Миланка Карић: Жене као шефови бољи визионари

0
2289

Пратећи корене у традицији, може се рећи да је Миланка – Мара Карић обновитељ српског задужбинарства, као једна од кључних личности у дугогодишњем прогресу прве, модерне фондације „Карић фондације“.

Најбоља врста промоције једног народа је очување културне баштине

Миланка (Мара) Карић рођена је 15. септембра 1957. године у Пећи, у патријархалној породици, као друго од четворо деце Милана и Босиљке Бабић. У браку је 40 година са Богољубом Карићем, са којим има четворо деце: Небојшу, Надежду, Јелену и Даницу и петоро унучади: Лазара, Луку, Касију, Виктора и Петра. Основну и средњу школу завршила је у Пећи, а студије на Правном факултету у Нишу. Говори енглески и руски језик.

Након завршетка студија, запошљава се у породичној фирми „Косово универзум“ и убрзо постаје директор Центра за развој мале привреде. Као истински филантроп и хуманиста далеке 1979. године, заједно са својим јетрвама и заовом, оснива први Социјални савет „БК компаније“, из којег је настала прва српска приватна Фондација после Другог светског рата – „Карић фондација“.

– Готово четрдесет година водим се идејом да се сачувају корени и материјална и духовна добра културе нашег народа. Дубоко верујем да је очување писма, језика, историје и културне баштине најсигурнија и најбоља врста промоције једног народа. Уверена сам да док живи матерњи језик, док живи историја, уметност и традиција, жива је и брига о националном идентиту нашег народа. Величина, број и разноликост подухвата Фондације доказ су да у традицији саме породице Карић јесте укорењена одговорност према држави и друштву – каже Миланка Карић.

Од 1996. године „Карић фондација“ са Миланком као председницом почиње са додељивањем престижне награде „Браћа Карић“ вреднујући њоме највиша достигнућа стваралаштва у областима – културе и уметности, научног и истраживачког рада, новинарства, публицистике и издаваштва, економије и привреде, те хуманитарних активности, јачања мира, сарадње и пријатељства међу народима и спорта. До сада је уручено преко 150 награда и то је импозантна породица лаурета награде „Браћа Карић“ коју чине најзначајнија светска и домаћа имена.

Давне 1993. године породица Карић основала је први приватни универзитет у југоисточној Европи – Универзитет „Браћа Карић“. Овај универзитет одшколовао је 20.000 студената који су данас менаџери на високим позицијама многих приватних компанија и државних институција.

Када је Богољуб Карић почео своју политичку активност, Миланка је као супруга била је уз њега, а посебно током његове кандидатуре за председника Србије 2004. године. Обављањем функције потпредседника ПСС-БК, за време Богољубовог прогонства – одсуства, она је дала велики допринос опстанку те странке у њеним најтежим условима. Од 2012. године постаје и посланик ПСС-БК у републичком парламенту. Као народни посланик, одрекла се финансијске надокнаде, а обавезни месечни паушал у целости усмерила је као помоћ Пећкој патријаршији.

Престижне награде и признања

За дугогодишња дела од националног и државног интереса и веома богати рад, Миланка је добила бројна престижна признања и награде. Међу њима су и:

– највише признање културно-просветне заједнице Београда за трајан допринос култури нације (2003. година) „Златни беочуг“,

– хуманист године у Србији (2003),

– „Награда за женске студије“, Универзитета Сока, Токијо, Јапан (2004),

– „Паул Харрис Фелоw Аwард“, награда за заслужног грађанина света 2004. године Фондације Међународног ротари клуба,

– награда „Најевропљанин“ за најевропскији програм у области хуманитарног и доброчинитељског рада у 2013. години Европске куће у Београду,

– у мају 2015. године изабрана је за почасног конзула Казахстана у Србији.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име