Изложба Јекатерине Рождественске „Приватна колекција“

0
2390

У Галерији Руског дома 13. марта отворена је самостална изложба Јекатерине Рождественске „Приватна колекција“. Изложбу је отворио амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин.

Изложба у Руском центру за науку и културу у Београду траје до 26. марта 2014.

Присутне је поздравио директор Руског дома у Београду Михаил Денисов захваливши се за искрено интересовање публике за радове признатог руског мајстора фотографије.

Аутор изложе Јекатерина Рождественска је поделила са многобројном публиком своје утиске о раду, који јој, како сама каже даје много најразличитијих емоција и нових сазнања. Овај рад јој пружа и огромно задовољство, које жели да подели са посетиоцима својих изложби.

Изложба уметничког фотографа изазвала је огромно интересовање посетилаца. На отварању изложбе присуствовао је амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушев, дипломатски кор амбасаде Русије у Србији, велики број професионалних фотографа и љубитеља фотографије, поштовалаца сликарства, сународници, ученици руске и београдских школа.

Јекатерина је рођена у породици чувеног совјетског песника Роберта Рождественског и књижевне критичарке Але Кирејеве. Дипломирала је на Московском државном институту за међународне односе на катедри међународни односи.

Јекатерина – професионални књижевни преводилац са енглеског и француског језика.

Године 1999. Јекатарина проналази нови хоби – фотографију. Тада прави своје прве фотографије. Ускоро фотографисање постаје озбиљан и забаван посао, а за њене моделе модеран и престижан детаљ у њиховим биографијама.
Фотографије из Јекатерининог пројеката „Приватна колекција“ први пут су објављене марта 2000. године у магазину „Караван прича“. Од првих дана, пројекат је стекао изузетну популарност. Од тада, рад Јекатерине објављује се у њеној редовној колумни у месечном магазину „Караван прича“ и „Колекција каравана прича“. Ови изузетно популарни часописи са тиражом од 341.000 примерака и 957.000 објављују се не само у Русији већ и у Украјини, пост – совјетском простору, као и Европи и Америци.
Јекатеринине фотографије се редовно објављују у недељнику “ 7 дњеј“ у тиражу од преко милион примерака.

Од првог фото пројекта Јекатерина је имала више од 150 самосталних изложби на територији Русије и бивших република СССР-а од којих су најуспешније биле у Летонији, Јерменији, Азербејџану, Белорусији и Украјини. Такође постоји неколико мобилних изложби, које су гостовале у Јужној Русији, Сибиру, Уралу, централној Русији. Многи музеји понављају изложбе, излажући нове радове из бројних пројеката Јекатерине Рождественске.

У периоду 2012-2013. Јекатерина је одржала низ самосталних изложби у руским центрима за науку и културу у Бечу, Братислави, Варшави, Гдањску, Берлину, Риму, Прагу и Будимпешти. Изложбе су биле високо оцењене како од стручне јавности тако и од публике.

Године 2011., Јекатерина Рождественска се нашла у неочекиваној улози уметника- дизајнера када је стварала колекцију одеће на основу својих фотографија. Одабрала је фотографије прелепих пејзажа, мртве природе и скице, а потом их одштампала на свили и другим материјалима. Објединила је своје моделе под марком «РОБ-АРТ бy Катyа Розхдественскаyа ». Име марке није изабрано случајно. Оца Јекатерине -чувеног песника Роберта Рождественског, сви пријатељи звали су Роб, па и француска реч «робе» ( руски. – хаљина, одевни предмет) одлично описују колекцију. Колекција туника и хаљина представљена је на недељи прет-а-портер у Паризу као део колекције пролеће-лето 2012. и у Москви током Мерцедес-Бенз Фасхион Wеек Руссиа (МБФWР). Дизајнер је замислио колекцију под геслом „Одећа по расположењу“. Због постојања много различитих композиција и комбинација боја, није случајан и једноставан крој модела. Једноставан крој хаљине омогућује да у први план изађе фотографија као основни мотив колекције. Сваки модел има свој назив : „Пут у Вегас“,“Врата у Шпанију“,“ Плажа у Бијарицу“,“Трубе Анђела“ …

Ове тунике и хаљине су постале омиљени одевни предмет руских звезда које су и сами чести посетиоци фото студија Јекатерине Рождественске. У априлу 2009., Јекатерина Рождественскаја изабрана је за почасног члана Руске академије уметности.

Пројекат „Приватна колекција“

Аутор пројекта је идеју за изложбу „Приватна колекција“ осмислила 90 – их година прошлог века и од тада је важан део њеног живота и уметничког рада.

Кроз овај пројекат желела је да прикаже портрете савременика, звезда руске естраде, политичаре, глумце, музичаре, спортисте, раднике културе и науке као ликове са платна великих уметника попут Дирера, Рембранта, Веласкеза, Монеа, Реноара, Врубеља…

Јекатерина је звезде сликала на начин који до тада у Русији није био уобичајен. Користила је помоћ професионалног шминкања, костиме и сценографију. Неопходни реквизити су куповани у руским и страним антикварним продавницама. Захваљујући оваквој преданости у стваралачком процесу постигнута је запрепашћујућа сличност са делима великих мајстора.

Живе и јарке фотографије од првог тренутка остављају дубпкв утисак на посматрача. Штампањем на платну великог формата и прекривањем слојем лака фотографије постају слике.

Нова идеја – да се постигне ниво уметничке слике помоћу фотографије и компјутерске технологије – отвара атрактивне могућности за креативност. Испоставило се да се у арсеналу Јекатерине налази ризница светске уметности, као и познати руски и инострани савременици.

Њени модели су препознатљиви људи, као и Јекатерина – довољно је рећи њихова имена.

Тако су модели Јекатерине Рождественске у пројекту “ Приватна колекција “ постали музичар Владимир Спиваков и оперска певачица Јелена Образцова, политичар , вице спикер Државне Думе Владимир Жириновски и оперска певачица Љубов Казарновска, глумица Ина Чурикова и шаховски велемајстор Анатолиј Карпов, посланик Државне Думе, певач Јосиф Кобзон и модни дизајнер Валентин Јудашкин и многи други.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име