Амбасадор Белорусије предводио делегацију која је посетила Оџаке

0
2622

Амбасадор Белорусије у Београду Владимир Чушев рекао је у Оџацима да је Србија за Белорусију најважнији партнер на Балкану и да две земље последњих година развијају све боље економске односе. Он је истакао да простора за унапређење међусобне сарадње има на свим пољима, напоменувши да је искрено пријатељство два народа добра основа за то. Амбасадор Чушев био је на челу делегације ( Драгомир Ј. Карић, Милош Вучинић, Григориј Громико, Чедомир Станојевић ) која је посетила општину Оџаци како би сагледала могућности за сарадњу локалних привредника и предузећа из Белорусије.

Трговинска сарадња Србије и Белорусије је све боља, захваљујући споразуму о слободној трговини, а политички дијалог је у успону, рекао је амбасадор Чушев и заложио се за интензивирање сарадње региона из Србије и Белорусије. У том смислу он је најавио и могућност да општина Оџаци са неком од општина или градова у Белорусији склопи споразум о братимљењу.

Амбасадор Белорусије је са сарадницима дошао у Оџаке, где је имао састанак са председником општине Душаном Маријаном, његовом заменицом Биљаном Цекић и са привредницима. Како је истакнуто, циљ ове посете био је да се гости упознају са могућностима оџачке привреде.

Након обиласка неколико предузећа у Оџацима и Раткову, амбасадор је рекао да могућности за сарадњу привреде Оџака са предузећима из Белорусије постоје, пре свега, у области хемијске и металске индустрије.

– Видели смо да постоји потенцијал за сарадњу. Општина Оџаци можда није богата, али је значајно то што је кадровски потенцијал сачуван у низу предузећа које смо посетили и то даје наду да ћемо за вашу општину моћи пронаћи партнера у Белорусији, неки регион са којим би могли успоставити различите видове сарадње. Економска сарадња је за нас свакако приоритет – истакао је амбасадор Чушев.

Први корак у успостављању сарадње предузећа из општине Оџаци и привредника из Белорусије јесте позив локалне самоуправе амбасадору те земље да посети Оџаке.

– Ми смо као општина заинтересовани да “Хипол” прошири сарадњу са белоруским партнерима. Такође, желимо да оживимо и нашу производњу пољопривредних машина и да што више упослимо “Пољострој” успостављањем контаката са Амбасадом Белорусије, што је и циљ ове посете, с обзиром да на тржишту те земље постоји интересовање за ту врсту механизације. Има и других фирми у општини Оџаци које су заинтересоване за сарадњу са партнерима из Белорусије – рекао је председник општине Душан Маријан.

Почасни конзул Белорусије Драгомир Карић, који је био у делегацији која је посетила општину Оџаци, истакао је да су белоруске компаније заинтересоване да са предузећима из Србије удружено наступају на трећим тржиштима и да то може бити развојна шанса и за оџачку привреду.

– Наш циљ је да унапредимо економску размену Србије и Белорусије, а томе доприноси и политичка сарадња која је на изузетно високом нивоу у последње три године, што није био случај у ранијем периоду. Ја сам убеђен да ћемо уз помоћ господина амбасадора и привредника из Белорусије успети да успоставимо и сарадњу између општине Оџаци и њених привредника и неког од региона у Белорусији – рекао је Карић.

Још једно од предузећа које је обишла делегација белоруске амбасаде је Хемијска индустрија “Хипол” из Оџака, која је 2010. и 2012. године била на првом месту највећих извозника у Белорусију. Прошле године због промена на тржишту није била присутна у тој земљи, али је заинтересована да поново успостави сарадњу са партнерима из Белорусије, на чије тржиште је “Хипол” претходних година пласирао свој главни производ – полипропиленски гранулат, рекао је директор Павел Петровић.

– Посета амбасадора је свакако прилика да поново обновимо сарадњу са компанијама из Белорусије са којима смо до сада радили, јер наш полипропилен са квалитетом је већ доказан на белоруском тржишту. Ми смо заинтересовани да се успостави размена и у другом правцу, јер је нама из Белорусије потребан пелет и сировина за течни нафтни гас – истакао је Петровић.

Делегација Амбасаде Белорусије у Оџацима је обишла и предузеће “Пољострој”, које се бави производњом пољопривредних машина и “Итес Рилон Лорисон”, произвођача штапел влакна и филамента. У Раткову је организована посета истоименом пољопривредном предузећу које послује у саставу осијечке “Жито групе”.

У пратњи амбасадора Владимира Чушева били су још и економски саветник у амбасади у Београду Григориј Громико и представник Привредне коморе Белорусије Милош Вучинић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име