Богољуб Карић: Направићемо програм од Беле Цркве до Црне Траве да се у сваком граду нешто ради

0
2157

„Најлогичније би било да харизматичан човек и државник преузме ту позицију“, оценио је председник Покрета Снага Србије Богољуб Карић, одговарајући на питање да ли га је изненадила кандидатура премијера Александра Вучића за председника Србије.

„Још марта месеца почеле су приче око кандидовања и јуна сам најавио да је најлогичније да овако харизматичан човек, који има визију, такав државник и таква личност треба да преузме ту позицију. Постоји колизија између тога да председника бира народ, а премијера парламент. Очекујем да дође до промене устава и верујем да је то једно од питања које ће бити на столу“, рекао је Богољуб Карић гостујући у јутарњем програму на Хепи телевизији.

Он је додао да не може човек са позиције премијера да спроведе програм и визију, уколико нема позицију власти, те да Вучић сада има ту могућност.

„Да победи неко из позиције, знате какав је наш народ ми увек направимо проблем и где га нема“, додаје Карић.

Он је оценио да је Вучић, без сумње, најпопуларнији политичар и да ужива поверење више од половине грађана Србије.

„Не говорим о гласачима него о грађанима. Путујем по Србији и видим како људи реагују на помињање његовог имена. Председник има могућност да постави план, најмање 10 стратешких циљева и да се проблеми реше, спољна политика треба да се појача максимално, да се обезбеди безбедност ганица, да немамо проблема са суседима, да успостави коректну сарадњу са Косовом, да би развијали економију и да би грађани безбедно живели. Морамо да подигнемо економију земље“, поручио је.

Аналитичар Дејан Вук Станковић, гостујући у истој емисији, сматра да се Вучић кандидовао да би наставио континуитет у спровођењу политичко-економског програма и спречио могући сукоб ако би опозиција освојила председничку функцију.

На питање о могућем сукобу између премијера Вучића и председника Николића, Карић је оценио да то пласирају медији, јер новине увек воде рачуна о тиражу.

„Мислим да нема никаквог сукоба између Вучића и Николића. Напротив, то су врло одговорни људи. Вучић је повукао потез који је неопходан. Он хоће да оствари своју визију и мора да има сигурност да неће доћи неко други ко би то могао да заустави. Он је оперативан. Ми нисмо имали таквог председника владе као што је Вучић последњих деценија… Томислав Николић је одговоран политичар, своју дужност је обављао на најквалитетнији начин на који може председник да обавља и нема интереса као оснивач СНС да буде против. Убеђен сам да ће дати пуну подршку Вучићу. Све остало су спекулације“, изричит је Карић

У емисију су се укључивали бројни гледаоци који су, углавном, желели да чују на који начин Богољуб Карић може да помогне Србији и какво би решење понудио за одређене проблеме. Тако је на питање гледаоца шта мисли о државном дотирању страних компанија, Карић истакао да би требало колико странцима-толико домаћим фирмама.

„Субвенције морају да буду подељене једнако свима. Најбољи пример је Застава Крагујевац. Бивша власт је милијарду евра дала Фијату да би та фабрика радила у Крагујевцу. Данас нема нових модела, ништа се ту није десило. Том милијардом је требало да купе свиње и да се започне производња. Ми салату увозимо из Македоније. Да би нашим људима било јасно, холандска лала доноси седам милијарди држави, може и наша салата нама. Треба дати субвенције нашим људима само 30.000 евра препородиће нашу производњу. Срамота је да ми увозимо бели лук из Кине“, наводи Карић.

Дејан Вук Станковић такође поручује да би Србија требало стратешки да се нађе у пољопривреди, да улаже у органску храну.

„У Русији живим и радим и све до 2012. године српска власт је игнорисала Русију, већ је улазила у канализацију Запада. Први пут имамо владу и државу која се државнички понаша са Русијом“, додаје Карић.

