Ansambl „Krinička“ iz Belorusije u poseti Srbiji: Oduševljeni smo srpskim gostoprimstvom (VIDEO)

0
2589

Članovi ansambla narodnih igara i pesama „Krinička“ iz Bresta u Belorusiji gosti su KUD-a „Župa“ iz Aleksandrovca.

Kulturno prosvetna zajednica „Župa“ i Udruženje „Domovina“ dugo sarađuju s društvima iz Rusije i Belorusije, pa su ove godine ugostili decu iz Bresta. Gosti su imali priliku da posete manastir Svetih besrebrenika Kozme i Damjana u Plešu kod Aleksandrovca.

„Posebno nas raduje činjenica što se već stvaraju prijateljstva između dece iz Aleksandrovca i Bresta. Nadamo se da će vrlo lepe i prijatne utiske poneti iz Aleksandrovca i Srbije, kako bismo saradnju još više obogatili“, rekao je Boban Jovanović, sekretar kulturno prosvetne zajednice „Župa“ iz Aleksandrovca.

On je istakao da su prošle godine ugostili ansambl iz Rusije, a da saradnja stvara što povoljniju klimu između zemalja. Jovanović je rekao da su dobili poziv za gostovanje u Brestu u junu ove godine i da su rado prihvatili poziv kolega iz Belorusije.

Irina Kutinj, rukovodilac ansambla „Krinička“ kaže da na svojim nastupima predstavljaju prvenstveno kulturu Belorusije, ali i slovensku kulturu uopšte.

„Prvi put smo u Srbiji i drago nam je da imamo priliku da upoznajemo srpski narod i kulturu, kako bismo mogli dalje da prenosimo neverovatna iskustva iz ove divne zemlje. Oduševljeni smo srpskim gostoprimstvom, ljudi su otvoreni, srdačni, dobri. Od posete očekujemo nova prijateljstva i da deca lepo provedu odmor“, istakla je Kutinj.

Mihail Kažuro, savetnik ambasadora Belorusije za politička i kulturna pitanja rekao je da se deca iz Belorusije osećaju prelepo u Srbiji, a njihova poseta svedoči da dve zemlje imaju lepu budućnost.

„Odnosi i komunikacije Srbije i Belorusije razvijaju se u dobrom smeru i na svim nivoima imamo lepu saradnju. U tom procesu saradnje, veoma bitnu ulogu ima i kultura. Beloruska kultura je bogata tradicijom i običajima i drago nam je da naša deca mogu da upoznaju srpski narod s kulturom Belorusije. Takvi kontakti su veoma bitni jer povezuju dva naroda i osnova su za jake i dobre odnose“, naglasio je Kažuro.

Dragomir J. Karić, počasni konzul Belorusije u Srbiji, kazao je da je izuzetno srećan zbog posete dece iz Belorusije, a da mu posebnu dušu i srce puni „da naša braća i sestre Belorusi ne spavaju u hotelu, već kod svojih vršnjaka u kućama“.

„Danas ovde imamo decu, lepotu, budućnost, a važno je reći da su iz Bresta došli autobusom u Aleksandrovac, župsku lepotu opevanu u mnogim pesmama i opisanu u mnogim knjigama. Kao počasni konzul Belorusije u Srbiji s beloruskim ambasadorom Vladimirom Čuševim radim šest godina na razvoju odnosa dve zemlje, da se naši narodi zbliže. Iako imamo mnogo zvaničnih delegacija, ova poseta je realizovana sponatano i to je rezultat našeg rada, da dolaze, da se druže, da prenesu svoja iskustva“, podvukao je Karić.

Kako kaže, gosti su dočekani prelepo, a sve ide ka tome da bude što više ovakvih poseta i druženja.

„Želim da napomenem da je ovo rezultat saradnje od 2012. godine. Boriću se za produžetak i nastavak ovakve saradnje, a na kraju to je moja volonterska dužnost kao počasnog konzula.“

Karić se zahvalio gradonačelniku Aleksandrovca dr Jugoslavu Stajkovcu na razumevanju i Turističkom savezu opštine Aleksandrovac, koji je uložio trud i napor da organizuje posetu ansambla iz Belorusije.

Ansambl „Krinička“ nedavno je obeležio 30 godina postojanja, a više od 120 dece iz Bresta članovi su ovog ansambla.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime