Србија и Русија оснивају Институт за очување сећања на борбу против фашизма

0
1925

Делегација Народне скупштине Србије предвођена председницом Мајом Гојковић учествовала је на петом заседању Комисије за сарадњу између Народне скупштине Србије и Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације.

На састанку у Москви разговорима са српске стране о важним темама попут реализације билатералне сарадње између две државе у областима попут енергетике и иновативних технологија, те јачању међународне и и регионалне безбедности присуствовали су и Ђорђе Милићевић, потпредседник Скупштине, Жарко Обрадовић, Драгомир Ј. Карић, Милован Дрецун, Дубравка Филиповски и Сандра Божић. Са руске стране у раду Комисије је учествовала и Валентина Терешкова, прва жена у космосу.

Посебна пажња је уочи обележавања 75. годишњице победе над фашизмом у Другом светском рату посвећења поновном буђењу нацизма, једне од највећих пошасти човечанства, и покушају прекрајања историје од стране неонацистичких група како би се злочини умањили или, пак, у потпуности негирали.

На заседању Комисије председник Државне думе Вјачеслав Володин је предложио да се што пре формира Институт за очување историјског памћења како би се заједничким снагама изборили против ревизионизма историје и улоге совјетских и српских војника у борби и победи у Другом светском рату.

Председница Народне скупштине Маја Гојковић се сагласила са тим предлогом јер, како каже, ревизија историје прети не само сећању већ и опстанку народа. Нагласила је да Србија добро памти јунаштво совјетских војника који су се раме уз раме борили са нашим јединицама за ослобођење наше земље од окупације. Додала је да ће за иницијативу бити затражена подршка председника Русије и Србије Владимира Путина и Александра Вучића.

Ђорђе Милићевић, потпредседник Скупштине и заменик копредседавајућег у раду Комисије, нагласио је да је предлог за оснивање Института од огромног значаја за Србију и српски народ. Подвукао да је задатак да сачувамо наше заједничко наслеђе и да ће предложити Влади Србије да се наука укључи са циљем да се сачува права истина о креирању слободне Европе.

Народни посланик Драгомир Ј. Карић је у свом обраћању истакао да је Србија посвећена заштити историјског памћења, тековина антифашистичке борбе и сећања на страдања од нацистичког терора. Он је подсетио на жртве које су Срби поднели у Другом светском рату и истакао да нико никада не сме и не може да оспори да су наши одреди са борцима Црвене армије протерали нацисте са Балкана и вратили слободу народима на овим просторима.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име