Отворена изложба о мигрантима „Граница је затворена“ (ФОТО/ВИДЕО)

0
2116

Инспирисана мигрантима, у Музеју афричке уметности отворена је изложба „Граница је затворена“ . Повод и тема изложбе је културна и цивилизацијска димензија избегличког таласа који је овог лета запљуснуо Европу, а Србија је на рути кретања десетина хиљада људи из Африке и са Блиског истока, који, бежећи са „линије ватре“ или од тешкоћа и невоља у својим земљама порекла, траже спас.

„Миграције нису само кретање људи већ и идеја, па и културних идеја, реч је о својеврсној култури у покрету. Избеглице су људи који шире културно-језичку разноврсност и мењају садржаје традиционалних културних појмова. Они имају своје културне потребе, а, такође, су и стваравоци извесних културних вредности“, рекла је директорка Музеја афричцке уметности Марија Алексић.

Међутим, знатан број присутих грађана, личности из јавног живота међу којима и народни поланик Драгомир Ј. Карић показали су изузетно висок ниво солидарности и емпатије према онима које су још веће муке довеле у овај, њима непознат простор. Осим људске, та велика сеоба народа захтева и брзу уметничку реакцију и промишљања.

IMG_6866

Поставка је плод сарадње Музеја афричке уметности са невладином организацијом „Група 484“, уметничким колективом „ШКАРТ“ и уметницима Иваном Богићевић-Леко, Снежаном Скоко и Луком Кнежевићем Стриком.

Део изложбе чине и аутентични аудио-записи (приче, изјаве, сведочења) азиланата, као и јединствена друштвена игра коју су осмислили тражиоци азила смештени у Центру за смештај тражилаца азила у Боговађи.

Изложбу ће пратити низ додатних програма и активности у виду радионица и разговора, а трајаће до 1. децембра.

ВИДЕО У ПРИПРЕМИ!!!

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име