„Banatske priče“ u srcu Beograda!

0
2032

Bogata vojvođanska, konkretno, banatska kultura hrane, muzike i ručnog rada bila je povod za održavanje manifestacije „Banatski dani“ u vili „Jelena“.

U organizaciji Zrenjaninskog centra za ravnopravnost, Asocijacije za razvoj „Bagljaš“ (organizatora Festivala „Banatska priča“) i izdavača knjige „Žene Banatske“ održana je promocija etno, ruralnih, kulturno-umetničkih vrednosti Banata pod nazivom „Banatske priče“.

Promocija je održana u velelepnoj vili Jelena, a prisutni su uživali u promociji i degustaciji tradicionalnih kulinarskih specijaliteta kao i bogatom muzičkom programu.
56f2baf6e4b06bf17b7b0c34
Ovo udruženje žena i privrednih preduzetnica bavi se različitim delatnostima, od politike, privatnog biznisa, humanitarnog rada, do proizvodnje hrane i čuvanja tradiconalnih zanata.

Okupljene je pozdravio narodni poslanik i počasni konzul Belorusije u Beogradu, Dragomir J. Karić.

– Želim da se zahvalim što ste se okupili u ovolikom broju, posebno prisutnim ambasadorima. Takođe mi je drago što vidim dosta žena preduzetnica kao i onih koje neguju kulturno nasleđe Banata, što je jako bitno u ovim vremenima. Razgovaraću sa predsednikom Privredne komore i predložiti mu da se festival „Banatske priče“ održava u svim zemljama sa kojim Srbija gaji poslovne i prijateljske odnose – rekao je Dragomir J. Karić i obećao da će dati sve od sebe da ovi proizvodi budu plasirani i na inostrano tržište.
56f2bacfe4b06bf17b7b0c30

Generalni pokrovitelj programa je Karić fondacija koja već decenijama ima bitnu ulogu u, pored humanitarnog rada, očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa. Promocija „Banatske priče“ je najava istoimenog festivala koji će deseti put biti održan u Zrenjaninu.

Čuvene vojvođanske štrudle, salašnjaci, krofnice, nasuva, herovke i proje su bili neodoljiv izazov za zvanice koje nisu mogle da se odluče da li da pre konzumiraju ili fotografišu iste. Takođe, oduševljenje su izazvali predmeti od vune, pamuka i kože, naročito šeširi i odevni predmeti.
56f2baeee4b06bf17b7b0c33

Zvanice su bile poznate ličnosti, predstavnici diplomatskog kora i mediji koje je posebno oduševio muzički program, jer je gajde danas skoro pa nemoguće čuti.
56f2bac0e4b06bf17b7b0c2e
56f2bae7e4b06bf17b7b0c32

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime