Дан српске дипломатије (фото-видео)

0
2046

Дан српске дипломатије, ове године се обележава први пут, а установљен је у спомен на дан када је, пре 176 година у Књажевини Србији, основана Канцеларија иностраних дела. Тај 29. мај 1839. године, сматра се почетком професионалне дипломатије у Србији. Тим поводом, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић обратио се посланицима на свечаности у Дому Народне скупштине.

Свечаности, коју је својим наступом увеличао Академски хор Обилић и друштво Бранко Крсмановић присуствовали су представници страних амбасада у Београду, дипломате, посланици, представници војске, верских заједница и друге звнице.

Министар Дачић је рекао да је Србија данас поштована у свету и да успешно гради своје дипломатске односе. Будућност Србије у ЕУ и да се Србија више не ломи око тога где јој је место. Наш крајњи циљ је Европа у Србији. Србија не може више да сања романтичарске снове да је она исток западу, а запад истоку. Српска дипломатија је анажована на заштити државног интегритета, поштовању међународног права, неговању добросуседских односа и очувању мира, рекао је Дачић.

Србија треба да одржава односе са целим светом, да је сви поштују, али да је се нико не плаши. Србија треба да буде ослонац у региону и креатор политике која искључује конфликт. Циљ је стабилна Србија која не мора ни за кога да ратује и ни од кога да позајмљује, оценио је шеф српске дипломатије.

Присутнима се, у име дипломатског кора, обратио и амбасадор Палестине Мохамед Набхан, који је министру Дачићу и целом колегијуму Министарства спољних послова Србије честитао Дан дипломатије.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име