Др Тихомир Симић: Лидерство младих као основа будућности

0
4163
milanka karic u poseti izvrsnom vecu vojvodine tihomir simic novi sad 210307 bgd aleksandar stojanovic

Када вам кажу да се лидери рађају, знајте да су у заблуди, лидерство се учи! Написане су стотине хиљада страница на којима се тема лидерства идентификује, разматра и описује на мање више сличне начине. Једина суштинска разлика је у томе ко је аутор текста о лидерству и како га лично доживљава. Ево како се у најсажетијем облику може описати лидерство као скуп особина оних који су способни да носе одговорност и руководе променама.

ЛИДЕРСТВО

 Када говоримо о лидерству и лидерима не можемо заобићи хероје попут Линколна или Манделе, и њихове лидерске способности и вештине које су биле веома важне за успех или неуспех организација којима су управљали. Хиљаде научника је, проучавало лидерство, њихове карактерне особине, лидерско понашање и околности или ситуације у којима су радили.

ДЕФИНИЦИЈА ЛИДЕРСТВА

Постоји много различитих дефиниција лидерства као што има и много оних који су покушали да дефинишу овај појам. Дефинисаћемо менаџерско лидерство као процес којим се делатност чланова групе усмерава ка остварењу задатака. Ова дефиниција има четири значења. Лидерство подразумева и друге људе – раднике или следбенике. Спремношћу да прихвате смернице и упутства лидера, чланови групе омогућавају да се дефинише статус лидера, као и сам процес лидерства; када не би постојали други људи, сви квалитети лидерства код менаџера били би безначајни. Лидерство значи неједнаку расподелу моћи између лидера и чланова групе.

Чланови групе нису без моћи: они могу да утичу на активности групе на различите начине. Лидер има већу моћ, што је већи број извора моћи, то су веће могућности да ће менаџер бити успешан лидер. Морално лидерство захтева да следбеници буду добро упознати с алтернативама како би у моменту доношења одлуке о понуди лидера за лидерство могли интелигентно да одговоре.Чувени етичар Мајкл Џозефсон тврди да етику не учимо од људи који проповедају или моралишу причајући о етици; етику учимо од људи које ценимо и поштујемо, од људи који имају моћ над нама. Они су прави учитељи етике… Веома је важно дати подршку идеалима, ако су искрени. Битно је да лидери и узори, било да су спортске звезде или политичари, дају позитивне изјаве о етици, уколико нису лицемери. Треба истаћи да лидерство и управљање нису исти појам упркос чињеници да се лидерство доводи у везу с управљањем и да је важно за менаџмент. Неко може бити успешан менаџер – добар планер и поштен, организован управник – али без мотивационих способности лидера. Други, могу бити успешни лидери – који су способни да стимулишу расположење и приврженост – али им недостају менаџерске способности да каналишу енергију коју су код других изазвали. У данашњем свету многе организације сматрају да је важно да менаџери поседују лидерске способности.

 Да Србија ради, да гради и да рађа!

Следбеници лидера често имају идеализовано мишљење о томе шта лидери раде, шта могу да постигну и на који начин могу да утичу на животе следбеника. Ови погледи настају зато што већина нас не може да разуме начин на који функционишу велики, комплексни системи нашег друштва, због чега се окрећемо лидерима да бисмо поједноставили наше животе. Можда је људима потребно да о лидерима имају идеализовану слику да би могли да се концентришу и задовоље организационе потребе. Из тих разлога лидер мора бити способан да мотивише и утиче онолико дуго колико му следбеници верују. Када изгубе поверење, лидер више није ефикасан.

ЗАКЉУЧАК

Лидерство је важна тема за менаџере а њихова улога кључна у остваривању групне и организационе ефикасности. Традиционалне теорије лидерства обухватају психоаналитички приступ и испитивања несвесних мотива лидера као и приступ који се концентрише на идеализовану слику следбеника о могућностима лидера и како они могу да утичу на њихове животе. Стање нашег срца, отвореност наших ставова, квалитет наших способности, уверљивост наших искустава, даје виталност нашем радном искуству и смислу нашег живота. То је оно што је потребно да би конструктивни лидер могао да постоји, и конструктивно лидерство као средство које користимо у остваривању нашег потенцијала.

Млади лидери чине да визије и идеје о бољој и срећнијој будућности постану могуће, зато је неопходно поклањање пажње унапређењу вештина и способности вођа, које треба да поседују да би успешно предводили истомишљенике и следбенике кроз бројне промене и изазове што време пред нама доноси.

др Тихомир Симић, потпреседник Покрета СНАГА СРБИЈЕ-БК

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име