ЕКСКЛУЗИВНО, БОГОЉУБ КАРИЋ: Боље од секса је бити јачи од Хрвата!

0
2153

Први пут по повратку у Србију, први међу Карићима прича о данима одузимања империје БК, о политичарима који су у томе учествовали и о Србији коју су оставили за собом. Каже да је Србија сада на добром путу, а да њен циљ треба да буде 1 одсто незапослених и веће плате него у Словенији и у Хрватској. Наши уметници, глумци, професори, лекари, нису добили бољи живот за владавине демократске опције током десет година. Ми данас имамо државника у Вучићу, нисмо имали такву харизматичну личност на власти, која има визију, жељу, енергију да дигне Србију из блата, разбијену, уништену потпуно и стави је на ноге

Повратак у Србију за Богољуба Карића значио је и велики повратак на јавну сцену, онако како само он то уме – гласно и енергично. Док говори за Експрес, хвали се стотинама хиљада прегледа својих статуса на Фејсбуку за које каже да нема негативних реакција. Планови се крећу од бизниса, преко политике, до медијске индустрије, нуди пројекте у пољопривреди и грађевинарству, жели да види Србију најмоћнију на Балкану… Због година које је провео ван Србије, прича креће о данима који су претходили његовом изгнанству. Сада, из прве руке:

-На састанку са више владиних функционера, нећу помињати њихова имена, за време Коштуничине власти, тражили су да продам Мобтел до 200 милиона евра. Они су читав аранжман направили са Мартином Шлафом, човеком који се бави таквим пословима, али ја сам био против тога. Рекао сам им: Спреман сам да продамо Мобтел, али на тендеру. То што има БК компанија 51 одсто, а српска ПТТ 49 одсто, то ништа не смета. Ако ви инсистирате да има већину српска компанија, ми ћемо то да решимо продајом. Направићемо уговор пре продаје, пре тендера, где сам ја спреман да вама не тих 2 одсто, да бисте имали већину, него имајте ви и 60 одсто, али ја тражим да тих 11 одсто уложимо у реконструкцију болница, изградњу дечијих вртића и да компанија обавезно иде на тендер јер ми не можемо добити мање од две милијарде евра ако идемо на тендер.Тада је компанија имала 2,8 милиона корисника, а цена на европском тржишту је била тада 1.500 до 1.800 евра по кориснику. То је преко четири милијарде. Тада су озбиљне светске компаније биле заинтересоване за Мобтел, а Алфа група, из Русије, је и донела одлуку да коначно уђе у куповину Мобтела.

Где настају проблеми?

Дежурни амбасадори западних земаља су се умешали и рекли да то не сме. Ово нисам ником ни причао раније. Да не може да купи мобилну телефонију руска фирма јер то је специфична делатност. Сва шпијунирања, сва слушања иду преко мобилних телефона и да то никако не смеју западни интереси да дозволе да то припадне Руској Федерацији и руској компанији, него мора то да преузме нека западна фирма. Мени је тада рекао један амбасадор амерички директно: Узми коју год хоћеш америчку фирму или фирму са запада, коју год хоћеш, само не руску. Ја сам одговорио: У питању је јавна лицитација, што значи , онај ко плати више , тај ће купити компанију. И шта се десило: наша власт је тражила паралелно са тим да ја укинем Покрет Снага Србије, који је освојио на изборима једну петину гласова.

Ко је из Коштуничине владе то могао да тражи од Вас?

-Ничије име нећу да поменем. Имам 63 године, бавим се бизнисом који вреди милијарду евра, имам армију људи који раде за мене и учешће на тендерима широм света и ја не могу да спуштам на тај ниво. Ви знате боље од мене ко су били генерали, команданти кордона смрти у време Коштунице и ко је шта радио. И када сам ја предложио њима да се Покрет снага Србије прикључи ДСС-у, они су рекли: Не, ми тражимо да Ви то угасите, нећемо никаква припајања. Ја сам то одбио, али нисам могао да поверујем шта се потом десило. Рекли су ми – имамо и други систем. А тај други систем је био да после три дана дође кордон полиције, под пуном ратном спремом, да упадну у наше компаније и заплени све компјутере, сву опрему, све каблове исеку, све живо униште. Али није то радила полиција, већ је само асистирала групи људи у цивилу са фантомкама на глави који су то радили. Све то је телевизија снимала 2006. године. И онда мене позивају, полуге власти функционишу, на злоупотребу службеног положаја и одмах крећу саслушања.

Саслушавали су Вас о пословању Мобтела?

-Не, само су ме саслушавали, једноставно, пили смо кафу и људи нису знали шта да ме питају. Било им је врло непријатно и рекли су: Ево знате шта, нама би требали неки папири и остало из компаније. Како кад ми немамо папире полиција је све преузела, значи ми немамо ништа, ни компјутера , ни папира, ничега, али ако хоћете нека документа оснивачка, то имамо на Кипру, Лондону у Русији, ја могу да одем да вам то донесем. Они су стално излазили, да се саветују вероватно са неким из Коштуничине власти и они су им дали савет да ми дозволе да из иностранства донесем та документа. Само што сам ја изашао и полетео авионом, они ставе на врата да се води истрага и потерница. Чим сам полетео са аеродрома.

Циљ је био да Ви одете, а не да вас ухапсе?

-Нормално. А друго, кад би ме ухапсили, они би ме убили. То су ми рекли тадашњи највиши функционери Југославије, пријатељи, добронамерни људи, официри и полиције и војске, као и са Косова, од Британаца, Американаца и Руса. Обавестили су ме да онај ко је спреман да ми узме компаније вредне милијарде евра, очекуј да ћеш ти у притвору бити ликвидиран. Нема теби суђења. Овде нема правде.

Министар полиције Јочић тада је рекао да сте Ви направили велеиздају, да сте шпијунирали преко Мобтела. Да ли је то био део истраге?

-Министар полиције Јоцић је после на конференцији за штампу рекао да је Мобтел одузет јер је Богољуб Карић злоупотребљавао мобилну телефонију Републике Србије. Користио у служби шпијунирања српске Владе у корист косовске Владе, тако да је то чин велеиздаје и због тога смо ми морали да упаднемо са полицијом да преуземо све компаније, да ставимо кључ и отпустимо 12 000 људи. Ја сам га позвао телефоном, он се јавио и рекао – Па слушај, па ти знаш шта је то, морамо нечим да оправдамо тај упад полиције.

Шта се дешава по Вашем одласку у иностранство? Ви не можете да се вратите.

-Они су преузели Мобтел и хтели да га продају Мартину Шлафу за двеста милиона долара, да би га они после препродали за две милијарде и да поделе тај новац међу собом. Ја сам то морао да спречим зато што су то време десетине текстова у новинама објављивали да сам ја опљачкао Мобтел , да сам га уништио, довео до слома. Зашто? Да би га они јефтино продали и да би га онда препродали пет пута више, десет пута више.

Ко би га онда купио?

-Обично купује аустријски Телеком, они су партнери. Ја сам онда обавестио Европску Комисију, све међународне институције које држе до демократије, до међународног права, упознао их шта ради фашистичка власт у Србији и све им то предао. То је била жестока борба да упознам све њих са истином, а пошто су све те компаније биле заинтересоване за куповину Мобтела, ко што је Водофон и друге фирме, онда су они одмах били заинтересовани и реаговали су. Захтевали су од те криминалне владе да обавезно мора да распише тендер и никако другачије не могу да га продају. Они су раписали тендер после шест месеци, годину дана, и на тендеру су учествовале две компаније: једна аустријска која је одустала због високе цене наводно и друга норвешки Теленор, који је купио компанију за милијарду и петсто тридесет милиона. И триста милиона су платили допунску лиценцу, ону коју су одузели нама. Због шпијунирања су нам одузели лиценцу да не можемо да се бавимо тим послом. То је било милијарду и осамсто тридесет седам милиона које је Република Србија добила од продаје Мобтела. Од једне компаније коју смо ми направили у време најжешћих санкција. У свакој другој земљи ми бисмо били национални хероји и награђени за све то. У нашој лепој, драгој Србији са неспособном влашћу, са кловновима који су владали Србијом и једним бројем невиђених криминалаца који су довели Србију до националног слома у свим областима, ја их данас називам економским терористима. Оно што је урадио НАТО, то је ситница у односу шта су економски терористи урадили Србији од 2000-2012.године.

Где је завршило 1,8 милијарди , у буџету?

-То нико не зна. Они су то прогласили државном тајном, до данас ми не знамо где је завршило. Верујем да је један део подељен овим криминалним полтичарима. Част појединцима, свакако не могу све да генерализујем, то би био грех, ту има много поштених људи, али та криминална група која је држала то у рукама и пљачкала ову земљу, то је завршило на њиховим рачунима. Прошле године једна америчка организација за истраживање токова пара од корупције објавила је да је 36 милијарди српских пара на рачунима у Сингапуру и на неким острвима. То изгледа невероватно. Значи , они су све то продали за две милијарде и двеста милиона што је укупно приватизација донела Републици Србији.

Говорите о свим досадашњим приватизацијама?

-Све укупно што су продали за 12 година, а један Мобтел је донео милијарду и осамсто тридесет седам милиона, па сад видите ко је овде опљачкан, ко је кога опљачкао и ко је направио светску компанију. Они данас не могу да продају ни Телеком, ни било шта за те паре, разумете? И нормално, пошто смо ми Срби мало незгодни људи, тешко признајемо успех нечији, било то Ђоковић или Карић, па Карић би био у Америци, оно што је Бил Гејтс данас, сигурно или Доналд Трамп. Цењен сам у том смислу и на такав начин и поштован, али ја то поштовање имам од грађана Србије јер сам презадовољан свим тим. Ја то знам, јер где год да идем, с ким год разговарам , ја сам народни човек , ја шетам улицом , ја се не бојим никога и не плашим никога. Са свима се грлим, љубим и поздрављам и треба ми да прођем Кнез Михаиловом минимум сат и по. Ја сам ту сатисфакцију добио од грађана Србије и немам ту никакав проблем, ту је све одлично.

Обавестили су ме – Онај ко је спреман да ти узме компаније вредне милијарде евра, очекуј да ће те у притвору ликвидирати. Нема теби суђења

Пре него што сте отишли, да ли је било покушаја да се Ви рекетирате? Да ли Вам је један бизнисмен тражио четиристо милиона, а да се заузврат повуку оптужбе против Вас?

-Не, било је после тога понуда. То тако иде. Прво вам криминална власт подигне кривичне пријаве, покрене истрагу, па иду њихови сателити, разни људи који се баве корупцијом и онда они предлажу: можемо све то да завршимо, то кошта 100 милиона, 150, и то је онда трговина. Ја сам све то одбио, никоме нисам дао ниједан цент и рако сам: Господо, хвала велика, ја ћу истерати ову правду, то је сигурно и остварићу своја права данас или сутра. И прошло је 12 година, та власт је смењена, дошла је друга власт 2012.године. Није било тендера до 2012.године где се неко није уграђивао и где неко није тражио и примао и узимао. Од 2012.године наовамо ја нисам приметио ниједан случај да навладине организације или опозиција оптужују ову власт да има елемената корупције у тендерима за било шта. Александар Вучић је ставио тачку на пљачку. Колико се стотина милиона и милијарди однело за тих 12 година, то је све заборављено код нас, нажалост. Мислим да је сада систем почео полако да се склапа. Нормално је да Србија стане на ноге системски, да се среде ствари. Мало је за то две три године откако је Вучић председник Владе, требаће сигурно и десет година, али иде у том правцу, то је најважније. Нема корупције, нема тих пљачки, не распродаје се све живо. Све што је ваљало, они су продали, џабе за државу, а вероватно за себе нису. Сви су постали мултимилионери.

Оптужујете Коштуницу и његову владу за Ваш прогон. Како кад је Коштуница био највећи легалиста?

-Па ја сам нажалост прогласио Коштуницу ,,патријархом српске демократије,,

Како Вас је то обмануо?

Зато што сам човек из конзервативне, традиционалне породице и ја бих припадао тој групи конзервативаца. А шта се десило? Ђинђић је 8.октобра 2000 године био на вечери код моје куће, изузетно ме је ценио као способног човека, и ја сам му онда рекао: Морам да разговарам са породицом, ја ћу те саветовати, све што треба, ту сам сваки дан. И сваки дан сам ја био код њега и кући и у кабинету. Али кажем, морам да питам шта људи мисле. И питам тада Добрицу Ћосића шта мисли о томе, зову ме и Коштуница и Ђинђић за председника Економског савета. Питам Тијанића Сашу и још неке људе и сви кажу: Знаш шта, само Коштуница, ма немој Зорана, Зоран је пробисвет. Зоран није то, Коштуница, то је патриота, он ће направити добру државу, оћуваће ову Југославију овакву каква јесте и ти треба да будеш са њим.

И то сте рекли Ђинђићу?

-А он каже: Ја сам знао одговор и пре него што си ти дошао, зно сам да ћеш да одеш код њега. Нема проблема, ми смо и овако другари, ти иди код њега,ми смо пријатељи, тако да то не смета ништа. Само да знаш какав је Коштуница: никакав, превариће те за све што каже. И ја му нисам веровао, десило се да је Коштуница једна велика српска превара. Ми смо под Коштуницом изгубили Југославију, па смо изгубили Србију и Црну Гору, па смо под Коштуницом имали увођење царине на Косову, границе… Ту смо се ми и политички сукобили. Све што је било најтеже и најгоре, он је урадио.

А што се тиче наше компаније, ја сам још увек луд и одговори’у да он то не би урадио својом вољом, него је то урадио тим око њега, Никитовић, Булатовић. Сви ти људи који су били око њега, то су центри моћи који су владали Србијом, а њега су користили као икебану да могу да раде шта хоће јер он је човек који се није мешао у свој посао.

Вама је један новинар рекао да је Коштуница бесан и да Карић мора да буде уништен?

– Људи око њега су све то стварали, такав амбијент, они су гурали људе у хаос, пакао и то је нешто што је против његовог мозга. Али он је човек, као премијер, све пустио. Нису они могли да ударе на породицу Карић без његове сагласности.

Који је био главни мотив? Финансије, продаја Мобтела или политика?

-И једно и друго. Ја сам онда био мерен, по агенцијама, већ на 37 одсто, тако да су они знали. Њима су пале гаће испод колена.

Тада сте имали амбицију да се директније укључите у политику.

-Не да сам имао, него сам хтео да спасим Србију. Да сам тада победио, данас би Србија и наши грађани имали највећу просечну плату у овом региону. Не би никад Словенац могао да има већу плату од мог Србина.

А како би то изгледало?

-Тако што знам да правим бизнис, тако знам да тај модел пренесем да организујем целу државу. Ја немам вештину доброг политичара, али имам фантастичну вештину и знање бизнисмена тако да бих ја то организовао величанствено. Они би стајали у реду да раде код нас, као што стоје у реду данас код мене у Русији и Белорусији све те компаније из Данске и Аустрије, чекају и траже посао. И ми им дајемо посао. Лепо је кад видите кад је подизвођач из Литваније, Естоније, Пољске, да они раде те послове. У Русији данас фали милиони грађевинара који ће да граде. То су величанствени пројекти и ја ту видим нову шансу за српску привреду, огромну шансу да Србија добије свој део посла од најмање 10 милијарди долара.

Нисте одговорили ко је од Вас тражио рекет?

-Не могу то да вам кажем. Ја се не спуштан на ниво да то говорим. Како да вам сада каже Бил Гејтс колико му је новца неко тражио. Има ствари са којима морате да умрете и да их никоме не кажете. Ја сам човек, који је од Тита наовамо са свима имао контакте.

Који је Ђинђић концепт заступао за Косово?

-Његов концепт је био фантастичан. Био је договор око два концепта: један да нас Европска унија прими све заједно, Босну и Херцеговину, Црну Гору, Македонију, и да се одмори она од нас и ми од њих. То је био један концепт који смо ми направили. А други концепт је био да се подели Косово. Од те две опције Американци су заговарали тада ову прву, да нас све прикључе и довиђења. Зоран је имао тај ауторитет и могућност да то уради, добио је подршку Шредера и Американаца, зато је интересантно истражити његову смрт и погледати шта је у питању. Живи су ти људи, Коштуница је жив.

Неће он да прича?

-Па причаће кад оде у затвор, па се притвори тамо, па друге приведу, па ће сви око њега да причају. Причаће како су људи излазили тада, демонстрирали силу на на улицама, како је то могуће? Зар није трагично да се пали немачка и америчка амбасада, да иза тога стоји званична власт Владе Републике Србије са Војиславом Коштуницом на челу, а да се данас хапсе нека деца невина и да они иду у затвор. То је трагично и жалосно.

Целог живота и Ви и Ваша породица сте у приватном бизнису, али опет инсистирате на вези са државом. Зашто је то потребна та веза са државом?

– Ниједан велики посао у свету не може да се реализује ако влада, ако држава, не стане иза њега. Мали бизнис може без подршке државе, али чим дођете до 200 или 500 запослених, држава вам сама даје подршку да уђете у клуб великих. Ми немамо тај систем да пратимо другу и трећу лигу да им помогнемо да уђу у прву лигу. Ми смо имали трагедију да су и друга и трећа лига рекетирани од стране државе. Ми смо имали криминалне кругове и групе које су владале земљом, које су рекетирале до последње пиљаре и до последњег предузетника. Пошаље се пореска или нека друга инспекција и ако се тада не плати, онда долазе друге инспекције. Преко 6.000 људи, предузетника које је то доживело нам се јавило да обновимо рад Удружења индустријалаца и предузетника. Ми смо о свему томе обавестили ЕУ, указали на злочин који је чинила тадашња власт, тако да ниједан минут нисам био на потерници. Био сам само на потерници у Србији, могао сам да путујем где год хоћу по свету.

У том периоду угашена је и БК телевизија. Шта Вам је одузето?

– Све је одузето. Уз нас су остали одбори Покрета снага Србије, то су људи који су по цени смрти остали до краја са нама. Ја их зовем херојима.

Да ли вам је враћена имовина?

– Ништа ми није враћено. Мислим да власт Србије треба да поступи по закону и да врати моја гробља, која је Коштуничина власт насилно увела у стечај, отела, опљачкала и распродала. Оно што није распродато, остало је можда у вредности од 50 милиона евра, а у тренутку одузимања вредело је више од милијарду, а ако рачунамо и Мобтел, онда је то 3,7 милијарди евра. Они су то распродавали свих ових година И нама је сада остало можда 50 до 100 милиона евра у тим гробљима нашим. Ја тражим да их откупим, то смо ја и моја породица направили. Оно што нису успели да продају економски терористи, то је остало. Тражим та гробља да откупим, јер по закону, ако је нешто у стечају, не могу да добијем другачије. Ја могу да добијем, на основу одлука ЕУ, све то и да тужим државу и држава би то све морала да плати. Али ја то нећу да радим. Рекао сам – вратите ми та гробља, то су моја деца, вратите ми то што је моје. Ова власт још увек то није урадила.

Хоће ли урадити?

– Ова власт има две могућности – да то уради или да ја поднесем тужбу и да надокнадим сву штету, а онда ће да плати десет пута више. Тражим да се по закону исплати све. Ја ћу бити стрпљив још неко време да видим да ли ће да поштују закон или неће. Ја сам убеђен да ће поштовати, а у супротном , мораћемо судски да тражимо.

Ако вам врате имовину, шта ћете да радите са њом?

– Ја ћу од тих гробаља да направим најмоћнију компанију у Европи. Али то ће опет бити проблем – како да дозволимо Богољубу, опет ће тај Богољуб да дође и да направи највећу компанију. То је велики проблем квази бизнисмена, те пословне елите. Они су у огромном страху, почели су да формирају лобисте против мене, а делимично и против владе. Богољуб Карић прави станове од 500 евра по квадрату, а њихови станови су по хиљаду и две хиљаде евра. Богољуб хоће да нам сруши профит од којег ми зарађујемо милијарде.

Оно што је урадио НАТО је ситница у односу шта су економски терористи урадили Србији од 2000-2012. године

Али и Ви хоћете да остварите профит, то није неморално.

– Не ради се о заради. Хоћу да применим у својој земљи искуства која сам стекао у свету и да помогнем својој земљи. Свакако, у том развоју, имаћу зараду од 50 евра по квадратном метру, не морам да имам 500 евра зараду. Већ су се успаничили, лобирају да не добијемо локације… Моја пословна филозофија је веома једноставна. Радите јефтино, брзо и квалитетно. И боље је градити милионе квадрата и зарађивати мање по квадратном метру, него држати цену високо и имати блокиран капитал по годину-две. Размишљам као Американци – окрени што више и што брже. Дакле, ја сам мало незгодан по ову пословну елиту. Али пошто не припадам њима, већ народној опцији, не уклапам се.

Која од ваших фирми дугује за порез? Астра банка?

-Не дугујемо ми порез, нама дугује држава. Не дугује ниједна банка порез, нити је икада дуговала, него су тада лажним решењима Пореске управе лажно наплатили десет пута већи порез да би се довело до стечаја, ликвидације, блокаде рачуна. То је све Европска унија изучила, проучила да би донела резулуцију да сваки цент има да ми се врати и свака штета надокнади. Тако да ако ја не успем мирним путем да вратим своју имовину, мени остаје да је вратим на начин преко европских институција.

А Астра Симит? Наводно дугује две милијарде за порез?

-Не дугује ништа, њему дугује Пореска управа сигурно два пута више. Никоме не дугује ниједна компанија.Све су то лажна решења, све је то суд оборио. Све је то суд поништио, све је то у нашу корист.

Рекли сте да сте донели погрешну одлуку у вези са Коштуницом 2000. године, а 2004. године сте уместо Томислава Николића подржали Бориса Тадића на председничким изборима. Да ли и то сматрате грешком?

-Не сматрам грешком, зато што сам ја опредељени Европејац, човек који тежи европским вредностима. Мислим да Србија треба да буде у клубу великих, моћних, економских јаких држава, али не да будемо робови које Европска унија експлоатише, пљачка и терорише, него да будемо равоправни партнери и да можемо своје вредности, знање, интелект, генетику изразимо у потпуности на такав начин да нам Европа омогући да будемо економски јачи.

Зашто сте подржали Тадића, а не Николића?

-Тома је мој пријатељ. Када сам разговарао са Николићем, после првог круга, није он од мене тражио никакву подршку, пошто је знао да ћу ја подржати Тадића. Ја сам у кампањи најављивао да ћу подржати Бориса Тадића, што је било необично било. Борис Тадић је, по мени тада, одржао реч и Борис Тадић је човек у коме сам ја видео честитост коју нисам видео код тадашњих политичара из те демократске опције. Кад је Борису Тадићу наређено да отме, као министру телекомуникација, Мобтел, Борис Тадић се држао строго закона, изашао из тог криминалног круга да се не бави тим послом. После њега кад су дошли Коштуница и остали који су склони томе, онда су они поступили другачије. Ја сам то изузетно ценио код њега одмах после првог круга сам му дао подршку. Кад смо већ код Бориса, могу да кажем да ми се не свиђа што је данас основао ту партију. Мислим да је он као шеф државе, требало да задржи свој кабинет и свој радни тим као што имају други председници држава по свету, да има своју канцеларију и да се бави бизнисом којим он хоце, шта њему лежи, шта он воли. Он може да користи своје политичке везе, може да позове нас бизнисмене, да нас поведе у свет негде, да нас споји са неким, да обезбеди посао компанијама, Србији. То је све корисно, то и Томислав Николић треба да ради. То ради Стипе Месић. Врло ми је драго када га видим у Москви, Казахстану, Ирану. То је много лепо видети. Свакако да он то не ради бесплатно, то сада није важно, али то је много добро. И по мени би таква позиција шефа државе бившег била много кориснија за њрга лично и за државу и за грађане него да се бави неком политиком, да пада на ниво једног политиканства српског јер ми немамо још увек ишчишћену демократску позицију у земљи. Ми смо још увек у некој бари и мочвари.

Ви сматрате да је он добро владао?

-Нисам рекао да је он добро владао. Баш пишем једну колумну о томе да је Борис Тадић био председник Србије коме сам ја дао подршку, али је имао и подршку Покрета Снага Србије који је имао петину гласова у Србији. Морам да кажем да тој грађанској опцији, како се неки гурају сада у круг двојке, Јеремић и Јанковић, да ништа нису добили људи који себе сматрају грађанима првог реда. Они себе држе да су они надљуди. Ништа они наши уметници, глумци, професори, лекари, ништа они нису добили бољи живот за владавине демократске опције коју је предводио Борис Тадић тих десет година. Ја не видим да је неко од њих постао богатији и срећнији. Напротив, култура је срозана још више и здраство и све живо што постоји. Ништа се ту није посебно добило. Тих десет година наставио се јавашлук и срозавање наше земље. Нити је решено питање Косова, ништа ту генерално није решено. Само су појединци имали своју корист.

Сматрате ли да Вам је Борис Тадић помогао?

-Морам да Вам кажем да се Борис Тадић није мешао, али и да признам да ми никакву штету нисмо имали за владавину Бориса Тадића. Ми смо имали штету од Г-17 и Коштуничине власти. Садашња власт мора да има континуитет будућих двадесет година, ако хоћемо да имамо стабилну државу. Али сада кажу:Нормални људи ће гласати за Јанковића, а ненормални неће. Људи моји, ми делимо Србију на нормалне и ненормалне. Шта су ти људи добили за десет година Борисове владавине? Шта ће они сада да добију више, шта ће Дуда да добије више. Нема ништа против, свако има право да гласа за кога хоће, али сада говоримо опредељењу. Борис Тадић, коме сам ја дао подршку није ништа боље донео тим људима, ни више ни боље, ни Србији. Само смо доживели национални колапс, тотално уништење. И шта ће ова два нова човека да понуде Србији, Јеремић и Јанковић. Прво, они немају ни своје радно место, а обећавају радна места. У Прибоју и Пријепољу су обећали да ће да запосле хиљаду људи, чак је рекао Вук стотине хиљаде људи. Па како човече,ти да запослиш кад немаш ни своје радно место. Дај прво запосли себе господине Јанковићу, па после то.

Покрет Снага Србије се 2010. године прикључио коалицији око СНС-а. Какве су Вам тада биле амбиције, шта је био разлог да уђете са њима у савез?

-Ми смо веома захвални Српској напредној странци и њеном руководству, што су позвали Покрет Снага Србије да се укључи у ту коалицију. Ми смо вечно захвални на томе шта су они урадили. То су урадили из патриотизма и искрености коју ми пропагирамо у Србији. Више због тога, него због чланства које смо могли да имамо у то време. То само говори о њима као људима који хоће здраву Србију, напредну, патриотску, а не издајничку, пропалу, никакву, разбијену, робовску која треба да свој народ претвара у робове. Зато данас стојимо чврсто уз Српску напредну странку и Александра Вучића и дајемо максималну подршку њему да оствари ове циљеве које он представља. Ви не немате за ових, колико се ја сећам, четрдесет и пет година, харизматичну личност на власти, на месту председника Владе или државе, који има такву визију, жељу, енергију да дигне Србију из блата, разбијену, уништену потпуно и стави је на ноге. Он је добио такву земљу разбијену, уништену, коју су ови економски терористи уништили. Може неко да га воли, може да га не воли, али таква је сурова истина. Он је добио Србију у колапсу, инфузији, коју треба да излечи и стави на ноге. Ово што је он урадио за три године другима треба тридесет година и питање је да ли би то направио.

Је ли има нека тачка где бисте се разишли, у којој бисте ви напустили коалицију са СНС-ом.

-Има, како да нема. Главна тачка где би смо се разишли је та да, ако не можемо да обезбедимо грађанима посао, ако не можемо да дођемо до један одсто незапослености у Србији, само да не ради онај који неће и ако не може наш Србин да има просечну плату већу од Словенца, ту бисмо се разишли свакако. Ми нисмо луди, нити смо слепи, нисмо без руку и ногу, јачи смо сви од свих других и морам да Вам кажем, више нас воле њихове жене, више нас него њих. Срамота ме је рећи овако јавно, али ми имамо проблем како да се одбранимо од њих. Ово докле смо ми дошли то је фантастична ствар. Хрватска кључа са немирима, имају своје националне проблеме, ми им Срби сметамо, а ништа не радимо, ми их волимо. Код нас могу да дођу да певају , играју, шта год хоће могу и да дођу у центар Београда да марширају и те њихове гарде, ми ћемо да их аплаузом поздравимо, никаквих проблема нема. Ми волимо Хрвате. Са друге стране је Босна, босански лонац од кромпира, не знам чега ту све нема, много тежак, али босански лонац са много лошим куварима. Оно што сада Бакир ради, то његов отац Алија не би никада. Имамо Црну Гору где такође није стабилна политичка позиција, и тамо је тешко. Онда имате Косово где такође све кључа међу њима, политички. Македонија исто, потрес хаотичан, овамо имате Букурешт… Значи све је нестабилно око нас и сад сви користе Србију да би могли тамо негде да добију политичке поене. Када ти, да кажем условно политичари, а пре бих рекао политиканти, који немају програм економског развоја и раста дохотка по глави становника у својој држави, они одмах прибегавају за национализмом, екстремизмом и одмах им смета неко трећи. Изводе те гарде по улицама, праве чуда и они желе да отрују Србију сада. Ја честитам председнику Вучићу на томе. Вучић је релативно млад човек, има 47 година, али је ванредно политички интелигентан и искусан и он је већ добио позицију, по мојој оцени, а и других људи са којима ја раговарам, правог државника. Ми данас имамо државника у Вучићу, човека који зна да избегне све те игре. Он се не качи на удицу: рекао је овај Босанац, удри по њему, рекао је овај Хрват, удри по њему, а ови у Македонији, дај по њима, ови на Косову, дај по њима, Црна Гора, опет су им Срби криви, дај по њима. Не, он то величанствено зна да избегне. Велика је шанса да председник Вучић извуче Србију из економског проблема. Сада ће сви ти инвеститори који су планирали да инвестирају у региону око нас, имати само имају Србију стабилну. Желим да видим да Албанци пођу на мобу да копају темеље Србину који се вратио тамо јер то Албанци знају да раде, негде се то и дешава, али треба да се то омасови, а то не може ако ми вучемо погрешне потезе. То је народна дипломатија и њу Карићи развијају откад постоје. Увек држим да је народна дипломатија корак испред званичне дипломатије. Ми треба да идемо да сондирамо терен, морамо са људима да договоримо.

Вучић је добио Србију у колапсу, инфузији, коју треба да излечи и стави на ноге. Ово што је урадио за три године другима би требало тридесет година

Да ли бисте инвестирали на Косову, у српским срединама.

-Не само да бих инвестирао, већ је неопходно да српска влада и држава имају програм инвестирања на Косову. То је обавезно.

Имате ли сада пословне везе на Косову?

-Немам никакве откад сам отишао са Косова, али мислим да држава Србија мора да има пословне везе, да има програм за Србе на Косову и Метохији и може да га реализује преко Владе Косова. Без Владе не би требало да ради, то би било погрешно, него са Владом Косова, а то значи да Србима обезбедимо најјефтинија средства инвестирања на Косову и то треба да буде мост повезивања Срба и Албанаца и Србије и Косова. И то није скупо. Треба нам ту можда сто милона инвестиција. Ево ја сам први спреман да учествујем са свим другим бизнисменима да то радимо на Косову.

Које би то инвестиције биле?

-То су породична предузећа. Да свака српска кућа постане предузеће и да знају да тај њихов купус може да купи српска војска, српска полиција без проблема. Да имамо гарантовану куповину онога шта они направе. Они бране српску државу, српску земљу, нема тих пара које им не треба дати. То је минимум минимума. Ја сам спреман у том смислу да помогнем председнику Владе Републике Србије, ако буде човек здравих погледа, буде имао добар мозак и да се тај програм у будућности реализује.

Како видите Бриселски споразум? Срби имају велику аутономију, али раде у косовском правном систему?

-То је споразум који је максимум који смо ми могли да добијемо. И тај споразум много значи за Србе на Косову, има огроман значај. Али шта је проблем? У пракси ми до данас нисмо успели да имплементирамо тај споразум. Просто, одређене албанске лоби групе раде против њега, иако иза њега стоји Европска унија, Америка и Русија. Они пружају отпор, не желе ни тај минимум минимума да дају, тако да ја мислим да ми треба да истрајемо и да ћемо убедити албанску власт да то прихвати.

Који је Ваш циљ поновног бављења послом у Србији?

-Волим да подигнем Србију и уживам да ми имамо веће плате од Хрвата и Словенаца. Па то је величанствено, то је на ивици границе са сексом. Чиме је то Бог казнио нас и наш народ да не можемо да будемо бољи од њих. Само организацијом. Организација је све.

Мислите ли да ће Србија доћи у ситуацију да ће морати да се определи да ли ће у Европску унију или ће бити блиска Русији? Да, на пример, буде под притиском да уведе санкције Русији?

-Како неће, па то ће доћи врло брзо. Следећи корак Европске уније ће бити уцена Србији, санкције Русији.

И шта ће да уради Влада? Хоћемо ли морати да уведемо?

-Све зависи од председника Владе, све зависи од њега.

Да сте Ви председник Владе, шта бисте урадили?

-До тога не би дошло уопште. Ми морамо да имамо неутралну позицију, да очувамо позицију са Европом максимално, најјаче што можемо и са Русијом. Да смо чланица Европске уније, онда је логично да ми морамо да испоштујемо санкције. Али ми смо данас као нека државица коју они ломе, разбијају, уништавају, економски поништавају, не дају нам да станемо на ноге, сматрају нас грађанима другог реда. Ми смо за њих Викинзи из 9. Века и само тако гледају на нас. Ми смо им добри само као радна снага робовска, да радимо за 300 евра и не смемо да имамо 330, већ само 300. Ми треба да будемо економско робље, ништа више. Ми смо по пројекту Европске уније тако пројектовани: Бугари, Румуни и та екипа православна мора да буде екипа економских робова. Ова католичка има шансу да има степен више, не тако много, али да има један корак више, да живи боље, а ми само треба да будемо технолошки робови и ништа више. Ми треба да идемо у Европу, али да сами покажемо својом мудрошћу, снагу, не мислим снагу са топовима и авионима, него умом, да покажемо да можемо да се организујемо унутар земље фантастично, да имамо висок стандард, да можемо да кажемо: Господо, ми данас са Кинезима можемо да подигнемо земљу. Ми треба да играмо боље и са Европом и са Русијом, Индијом и са целим светом и да мала Србија има улогу Шведске, Данске. То нама треба. За то нам треба добра организација економска и остала.

Је ли се то већ кандидујете?

– За шта?

Да водите целу организацију државе у једном тренутку?
-Зашто бих ја морао да будем било каква власт. Ми морамо да имамо систем у држави. Зашто сам рекао да нећу да се кандидујем за председника. Да сам се кандидовао за председника, једино је Вучић могао да ме победи зато што има инфраструктуру, партију и то није спорно. Ово друго, то не постоји нигде. То би све било статистичка грешка. Шта је важно: направити систем, да не треба ми да се боримо за премијерска места, министарска, политичка, а да можемо у систему здравом да економски напредујемо и да имамо лидере у економији. Мој циљ је да могу да учествујем у реализацији економских програма Србије, да запослим стотине хиљада људи, у производњи меса, сточарству и осталом. Ја то знам како и ја то могу да урадим. У агроиндустрији, то је мој циљ и да исто то урадим и запослим стотину хиљада људи у грађевинарству. И трећи пројекат да запослим стотину хиљада људи у производњи воћа и поврча. Само треба да смо инвалиди, па да плаћамо увоз салате, јабука, крушак. То заиста нема смисла. То је све питање организације. То је мој циљ. Као и да повежем српску економију и све градове Србије стратешки са евроазијским савезом исто као са Европском унијом. Ми морамо да имамо план за наредних двадесет година минимум, за почетак и да се тачно подели, да се зна ко шта купује, шта ми то производимо и за кога то производимо. То је мој циљ. И да плата не буде мања него да буде највећа у региону. То је мој циљ, врло прост и једноставан.И ја то знам да урадим.Да ли ће ми бити омогућено, то ћемо да видимо, још не знам.

ХАРАДИНАЈ БРАНИ ПЕЋКУ ПАТРИЈАРШИЈУ

Да ли је део Ваше народне дипломатије и то што сте 2004. године, током мартовског погрома, замолили Рамуша Харадинаја да заштити Пећку патријаршију?
Да, ја сам звао његовог брата јер њега лично не познајем. Рекао сам да сестре плачу у Пећкој патријаршији и да ме мати Февронија моли за помоћ.
Звао сам и рекао – знам да све можете да зауставите и у Дечанима и било где. Пећку патријаршију су увек штитили Албанци, породица Никћи, то су војводе. Доласком Милошевића на власт, нажалост, ти наши лудаци, ту породицу отерају, вековну традицију су прекинули. То само могу да ураде поједини наши луди политичари. И он каже: Зваћу Вас за 15 минута. Позвао је и рекао – Имате реч господине да нико неће ићи на манастир Дечани и Пећку патријаршију. Ако неко крене, Ви знате како ми то решавамо, биће ликвидиран. Позовите сестре и монахе и реците да буду спокојни, никаквих проблема нема. И стварно се тако и десило, нико није ништа урадио. Мати Февронија која је умрла претпрошле године, тада ми је рекла: Ставићу плочу са именом породице Харадинај.Знамо ми ко је Хардинај и не можемо да га оперемо од тога што је урадио, али овај моменат који је истинит, он мора да се исприча и да се зна.

БК ТЕЛЕВИЗИЈА


Шта је са плановима за телевизију, хоћете ли да је отварате?

-Хоћемо, до октобра.

Немате Тијанића, па како ћете?

-Зашто Тијанић? Имамо ми и нашу децу на свим телевизијама, то је елита, људи раде фантастично, скоро да нема медијске куће где нема наших људи. Сви су одлични, нажалост, врло слабо плаћени. Ја ћу им повећати плате на два начина: један начин кад пређу код нас, а други кад ја повећам плату, ови други ће морати да плате њих много више. У противном ће им и они отићи. Тако да ће бити финансијски земљотрес у медијима октобра месеца.

Је ли то само за телевизију или ћете ући и у штампане медије?

-У штампане медије немамо намеру за сада, али може да се деси да се са неким договоримо и да прикључимо, зашто не? Па имате Политику још недефинисану, имате Новости недефинисане и нама ништа не смета да се нека комбинација таква направи уколико то не смета другим институцијама.


9.03.2017. Аутор: Љиљана Кековић, Иван Цвејић / https://www.ekspres.net/politika/intervju-bogoljub-karic-bolje-od-seksa-je-biti-jaci-od-hrvata

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име