Карић о обновљивим изворима енергије / Информацију представила Зорана Михајловић (ВИДЕО)

0
1644

На седмој седници чланови Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику разматрали су информацију о раду Министарства рударства и енергетике за период октобар-децембар 2020. године.

Информацију о раду представила је проф. др Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министар рударства и енергетике, која је на самом почетку излагања, указала на одличну сарадњу како са матичним одбором тако и са Народном скупштином у претходном периоду. Министарка Михајловић, истакла је да министарство настоји да спроводи енергетску политику на три колосека.

Седници је председавао председник Одбора Верољуб Арсић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова: др Александра Томић, Драгомир Карић, Бранимир Јовановић, Ненад Крстић, Адријана Пуповац, Весна Стамболић, Снежана Петровић, Наташа Љубишић, Зоран Томић, Ивана Поповић, Ана Белоица, Снежана Пауновић и Војислав Вујић.

Први колосек се односи на нормативне активности, истакавши да се ове године очекују промене у области енергетске политике Србије и енергетске транзиције, кроз допуне и измене законских решења. Истакла је да ће се пред парламентом ускоро наћи измене и допуне закона о енергетици, измене и допуне закона и рударству и геолошким истраживањима, као и два нова закона, закон о енергетској ефикасности рационалној употреби енергије и закон о обновљивим изворима енергије.

Други колосек се односи на неопходност реформисања најзначајнијих предузећа: Србијагас и Електропривреда Србије. Истакла је да се крајем маја ове године очекује раздвајање делатности код оба предузећа, с тим да ће у случају са предузећем Србијагас, требати више времена.

Трећи колосек се односи на капиталне инвестиције. Истакла је да је веома битно направити добар план коришћења капиталних инвестиција и додала да вредност инвестиционих програма износи око 10,5 милијарди евра у свим областима енергетског и рударског сектора. Оно што је најбитније је да се успоставе приоритети, како у енергетском тако и у гасном сектору, односно утврдити који би инвестициони пројекти требало први да се реализују. Указала је и на веома важну чињеницу која се односи на то да не може да се донесе више ниједна одлука о било којој инвестицији, реструктурирању или усвајању новог закона, уколико то није повезано са заштитом животне средине. Према речима министарке, циљ је да Србија у наредним годинама постане зелена Србија, да путем коришћења соларне електране, соларних панела, ветро-електрана и био масе се крене у производњу зелене електричне енергије.

Такође је нагласила да ће новим законом о обновљивим изворима енергије бити обухваћена новина која се односи на то, да се на свакој згради, фирми, кући, спортској и фабричких хали поставе соларни панели, како би се обезбедила све већа производња зелене електричне енергије, а смањили трошкови племените електричне енергије, која се добија из прљавих извора енергије.

Након конструктивне дебате, чланови Одбора једногласно су усвојили Информацију о раду Министарства рударства и енергетике за период октобар-децембар 2020. године.

У наставку седнице, директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач започео је виртуелно представљање Годишњег извештаја Секретаријата Енергетске заједнице о напретку Републике Србије у имплементацији прописа из области енергетике. Због техничких сметњи презентација је прекинута, а седница ће бити настављена 10. марта 2021. године у Народној скупштини.

Седници су присуствовали, поред министарке рударства и енергетике проф. др Зоране Михајловић и представници министарства, као и председник Агенције за енергетику Републике Србије Дејан Поповић, са члановима савета.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име