Друга седница Одбора за привреду, регионални развој, трговину и енергетику

0
2171

На седници Одбора, одржаној 25. јула, чланови Одбора разматрали су Годишњи Извештај о раду Агенције за енергетику за 2015. годину.

Годишњи извештај представио je и образложио председник Савета Агенције за енергетику Љубо Маћић, упознавши чланове Одбора са кључним елементима енергетског сектора. Изнео је податaк да je у 2015. години потрошња електричне енергије у односу на претходну годину повећана за 3,1 одсто, а потрошња природног гаса за 3 одсто. Потрошња је порасла и у топланама и домаћинствима, а опала у индустрији, навео је Маћић.

PRIVREDA 1

Додао је да је сигурност снабдевања електричном енергијом, природним гасом и дериватима нафте у 2015. години била задовољавајућа, а томе је допринела повећана производња рудника угља и бољи рад термоелектрана, као и да је у 2015. години по први пут омогућено домаћинствима да сами бирају снабдевача електричне енергије на слободном тржишту.

За дугорочну енергетску стабилност је битно и промишљено прилагођавање енергетике Србије глобалним и ЕУ захтевима који су у вези са заштитом планете и у складу са резултатима Конференције УН о климатским променама, навео је председник Савета.

Он је упознао чланове Одбора да је основано организовано тржиште, SEEPEX – берза електричне енергије и додао да ће све већи део активности Агенције у наредном периоду, а у складу са Законом, бити усмерен на поступање енергетских субјеката према купцима и на заштиту права и интереса купаца енергије.

Мићић је навео да се финансијско пословање Агенције за 2015. годину одвијало у складу са финансијским планом којим су утврђени укупни приходи и расходи Агенције, укључујући и резерве за непредвиђене издатке.

Након дискусије која је уследила, чланови Одбора већином гласова прихватили су Извештај о раду Агенције за енергетику за 2015. годину.

У наставку седнице донета је Одлука о престанку мандата члану Савета Комисије за заштиту конкуренције Ивану Угрину, испуњењем услова за старосну пензију.

privreda 2

Седници је председавала председница Одбора Снежана Б. Петровић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора: др Александра Томић, Драгомир Карић, Блажа Кнежевић, Радмило Костић, Јелена Мијатовић, Зоран Бојанић, Снежана Р. Петровић, Иван Манојловић, Томислав Љубеновић, Бранислав Михајловић, Дејан Николић, Горица Гајић, Војислав Вујић и Снежана Пауновић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име