Nacionalizacija srpskog sporta

0
1991

Zakon o sportu koji je 2011 godine prestaviljen javnosti je ništa drugo nego nacionalizacija srpskog sporta, pošto je usvojen zakon o sportu, jer predlagač je imao većinu, to je veliki korak unazad za srpski sport.

Prvo napravio se jaz između olimpiskih i neolimpiskih sportova gde će ovi prvi biti privilegovani u pogledu nacionalnih priznanja i primanja. Dok oni koji su brojniji (neolimpijski) neće imati stimulans za takmičenje, kao npr. Karate koji se po masovnosti nalazi na drugom mestu, a ima zapažene rezultate, kao osvajanje zlatne medalje otpisani su od države. Cilj države treba da bude isti prema svima, da kod svih sportova postiče masovnost (kod olimpiskih i neolimpijskih sportova), što veće uključivanje omladine u sport i sportske aktivnosti, to manje dece na ulicama i manje problema u državi.

Za Pokret SNAGA SRBIJE-BK privatizacija srpskog sporta je mešanje politike i države u sport, cilj je da se zemljište vlasništvo klubova proda kontraverznim biznismenima, a time će biti oštećeni klubovi. Sportski klubovi nisu privredna društva nego udruženja građana oni su vlasnici stadiona i objekata. Šta je onda predmet privatizacije, jer zakon predviđa da će sportski klubovi biti otvorena akcionarska društva.

Pokret SNAGA SRBIJE-BK smatra da zakon ne može zabraniti klubovima da budu udruženja građana, želja države je da se meša u poslove klubova, a preko svojih delegata koji će biti iz redova tajkuna sa sumljivim kapitalom upravljati klubovima.

Prof. dr Ranko Marijanović,  predsednik odbora za sport

uspeh-sport

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime