ih godina prošlog veka i od tada je važan deo njenog života i umetničkog rada.

Kroz ovaj projekat želela je da prikaže portrete savremenika, zvezda ruske estrade, političare, glumce, muzičare, sportiste, radnike kulture i nauke kao likove sa platna velikih umetnika poput Direra, Rembranta, Velaskeza, Monea, Renoara, Vrubelja…

Jekaterina je zvezde slikala na način koji do tada u Rusiji nije bio uobičajen. Koristila je pomoć profesionalnog šminkanja, kostime i scenografiju. Neophodni rekviziti su kupovani u ruskim i stranim antikvarnim prodavnicama. Zahvaljujući ovakvoj predanosti u stvaralačkom procesu postignuta je zaprepašćujuća sličnost sa delima velikih majstora.

Žive i jarke fotografije od prvog trenutka ostavljaju dubpkv utisak na posmatrača. Štampanjem na platnu velikog formata i prekrivanjem slojem laka fotografije postaju slike.

Nova ideja – da se postigne nivo umetničke slike pomoću fotografije i kompjuterske tehnologije – otvara atraktivne mogućnosti za kreativnost. Ispostavilo se da se u arsenalu Jekaterine nalazi riznica svetske umetnosti, kao i poznati ruski i inostrani savremenici.

Njeni modeli su prepoznatljivi ljudi, kao i Jekaterina – dovoljno je reći njihova imena.

Tako su modeli Jekaterine Roždestvenske u projektu “ Privatna kolekcija “ postali muzičar Vladimir Spivakov i operska pevačica Jelena Obrazcova, političar , vice spiker Državne Dume Vladimir Žirinovski i operska pevačica Ljubov Kazarnovska, glumica Ina Čurikova i šahovski velemajstor Anatolij Karpov, poslanik Državne Dume, pevač Josif Kobzon i modni dizajner Valentin Judaškin i mnogi drugi.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime