Izložba fotografija u čast ženama iz Peći

0
2468

U slavu žena iz Peći u beogradskoj galeriji „Progres“ otvorena je izložba fotografija pod nazivom: „Žene Peći 20. veka – lepota i snaga“. Autor ove postavke je advokat Ranko Raičković, organizator je „Zavičajni klub Pećanaca“.

Izložba 150 fotografija kao zapis jednog vremena, posvećena je ženama iz ovog metohijskog grada, a njen autor je advokat Ranko Raičković, koji je ovom postavkom želeo da se oduži ženama iz Peći. Žene iz tog grada su, prema rečima autora, bile stub porodice, inispiracija i podrška, koje su uspevale da od porodičnog doma naprave utočište. Fotografije su svedočanstvo i zapis o vremenu u kome su nastale, o podneblju, Metohiji, i Peći, gradu kome su te devojke, majke, učiteljice, lekarke, službenice, umetnice, supruge, prave čuvarkuće, dale pečat posvećenosti i požrtvovanosti. Jedna od članica “Zavičajnog kluba Pećanaca”, narodna poslanica Milanka Karić izrazila je sreću postavljanjem ovakvog svedočanstva jednog vremena, kao i što ima priliku da se i na ovaj način druži sa svojim zemljacima iz Peći.

Na 150 fotografija, kao u vremeplovu, na sve strane sjaje lepota i otmenost. Osim najličnijih emocija koje nose i razloga da se čuvaju kao pravo blago, poseban su pogled u to prošlo vreme, one pričaju, svedoče i bude sećanja.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime