АРАНЂЕОЛОВДАН / САБОРНА ЦРКВА домаћин славе Горан С. Карић

0
2531

Саборна црква у Београду прославила је храмовну славу Сабор Светог Арханђела Михаила и свих небеских сила безтелесних, или Аранђеловдан.

Свету архијерејску литургију служио је Епископ топлички aрхимандрит Господин Арсеније, викар Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја.

Прво Београдско певачко друштво, хор Саборног Храма пратило је свечарским, дивним појањем литургију.

Домаћин славе ове године био је господин Горан С. Карић заједно са породицом, он је ову част за наредну годину пренео породици Новака Ђоковића.

Према црквеном предању, анђео Михаило је први ступио у борбу са злим духом, и то име по црквеном тумачењу означава „оног који је као Бог“.

Према књизи „О небеској јерархији“ Светог Дионисија Ареопагита, ученика апостола Павла, војвода анђелске војске је архистратиг Михаило, јер је својим деловањем спасао многе анђеле отпале од Бога, које је Луцифер повукао са собом у пропаст.

Веровање каже да тај анђео није умро и да и даље по потреби силази међу људе, на земљу – као путник или просјак. Арханђел Михаило је, према веровању, „живи светац“. Црква процењује да је Аранђеловдан као слава, по броју верника на другом месту, после Светог Николе.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име