На питање гледаоца када ће почети да гради Тесла град, Карић је рекао да је концепција за градњу припремљена.
„Хрвати су ми нудили острво да градимо ове хиљаде квадрате. Одбио сам јер су нам понудили овде локацију, Макиш. Људи овде треба да раде, да граде. Тесла град треба да направимо овде. Ми градимо милионе квадрата у бившим руским републикама. Мора да се гради у нашој земљи, на сваком месту“.
На питање да ли би био на позицији премијера, Богољуб Карић је поручио:

„Ја могу све да помогнем као бизнисмен, без позиције и функције. Од деведесетих година су затворене све фабрике, људи отпуштени и дошли смо у ситуацију да нама управљају стране банке и држе нас у дужничком ропству. Мени се свиђа то што смо успоставили бољу сарадњу са светом, само морамо да спустимо тензије у региону и може да крене економија. Само тражим да оно што ми је одузето и отишло у стечај да ми дају да купим, негде има нека зграда, негде има земља, можда се то креће до 50 милиона. Тражим иста права као други. Не функционише још правни систем, јер су људи заплашени од бивше власти која је водила против нас харангу“, поручио је Карић.

Он је додао да извоз из наше земље према Русији може више и боље, јер Путин каже, све што ви произведете ми можемо да купимо.

„Потребно је да премијер Медведев посети Србију и да ми повећамо производњу. Белорусија има преко 67 милијарди извоз, потребна нам је сарадња са руским републикама, а оне желе са нама, да дефинишемо шта тачно који град и регион може да произведе за њих, они су спремни и да финансирају оно што им треба. Мора да се зна по којој цени ће неко то да купи. Не смемо да дођемо у позицију да преваримо произвођаче. Домаћин српски је преварен, јер нема логистике, хладњаче које преузимају робу и зато мора да постоји државни програм“, поручио је Карић.

Дејан Вук Станковић је додао да за тржиште ЕУ, уместо да извозимо софистицирану радну снагу, да извозимо софтвер.

„Ја хоћу да овде радим. Да градим квадрате за 500 евра, то неће одговарати неким лобистима. Укључићемо 100 хиљада људи да ради на том пројекту. Могу да помогнем на пољу воћарства и повртарства. Да обезбедимо сигуран посао за наше произвођаче и да обезбедимо стране инвестиције и логистички око прераде и производње меса. Треба обезбедити фабрике и хладњаче за прераду меса. Не треба ми да радимо за 300 евра, треба циљ да нам буде 1.000 евра. То мора да буде брже од Словеније и Хрватске. Нису они паметнији од нас. Морамо после две деценије да дижемо народ, ја свуда причам о томе. Имам 27 милиона улаза на Фејсбук страници. Сејем оптимизам и реализам“, наглашава Карић.

На питање зашто се враћа у земљу, када су му већ једном отели две милијарде, Карић наглашава да мора да се бори да се штета приватницима надокнади.

„Свака власт мора да зна да не сме да завлачи руку у туђ џеп, нисам прихватио да предам Мобтел и да угасим ПСС, они су кренули са полицијом на мене“, подсећа.

Имам амбиције да Покрет Снага Србије стане на ноге, да 60.000 чланова порасте на 200 хиљада.

„Нама не требају позиције ни функције, већ да се наши програми имплементирају“, јасан је Карић.

На питање гледалаца како планира да економски препороди целу Србију, не само Београд као центар, поручује.

„Све време људе интересује пун фрижидер и добар живот. Није ни чудо, људи су остали без посла. Метрополе свуда у свету вуку највећи део економије. Ми ћемо направити програм да сваки град од Беле цркве до Црне траве да се у сваком граду нешто ради. Да дижемо младост, да држимо курсеве и школе да обучимо те младе људе за послове које ћемо да покрећемо. Људи хоће да се ради, приче им је доста… Ја сам са Косова, нисам из круга двојке. Све почиње од културе, ту су стубови друштва, образовања. Мора више новца да се издваја. То је улог. Морамо да обезбедимо услове да ти људи живе квалитетно…“, рекао је Карић.

У емисији, у којој је гостовао и Зоран Пановић, новинар, гостовала је и певачица Тијана Дапчевић, која је специјално за Богољуба Карића отпевала песму „Уснила је дубок санак са Косова Рада“.

У студију су се придружили и продуцент филма „Зона Замфирова“ Мирослав Митић и Бранкица Себастијановић, млада Зоне, као и новинар Вања Булић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име