Српска православна црква слaви Лазареву суботу, или Врбицу (ФОТО-ВИДЕО)

0
2159


Свету литургију поводом Лазареве суботе и празника Врбице у Саборној цркви у Београду служио је патријарх српски Господин Иринеј, чија је ово Крсна слава.

Читургији у Саборном храму присуствовали су министар Велимир Илић, народни посланик Драгомир Ј. Карић са унуком Јанићијем, престолонасленик Александар са принцезом Катарином, амбасадор Белорусије Владимир Николајевич Чушев и бројни верници.

У СПЦ, Врбица је дечји празник, јер је Христос, према Јеванђељу, улазећи у Јерусалим рекао: „Пустите децу мени, јер таквих је Царство небеско“.

Врбицу обично у цркву носе деца у суботу поподне да би је оставили у цркви да се на Цвети, на јутрењу, окади и очита молитва, а гранчице се после деле народу.

На тај празник се обично бере цвеће, али се не уноси у кућу, већ се држи у дворишту у посуди са водом. Цвећем се рано ујутро кити кућа, а водом у којој је стајало, умивају се укућани. Обичај је да се тог дана млади међусобно дарују цвећем.

С обзиром да је овај празник у време ускршњег поста, црквено правило је да није добро на тај дан играти и певати.

Овај догађај сматра се у хришћанству победом живота над смрћу и наговештај Христовог страдања и васкрсења, у коме је основа новозаветне вере.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име