Прослављено 60 година Винарије ПИК Опленац

0
2318

Винарија ПИК Опленац, обележила је у суботу 60 година постојања, и том приликом је представљена линија светлих вина „Вила“ са интензивним укусима и мирисима различитих сорти грожђа, суво вино укуса свежих вишања и трешања „Вила розе“, као и црвена вина „Трон“ и „Монарх“.
Поштујући традицију и природне карактеристике земљишта Опленачког виногорја , винарија ПИК Опленац, уводи нову технологију прављења квалитетних вина.

Специјални гости Винарије ПИК Опленац и председника Општине Драгана Јовановића били су амбасадори Белорусије, Казахстана, Туниса, Палестине и почасни конзул Белорусије у Србији Драгомир Ј. Карић. У име дипломатског кора домаћинима и гостима овај значајан јубилеј честитао је амбасадор Белорусије Њ.Е. Владимир Николајевич Чушев.
IMG_5703

Ова винарија је 1948. године почела да исписује странице историје виноградарства, када је основан колектив предузећа за откуп и промет алкохолних пића Опленац. Каснијом изградњом Новог подрума, пословањем у склопу предузећа Навип“ Опленац – Топола и припајањем Пољопривредног добра Опленац, ПИК Опленац је у свом поседу имала на старању близу 700 хектара обрадивих површина.

До почетка 90-тих година капацитетима и прерадом ПИК Опленац је био у самом врху на тадашњем тржишту Југославије, са палетом производа Рајнски ризлинг, Смедеревка, Црни бургундац, Златна опленка, Опленачки црни бисер, Шљивовица, Комовица, Леони као и многи други чувени производи овог предузећа.
IMG_5679
Уговором закљученим средином 2014 године, ПИК Опленац је постао приватно власништво. Својим рукама, више од 850 радника у подрумима подно Опленца оставили су своја искуства прављења вина.

Спајањем животних прича садашњих власника, винарија ПИК Опленац спаја традицију и историју Србије, Русије и Црне Горе. Винарија је задржала своју примарну делатност – производња вина од грожђа, са тенденцијом ширења делатности у области прехрамбене индустрије.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име