„Банатске приче“ у срцу Београда!

0
2018

Богата војвођанска, конкретно, банатска култура хране, музике и ручног рада била је повод за одржавање манифестације „Банатски дани“ у вили „Јелена“.

У организацији Зрењанинског центра за равноправност, Асоцијације за развој „Багљаш“ (организатора Фестивала „Банатска прича“) и издавача књиге „Жене Банатске“ одржана је промоција етно, руралних, културно-уметничких вредности Баната под називом „Банатске приче“.

Промоција је одржана у велелепној вили Јелена, а присутни су уживали у промоцији и дегустацији традиционалних кулинарских специјалитета као и богатом музичком програму.
56f2baf6e4b06bf17b7b0c34
Ово удружење жена и привредних предузетница бави се различитим делатностима, од политике, приватног бизниса, хуманитарног рада, до производње хране и чувања традицоналних заната.

Окупљене је поздравио народни посланик и почасни конзул Белорусије у Београду, Драгомир Ј. Карић.

– Желим да се захвалим што сте се окупили у оволиком броју, посебно присутним амбасадорима. Такође ми је драго што видим доста жена предузетница као и оних које негују културно наслеђе Баната, што је јако битно у овим временима. Разговараћу са председником Привредне коморе и предложити му да се фестивал „Банатске приче“ одржава у свим земљама са којим Србија гаји пословне и пријатељске односе – рекао је Драгомир Ј. Карић и обећао да ће дати све од себе да ови производи буду пласирани и на инострано тржиште.
56f2bacfe4b06bf17b7b0c30

Генерални покровитељ програма је Карић фондација која већ деценијама има битну улогу у, поред хуманитарног рада, очувању културног и историјског наслеђа. Промоција „Банатске приче“ је најава истоименог фестивала који ће десети пут бити одржан у Зрењанину.

Чувене војвођанске штрудле, салашњаци, крофнице, насува, херовке и проје су били неодољив изазов за званице које нису могле да се одлуче да ли да пре конзумирају или фотографишу исте. Такође, одушевљење су изазвали предмети од вуне, памука и коже, нарочито шешири и одевни предмети.
56f2baeee4b06bf17b7b0c33

Званице су биле познате личности, представници дипломатског кора и медији које је посебно одушевио музички програм, јер је гајде данас скоро па немогуће чути.
56f2bac0e4b06bf17b7b0c2e
56f2bae7e4b06bf17b7b0c32

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име