Karić je istakao važnost međuparlamentarne saradnje
Ambasador: Srbija u Kazahstanu ima iskrenog prijatelja (VIDEO)

0
1908

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Kazahstanom sastali su se sa ambasadorom Republike Kazahstan u Republici Srbiji NJ.E. Gabitom Sizdibekovim

Član Poslaničke grupe prijateljstva sa Kazahstanom Dragomir Karić naglasio je da prijateljski odnosi dve zemlje sežu u daleku istoriju i da je neophodno tu vezu održavati i nadgrađivati. Karić je istakao važnost međuparlamentarne saradnje i izrazio nadu da će epidemiološka situacija dozvoliti da se susret parlamentaraca upriliči u što skorijem roku.

Sastanku su prisustvovali i članovi Nataša Jovanović, Đorđe Komlenski i dr Marko Bogdanović koji su pohvalili izuzetna ekonomski napredak Kazahstana, stav te zemlje prema pitanju Kosova i pozvali da se razmotri mogućnost saradnje na polju zdravstvene zaštite.

Ambasador je rekao da Srbija u Kazahstanu ima iskrenog prijatelja čija su vrata uvek otvorena. U tom svetlu naglasio je da Kazahstan ostaje pri svom stavu po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i da će se uvek zalagati za poštovanje teritorijalne celovitosti i suvereniteta svake zemlje. Takođe, naglasio je da su Srbiju uvek gledali kao jednog od najznačajnijeg partnera na Balkanu, te da treba razmatrati mogućnost jačanja svake vrste saradnje.

Ambasador je naglasio značaj parlamentarne diplomatije i informisao srpske parlamentarce da je u parlamentu Kazahstana formirana Grupa prijateljstva sa Srbijom, te predložio planiranje uzajamnih poseta, u cilju razmene iskustava i jačanje veza dva parlamenta.

On je rekao da u Kazahstanu živi oko 1500 srpskih državljana, od kojih je veliki broj sportista koji igraju za velike klubove, pa čak reprezentativne timove, više vrsta sportova, te da bi trebalo razmotriti mogućnost uvođenju direktne avionske linije između Kazahstana i Srbije.

Tokom razgovora ambasador je upoznao članove Grupe s političkim reformama u Kazahstanu, naglasio da se ove godine obeležava 25. godina diplomatskih odnosa dve zemlje i da će u čast tog jubileja biti štampane poštanske markice, ali i podsetio da je na današnji dan, pre 60 godina, Jurij Gagarin odleteo u svemir.

 

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime