Ambasador Rusije: Odnosi Srbije i Rusije su na najvišem usponu

0
2595

Ambasada Rusije priredila je prijem povodom ruskog državnog praznika Dana branilaca Otadžbine, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko je u pozdravnom govoru istakao da su Rusija i Srbija uvek bili na istoj, pravoj strani u najtežim trenucima istorije i da se zajedno bore protiv njene revizije. On je dodao da je Dan branilaca Otadžbine simbol patriotizma i jedinstva vojske i naroda.

– Ovo je praznik i stvaraoca velike pobede, a najveća od njih zabeležena je u Drugom svetskom ratu. Veliku zahvalnost izražavam sovjetskim veteranima koji se s pravom zovu generacija pobednika. Sadašnja ruska armija brižljivo čuva tradiciju ruske vojske i spremna je da odgovori na svaki izazov kao i da pomogne svojim prijateljima – rekao je Bocan-Harčenko.

On je naglasio da je razvoj vojno-tehničke saradnje između Rusije i Srbije, koji se dešava pod neposrednom kontrolom predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, usmeren ka tome da bi Srbija imala čvrst suverenitet i mogućnost da rešava o svojoj budućnosti, nezavisno od bilo koga, i da živi u stabilnom regionu. Istakao je da Rusija nije nikada imala cilj i da neće nikada imati cilj da pravi podele na Balkanu i Evropi i da se zalaže za nedeljivu zajedničku bezbednost.

Naveo je da se ove godine Dan branilaca Otadžbine obeležava u Beogradu nakon posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua. čiji su, kako je istakao, razgovori sa predsednikom Vučićem i ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom dali još jedan podsticaj saradnji dve zemlje.

– Sada se naša saradnja i prijateljstvo, kao i strateško partnerstvo, nalaze na najvišem usponu. Naši odnosi su prožeti neprekidnim dijalogom, sastancima između naših predsednika, a sada pripremamo još jedan niz sastanaka. Za nas je velika čast to što će predsednik Vučić obeležiti 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu u Moskvi, zajedno sa ruskim predsednikom Putinom – kazao je Bocan-Harčenko.

Svečanosti su prisustvovali i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, potpredsednik Skupštine Veroljub Arsić, ministri Aleksandar Vulin i Zoran Đorđević, narodni poslanik Dragomir J. Karić, Simon Dragomira Karić, potpredsednik PSS i odbornik u Skupštini grada Beograda, direktor policije Vladimir Rebić, Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora, predstavnici političkih partija, diplomatskog kora, Vojske Srbije i verskih zajednica.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime