Богољуб Карић за Србију Данас: У Београду треба да се гради на стотине хиљада квадрата – годишње

0
2336
Лидер ПСС-БК оценио да је престоница значајно модернизована у односу на стање пре десет година и то захваљуући политици коју води председник Србије

Оснивач и лидер „Покрета СНАГА СРБИЈЕ – Богољуб Карић“ који на предстојеће градске изборе излази у коалицији окупљеној око највеће и владајуће Српске напредне странке у ексклузивном интервјуу за портал Србија Данас открио је шта га је подстакло на такву сарадњу, на који се начин мењао углед Србије у очима светских званичника, шта мисли о председнику земље и на који начин жели да допринесе унапређењу живота у престоници. Такође, оценио је шта претходну власт разликује од актуелне, каква је политичка перспектива Србије, као и који је рецепт за развој домаће пољопривреде.


Шта је пресудно утицало на то да наступите на београдским изборима заједно са СНС? Изјавили сте да је Србија данас развијена и поштована земља захваљујући Вучићу. Који су то потези српског председника допринели нашем напретку?

– Београд је данас град са стотину кранова, то нисмо имали пре десет година. У Београд се није улагало деценијама. Сада је он метропола тако да и Хрвати који дођу као туристи кажу да је евидентна нека нова енергија у Србији и Београду, да је наш главни град променио изглед. А шта је ново? Па, ми нисмо имали таквог председника државе последњих 40 година, који жели пре свега да Србију модернизује.

За три године ми смо постали једна од најцењенијих држава у региону, а управо је регионална политика Александра Вучића резултат тога. Труди се не само да каже, него и да докаже да је Србија фактор стабилности на Балкану. Стоји и хладне главе дочекује сваки ударац који долази из БИХ, и то се мора признати. Није сваки председник спреман да оде у Сребреницу иако зна да му је живот тим одласком угрожен.

Ваш покрет чини владајућу већину и подржава Владу Србије, шта разликује садашњу власт од претходних?
– Ових последњих година Србија иде једним новим путем, много тога је урађено. И неки други на власти су пре пет или десет година имали шансу да предузму одређене кораке, али ту шансу нису искористили. Нису имали ни енергије, ни харизму.

Последњи сусрет председника Вучића с угледним привредницима у Бечу је доказ да је Србија сада у другачијем положају. Био сам тамо и видео да су Аустријанци задовољни због тог сусрета и зато што је Вучић као представник Србије боравио у Бечу. А боравио је, не заборавите, и у Пекингу, Москви, на Западу… још вам дође Јапанац у сред Београда и каже да види Србију као центар ЈИЕ. Па, где ћете веће признање за политику коју водите. Али, с друге стране, људи морају да схвате и да ништа не може преко ноћи.

Каква је политичка перспектива Србије – ЕУ није више што је била, а притисци да се одрекнемо неутралности су све већи? Шта мислите о приступању Србије Евроазијској унији под покровитељством Русије?

– Србија је у Европи и треба да сарађује с Европом. И Русија је у Европи. Ми окупљени у Покрету снага Србије нисмо страначки људи, ми смо покрет који жели Србији да помогне да се пробуди, да нађе снаге, да се створе предуслови да Србија економски ојача, да људи могу овде пристојно да живе од свог рада и да до 2022. просечна плата у земљи буде 1.000 евра, што није немогуће.

Као што ја напомињем да желим са свима да разговарам, без обзира на то што нисмо истомишљеници по многим стварима, тако и Србија мора да гледа и ослушкује шта је најбоље да се ради и у ком правцу треба да иде, где може да прода своју робу, с ким може да послује… али и да имамо у виду да смо ми тек зрно песка у овом космосу.

Казахстан, Узбекистан, Русија су доживели велики препород последњих 20 година и многи то не знају, тамо се гради, улаже… не видим разлог да се и Србија не уздигне, пропороди… све се може! У геополитици се много тога променило и мења, економије у Азији све више доминирају и јачају и то такође треба имати у виду. Ја сам човек практичан, из бизниса и више волим да причам о послу и како да створимо предуслове да нам не одлази млади и школован свет из земље.

Како спречити одлазак образованих кадрова из Србије?

– Потребно је да се развије сваки регион у Србији, ал’ пре свега треба помоћи младом брачном пару и породицама с децом да што јефтиније дођу до крова над главом. То је оно основно. Зато стално потенцирамо ту причу о јефтинијим становима и наша компанија БК Гроуп ће градити станове по Србији. Предлажемо да држава донесе одговарајуће прописе (посебан закон) који ће омогућити да породица с једним дететом има попуст од 50 долара по квадратном метру при куповини стана, а они који имају више деце да имају и веће попусте. И то треба да буде државна политика. Друго, мора се пружити могућност свакоме да дође до изражаја, да омогућимо људима да раде, да пристојно живе од свог рада и да остану у Србији. Па, где ћете веће несреће за родитеља, него да му дете после завршених школа оде у туђ свет, уместо да остане овде.

Како развити нашу пољопривреду? Како оживети села и покренути људе да се врате?

– Заиста је задругарство које у Србији има дугу традицију једно од решења, не само за сектор пољопривреде. Озбиљним предлозима и државним подстицајима, гаранцијом откупа појединих производа, потребно је потпомоћи да се оживи село, али не неким назовипројектима, већ озбиљним предлозима који ће врло брзо дати резултате. И ми ћемо као ПСС-БК у наредном периоду радити на томе да и у том делу дамо што квалитетније предлоге.

Истина је да је и у Београду и у Србији велика незапосленост. Економски терористи су нанели много зла нашој земљи, стављени су ланци и катанци на многе фабрике и предузећа и нема породице која није осетила последице такве погубне политике. То не може лако да се исправи, али није немогуће. Зашто ја стално причам о грађевинарству? Зато што се ту не запошљава само зидар и молер, него и производјаћ црепова, блокова, онај што производи санитарије, керамичке плочице… да се покрене ланац производње, градње, потрошње. У Београду треба да се гради на стотине хиљада квадратних метара годишње, па ако хоћете и милион квадрата годишње.

Желимо да покренемо сваку кућу у Србији, да спречимо да наши људи буду претворени у технолошко робље, да наш домаћин ојача, да може да живи на свом имању од рада, свог и своје породице… да нам се рађају нове генерације лепше и паметније од нас!

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име