Карић је истакао важност међупарламентарне сарадње
Амбасадор: Србија у Казахстану има искреног пријатеља (ВИДЕО)

0
1956

Чланови Посланичке групе пријатељства са Казахстаном састали су се са амбасадором Републике Казахстан у Републици Србији Њ.Е. Габитом Сиздибековим

Члан Посланичке групе пријатељства са Казахстаном Драгомир Карић нагласио је да пријатељски односи две земље сежу у далеку историју и да је неопходно ту везу одржавати и надграђивати. Карић је истакао важност међупарламентарне сарадње и изразио наду да ће епидемиолошка ситуација дозволити да се сусрет парламентараца уприличи у што скоријем року.

Састанку су присуствовали и чланови Наташа Јовановић, Ђорђе Комленски и др Марко Богдановић који су похвалили изузетна економски напредак Казахстана, став те земље према питању Косова и позвали да се размотри могућност сарадње на пољу здравствене заштите.

Амбасадор је рекао да Србија у Казахстану има искреног пријатеља чија су врата увек отворена. У том светлу нагласио је да Казахстан остаје при свом ставу по питању једнострано проглашене независности Косова и да ће се увек залагати за поштовање територијалне целовитости и суверенитета сваке земље. Такође, нагласио је да су Србију увек гледали као једног од најзначајнијег партнера на Балкану, те да треба разматрати могућност јачања сваке врсте сарадње.

Амбасадор је нагласио значај парламентарне дипломатије и информисао српске парламентарце да је у парламенту Казахстана формирана Група пријатељства са Србијом, те предложио планирање узајамних посета, у циљу размене искустава и јачање веза два парламента.

Он је рекао да у Казахстану живи око 1500 српских држављана, од којих је велики број спортиста који играју за велике клубове, па чак репрезентативне тимове, више врста спортова, те да би требало размотрити могућност увођењу директне авионске линије између Казахстана и Србије.

Током разговора амбасадор је упознао чланове Групе с политичким реформама у Казахстану, нагласио да се ове године обележава 25. година дипломатских односа две земље и да ће у част тог јубилеја бити штампане поштанске маркице, али и подсетио да је на данашњи дан, пре 60 година, Јуриј Гагарин одлетео у свемир.

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име