Данска предузећа успешно послују и запошљавају велики број српских грађана

0
1583

Чланови Посланичке групе пријатељства са Данском, на челу са председницом Елвиром Ковач, разговарали су са амбасадорком Краљевине Данске у Србији Њ.Е. Сузане Шајн.

Састанку су присуствовали и чланови Групе Драгомир Карић, Вук Мирчетић, Лука Кебара и Велибор Станојловић који су истакли значај сарадње на билатералном нивоу, као и продубљивање сарадње у области економије, али и пољопривреде, културе и спорта.

На самом почетку састанка, председница Групе Елвира Ковач је истакла да је њен циљ да се сарадња парламента ојача, било на нивоу посланичких група пријатељства или сарадњи парламентарних одбора који би продубили сарадњу народних посланика. Укратко је објаснила начин рада Народне скупштине и додала да народни посланици почињу Седмо ванредно заседање у актуелном сазиву идуће недеље.

Њ.Е. Сузане Шајн, искористила је прилику да изрази велику захвалност на понуди Републике Србије за вакцинацију дипломатског кора и похвалила одличну организацију при масовној вакцинацији против COVID 19. У свом излагању, амбасдорка је истакла да су Србија и Данска веома сличне и по величини, али и по менталитету, те да много могу учинити једна за другу. Навела је да Данска подржава процес проширења Европске уније, као и интеграције Републике Србије на том путу. Шајн је навела и да Данска има јако присуство у Србији када су у питању данска предузећа која успешно послују и запошљавају велики број српских грађана. Она је додала да је Данска изузетно фокусирана на зелену енергију и навела да је то још један од видова сарадње који се могу развити на нивоу две земље. Истакла је да у Данској постоји и велика заједница спрске дијаспоре која је одлично интегрисана у друштво и која пружа велики допринос Краљевини.

Ковач је истакла потребу за организацијом посете званичника на високом нивоу и додала да је од великог значаја да парламентарци сарађују, како на нивоу мултилатералних организација, тако и на билатералном нивоу. Упознала је амбасадорку са чињеницом да је за Србију у протеклих годину и по дана процес европских интеграција био изазов због глобалне пандемијске ситуације, али да је Народна скупштина ушла у процес промене Устава, који се тиче правосуђа, што је био један од предлога Европске уније и Венецијанске комисије. Информисала је амбасадорку и о томе да се налази и на челу Одбора за европске интеграције и додала да је један од примарних задатака Одбора, провера усклађености закона у процедури са тековинама Европске уније.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име