Dan srpske diplomatije (foto-video)

0
2029

Dan srpske diplomatije, ove godine se obeležava prvi put, a ustanovljen je u spomen na dan kada je, pre 176 godina u Knjaževini Srbiji, osnovana Kancelarija inostranih dela. Taj 29. maj 1839. godine, smatra se početkom profesionalne diplomatije u Srbiji. Tim povodom, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić obratio se poslanicima na svečanosti u Domu Narodne skupštine.

Svečanosti, koju je svojim nastupom uveličao Akademski hor Obilić i društvo Branko Krsmanović prisustvovali su predstavnici stranih ambasada u Beogradu, diplomate, poslanici, predstavnici vojske, verskih zajednica i druge zvnice.

Ministar Dačić je rekao da je Srbija danas poštovana u svetu i da uspešno gradi svoje diplomatske odnose. Budućnost Srbije u EU i da se Srbija više ne lomi oko toga gde joj je mesto. Naš krajnji cilj je Evropa u Srbiji. Srbija ne može više da sanja romantičarske snove da je ona istok zapadu, a zapad istoku. Srpska diplomatija je anažovana na zaštiti državnog integriteta, poštovanju međunarodnog prava, negovanju dobrosusedskih odnosa i očuvanju mira, rekao je Dačić.

Srbija treba da održava odnose sa celim svetom, da je svi poštuju, ali da je se niko ne plaši. Srbija treba da bude oslonac u regionu i kreator politike koja isključuje konflikt. Cilj je stabilna Srbija koja ne mora ni za koga da ratuje i ni od koga da pozajmljuje, ocenio je šef srpske diplomatije.

Prisutnima se, u ime diplomatskog kora, obratio i ambasador Palestine Mohamed Nabhan, koji je ministru Dačiću i celom kolegijumu Ministarstva spoljnih poslova Srbije čestitao Dan diplomatije.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime