Predstavljanje „Srpske rukopisne knjige u Češkoj“

0
2283

Izdanje „Srpske rukopisne knjige u Češkoj“ predstavljeno je u Beogradu, a patrijarh srpski Irinej poručio je da je ta knjiga dobar primer za pravac koji treba slediti.

Patrijarh srpski g. Irinej je na predstavljanju knjige u Skupštini trada Beograda rekao da veruje da će ta knjiga i ubuduće biti jedan divan primer kako treba pristupiti istraživanju srpskih rukopisa. Navodeći da je taj rad vrlo veliki i značajan, Patrijarh je izrazio nadu da će uskoro jedan broj naših značajnih rukopisa biti pronađen.

„Na taj način otkrivamo svoju istoriju, kulturno stvaralaštvo koje su naši ljudi stvorili i ostavili iza sebe. To je jedan dobar dokaz šta smo bili u jednom vremenu i šta bi bili da nismo doživeli tragediju, tursko ropstvo, koje je zaustavilo naš napredak“, rekao je Patrijarh.

IMG_0371

Pozdravljajući skup posvećen našim rukopisima iz srednjeg veka, uglavnom rukopisa od 12. do 18. veka, Patrijarh je rekao da su oni brojni i vrlo važni, te da predstavljaju naše kulturno stvaralaštvo i nacionalnu istoriju našeg naroda. Patrijarh je izrazio nadu da se na ovom izdanju neće stati i da će se nastaviti otkrivanje, prikupljanje i obrađivanje naših značajnih rukopisa koji se nalaze u raznim bibliotekama.

„Ova knjiga je dobar primer za pravac koji treba slediti, da pronađemo i objavimo ono što je bilo naše i što govori o nama“, rekao je patrijarh.

IMG_0350

Pohvalio je interesovanje za našu prošlost, pre svega kulturnu, dodajući da je to najvažnije za jedan mali narod, koji jedino svojom kulturom može da obezbedi sebi postojanje na ovom trusnom podneblju.

Glavni i odgovorni urednik izdanja Zoran Nedeljković rekao je da se razlog ovog okupljanja čekao decenijama.

„Ovo je prvi put u novijoj istoriji da se jedan ugledan tim stručnjaka na naučnim osnovama temeljno i sistematski bavi srpskim srednjovekovnim rukopisima“, rekao je Nedeljković.

IMG_0367

Predstavljeno izdanje je prvo u ediciji Srpske rukopisne zbirke rezultat je rada naučne komisije Biblioteke Srpske Patrijaršije u okviru projekta „Istraživanje i prikupljanje srpskih rukopisa u inostranim zbirkama“, koji je pokrenut 2009. godine. O ovom delu govorili su dr Branislav Todić, dr Jasmina Grković Mejdžor, dr Irena Špadijer i Petar Arbutina.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime