Ансамбл „Криничка“ из Белорусије у посети Србији: Одушевљени смо српским гостопримством (ВИДЕО)

0
2575

Чланови ансамбла народних игара и песама „Криничка“ из Бреста у Белорусији гости су КУД-а „Жупа“ из Александровца.

Културно просветна заједница „Жупа“ и Удружење „Домовина“ дуго сарађују с друштвима из Русије и Белорусије, па су ове године угостили децу из Бреста. Гости су имали прилику да посете манастир Светих бесребреника Козме и Дамјана у Плешу код Александровца.

„Посебно нас радује чињеница што се већ стварају пријатељства између деце из Александровца и Бреста. Надамо се да ће врло лепе и пријатне утиске понети из Александровца и Србије, како бисмо сарадњу још више обогатили“, рекао је Бобан Јовановић, секретар културно просветне заједнице „Жупа“ из Александровца.

Он је истакао да су прошле године угостили ансамбл из Русије, а да сарадња ствара што повољнију климу између земаља. Јовановић је рекао да су добили позив за гостовање у Бресту у јуну ове године и да су радо прихватили позив колега из Белорусије.

Ирина Кутињ, руководилац ансамбла „Криничка“ каже да на својим наступима представљају првенствено културу Белорусије, али и словенску културу уопште.

„Први пут смо у Србији и драго нам је да имамо прилику да упознајемо српски народ и културу, како бисмо могли даље да преносимо невероватна искуства из ове дивне земље. Одушевљени смо српским гостопримством, људи су отворени, срдачни, добри. Од посете очекујемо нова пријатељства и да деца лепо проведу одмор“, истакла је Кутињ.

Михаил Кажуро, саветник амбасадора Белорусије за политичка и културна питања рекао је да се деца из Белорусије осећају прелепо у Србији, а њихова посета сведочи да две земље имају лепу будућност.

„Односи и комуникације Србије и Белорусије развијају се у добром смеру и на свим нивоима имамо лепу сарадњу. У том процесу сарадње, веома битну улогу има и култура. Белоруска култура је богата традицијом и обичајима и драго нам је да наша деца могу да упознају српски народ с културом Белорусије. Такви контакти су веома битни јер повезују два народа и основа су за јаке и добре односе“, нагласио је Кажуро.

Драгомир Ј. Карић, почасни конзул Белорусије у Србији, казао је да је изузетно срећан због посете деце из Белорусије, а да му посебну душу и срце пуни „да наша браћа и сестре Белоруси не спавају у хотелу, већ код својих вршњака у кућама“.

„Данас овде имамо децу, лепоту, будућност, а важно је рећи да су из Бреста дошли аутобусом у Александровац, жупску лепоту опевану у многим песмама и описану у многим књигама. Као почасни конзул Белорусије у Србији с белоруским амбасадором Владимиром Чушевим радим шест година на развоју односа две земље, да се наши народи зближе. Иако имамо много званичних делегација, ова посета је реализована спонатано и то је резултат нашег рада, да долазе, да се друже, да пренесу своја искуства“, подвукао је Карић.

Како каже, гости су дочекани прелепо, а све иде ка томе да буде што више оваквих посета и дружења.

„Желим да напоменем да је ово резултат сарадње од 2012. године. Борићу се за продужетак и наставак овакве сарадње, а на крају то је моја волонтерска дужност као почасног конзула.“

Карић се захвалио градоначелнику Александровца др Југославу Стајковцу на разумевању и Туристичком савезу општине Александровац, који је уложио труд и напор да организује посету ансамбла из Белорусије.

Ансамбл „Криничка“ недавно је обележио 30 година постојања, а више од 120 деце из Бреста чланови су овог ансамбла.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име