ДРАГОМИР КАРИЋ У УЖИЦУ: Ово је почетни импулс привредној сарадњи која ће широко одјекнути!

0
2390


Делегација Покрета СНАГА СРБИЈЕ-БК, на челу са Драгомиром Ј. Карићем, у пратњи конзула Казахстана Јержана Жарилканова, посетила је Ужице где је разматрано о могућностима привредне сарадње између овог града и земаља бившег СССР-а.

Делегација, коју су, поред Драгомира Ј. Карића, чинили Перса Мињовић, председник Извршног одбора Главног одбора Покрета СНАГА СРБИЈЕ-БК, Драган Веселиновић, координатор за Златиборски округ и Милош Вучинић, комерцијални директор БК групе, посетила је штанд Српске напредне странке у Ужицу где је ова делегација, заједно са Мирјаном Рацићем, председницом Градског одобра Покрета Снага Србије у Ужицу и кандидатом за одборника на листи Српске напредне странке испред ПСС-а, разговарала са грађанима.

IMG_4474

Након обиласка штанда, одржан је састанак у згради општине града Ужица на којем су, поред делегације Покрета Снага Србије и шефа мисије Казахстана у Србији Јержана Жарилканова, учествовали и градоначелник Ужица Тихомир Петковић, као и привредници из овог града.

На састанаку је разматрана могућност да се Ужице, у економском смислу, повеже са партнерима из земаља бившег Совјетског савеза, са којима Драгомир Карић има вишедеценијску сарадњу у разним областима и на тај начин подигну на ноге, с једне стране прозиводњу у овом граду, а с друге и привреду у целом Златиборском округу.

IMG_4476

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић истакао је да је Казахстан држава која пружа велике повластице српским привредницима и додао да је Драгомир Карић, као човек који је познаје тржиште земаља бившег Совјетског савеза, ту да заједнички помогне да дођу нове инвестиције, не само у Ужице, већ, како је навео, и у цео Златиборски регион.

IMG_4487

„Имаћемо шансу да наше пољопровредне производе, који већ добро пролазе на тржишту Русије, пласирамо у Казахстан, тако да је пре свега на нама који водимо овај град, као и на ужичким привредницима, да ту шансу и искористимо на прави начин“, рекао је Петковић
.
Драгомир Ј. Карић, почасни конзул Белорусије и представник Привредне коморе Белорусије, навео је да је Казахстан земља са огромним потенцијалима рудног богатства и да то представља велику шансу за сву привреду и све привреднике у Србији.

„Желео бих да кажем да постоји фонд за развој инфраструктуре који који износи око 40 милијарди долара. Треба имати у виду да Казахстан нема ниједан аутопут какав има Србија и то је наша шанса да у тој зермљи правимо аутопутеве, мостове, да градимо тунеле и да на тај начин повежемо те њихове удаљене центре“, оценио је Карић.

IMG_4511

Он је додао да је Казахстан изузетно заинтересован за инвестирање у заједничку пољопривредну производњу, за улагање у области коже и производњу обуће, као и за прављење новог ПКБ центра, наше саднице и винову лозу.

„Ја ћу се трудити да са господином Петковићем и регионалном комором одмах после избора направимо један скуп свих бизнисмена и да направимо презентацију шта је то што је данас неопходно Казахстану“, рекао је Карић.

IMG_4515

Јержан Жарилканов, шеф мисије Казахстана у Србији изразио је, током разговора са градским руководством, заинтересованост казахстанске стране за оснивање заједничких предузећа за пољопривредне производе и производњу хране.

Жарилканов је навео да је Казахстан спреман одмах да уложи милијарду долара у инфраструктуру и да то уједно представља шансу за српске грађевинаре.

„Ми смо индустрјиски центар Казахстана, поседујемо велике производне капацитете, фабрике цинка, олова“, рекао је генерални конзул Казахстана у Србији напомињући да је садашња размена две државе мала, али да постоје потенцијали за много више.

IMG_4513

Он је додао да нашој земљи предстоји историјска посета председника републике Казахстана Нурсултана Назарбајева, шестог, седмог и осмог јуна ове године која ће, како је навео, дати нови импулс сарадњи између наших двеју држава.

„За време ове посете биће потписано неколико споразума, пре свега по линији министарства унутрашњих послова и тужилаштва, а затим и по линији регионалне сарадње. За нас ће бити такође значајно и потписивање споразума о братимљењу градова Уст Каменогорска и Ужица, што ће бити нова ласта развоја и сарадње између наших региона“ рекао је генерални конзул Казахстана у Србији и додао да ће то бити пример како треба развијати сарадњу и између других региона у Србији и Казахстана.

IMG_4572

„То је стварно један велики импулс привредној сарадњи која ће широко одјекнути и даће могућност да се много боље упознају та два града. Тек тада ће се видети какве све могућности ова два града имају за сарадњу“, изјавио је Карић.

У понедељак 11. априла скупштина града Ужица донеће одлуку о потписивању споразума о братимљењу Уст-Каменогорска и Ужица, а споразум ће бити потписан доласком председника Казахстана у Србију.

Власник МПП Јединства Мића Мићић подсетио је на одличну сарадњу коју ово предузеће остварује са компанијом„Браћа Карић“ преко двадесет година, радећи на подручју Русије почев од деведесетих година и запошљавајући преко 300 радника на пројектима преко милион квадрата почев од банака, преко факултета, па све до породилишта, болница и базена.
Како је истакао, захваљући овој сарадњи предузеће „Јединство“ је опстало и дан данас живи и ради.

„Наш регион има капацитете и у грађевинарству и у туризму и у путној привреди, а овде имамо фирму „Путеви Ужице“ која је у Србији међу јачим предузећима, која ради по Русији и која треба да се укључи у тај бизнис“, оценио је Мићић.

IMG_4679

Након састанка са руководством града Ужица, делегација је обишла женски центар за рециклажу „Ретеx“, који представља иновативни центар за прикупљање и рециклажу текстила. Осмишљен 2010. године, овај центар је резултат препознатих потреба за запошљавање жена из рањивих друштвених група, као и потреба локалне заједнице за побољшањем квалитета система примарне селекције отпада.

„Ретеx“ је отворен у марту прошле године, а Марина Туцовић, менаџерка програма рециклаже истакла је да је за то време овај центар успео да добије нове клијенте, успостави сарадњу са регионалном развојном агенцијом и другим организацијама на нивоу Србије, као и да је почео да се бави производњом корпоративних поклона.

„Поред корпоративних поклона, успоставили смо сарадњу са брендом „Кобајаги тоyс“ из Београда, за њих радимо сензорне играчке. То су играчке рађене од рециклираног материјала, а поред тога радимо и нову колекцију сувенира која подразумева торбу, несесер и перницу са суперхероином“, рекла је Туцовићева.

IMG_4686

Драгомир Ј. Карић изјавио је да је одушевљен овим центром напоменувши да ствари које се производе рециклажом текстила, од дечијих лутака, преко кецеља, до ташни и другог прибора, људи свакодневно користе и да због тога прозивдоња ствари у овом центру треба да добије што шире размере.

„Одмах сам дао идеју да се, ако већ ми као Србија подржавамо сваког страног привредника од 3.000 до 10.000 евра за запошљавање радника, што је најбрже могуће направи један програм запошљавања овде, пошто је речено да има посла за педесетак жена, а споменуто је да би и мушкарци могли да раде у овом центру, што је добро“, рекао је Карић додајући би Влада Србије у том случају изашла у сусрет да по раднику дȃ стимул од 1.000 до 1.500 евра за једно радно место.

Карић је рекао да Женски центар за рециклажу треба да изађе из оквира Ужица и да добије сабирне центре у целој Србији, као и филијалу у Београду, додавши да ће максимално лобирати, кроз Скупштину Републике Србије и БК групу, да се обезбеди пласман ових производа на територији наше земље, у вртићима, Црвеном крсту, као и у другим организацијама.

IMG_4723
„Када погледамо само бувљак у Београду, после сваког радног дана тамо остане маса те робе на земљи! То треба неко да сакупи, стави у одређене контејнере и да се пребаци у овај центар, да би жене могле да раде“, навео је заменик председника ПСС-а.

Ивана Стојиљковић, народна посланица у прошлом сазиву Скупштине Републике Србије, рекла је да се још у парламенту залагала да људи препознају привредни потенцијал центра „Ретеx“, ако се има у виду да овде раде жене из осетљивих друштвених категорија.

„Ми смо донекле успеле да људи заиста схвате колико је ово важно, не само што се решавају социјално тешке категорије, него што имамо поред приче о рециклажи текстила и причу и за заштиту животне средине које у целини дају јако добар резултат“, рекла је Стојиљковићева.

IMG_4752

Она се захвалила Драгомиру Карићу и његовим сарадницима на обећаној помоћи овом центру и изразила наду да ће следећи сусрет проћи у већем објекту.

„Што више нас учествује у овом послу, биће више радости за оне који су до јуче били без посла“, оценио је Карић.

IMG_4765

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име