Ko i zašto izaziva Bogoljuba Karića?

1
2856

U vašem listu sam pročitao informaciju da će SNS ponuditi Pokretu Snaga Srbije Bogoljuba Karića i još jednoj stranci na sledećim izborima po jedno mesto u koaliciji. Teško je u to poverovati i pod uslovom da ne poznajete Bogoljuba Karića i PSS, čiji je on lider.

Ne mislim da je o tome uopšte ozbiljno razgovarano. Ali kao čovek koji od pedesetih godina prošlog veka radi i živi sa i od medija, jednostavno verujem da ćete kolegijalno pustiti i moje mišljenje. Ono nije ni kritika, ni protest, već pokušaj da vašim čitaocima pružim neke informacije koje mogu da im budu od koristi, a nikome ne štete.

Valja se pre svega setiti da je Bogoljub Karić danas jači i Srbiji potrebniji nego ikad. Ono što on čini po svetu, iako je 11 godina bio izgnan od strane „Petooktobarskih spomeničara“, teško je i zamisliti, pa je vredno da o tome bar ovlaš informišem vaše čitaoce, koristeći samo činjenice u koje sam siguran..

Kao čoveku koji je dobro upoznat sa ciljevima i stanjem u Pokretu SNAGA SRBIJE-BK, jer sam je pratio i pre nego što je formalno oformljena, mogu da svedočim da je danas jača nego ikada. I da u vreme kada je Bogoljub prognan, članstvo se nije osulo, osim nekolicine iz rukovodstva! Dakle, kada bi neko danas PSS-BK odista ponudio jedno mesto, bio bi to samo izazov da samostalno izađe na izbore za parlament, a sasvim solidno prođe na lokalnim izborima

Zato je logično pitanje: otkud takvo uverenje? PSS-BK je dve godine posle izgnanstva Bogoljuba Karića od strane tadašnje vlasti, za razliku od skoro svih stranaka, u regularnom roku održao izbore za sva rukovodstva, ali i formirao snažan Klub mladih i Organizaciju žena. Nedavno su održani i redovni izbori za nova rukovodstva, a teško je naći mesto u Srbiji u kome nema članova PSS-BK.

I još jedan podatak koji se zaboravlja. Bogoljub je tada izašao na izbore sa zelenom salatom u ruci i našao se među trojicom koji su pretendovali na mesto predsednika Srbije. Dobio je preko 20 odsto glasova. Danas PSS-BK ima lidera koji je u timu najvećih svetskih biznismena, jer njegova firma „Dana Holding“ već treću godinu za redom je među 100 najvećih i najboljih graditelja na svetskoj rang-listi! Gradi ne samo u Belorusiji i Rusiji, u ledenom Sibiru, već i u Kazahstanu, u Arapskim Emiratima i na mnogim mestima u drugim zemljama i na drugim kontinentima.

A svojoj Srbiji je, posle 11 godina izgnanstva, još na aerodromu „Nikola Tesla“, ponudio projekte da u Beogradu i svakom okružnom mestu gradi stambene i poslovne objekte po ceni od 500 dolara po kvadratu!

Koji lider bilo koje stranke, osim SNS, može svojoj stranci da ponudi više?

I da ne bude zabune. Karić je iznad svega rodoljub, čovek koji je radi Srbije rizikovao sve što je tada imao (Mobtel, banku, BKTV, Evropa osiguranje) upravo zato što se sa tadašnjom vlašću nije slagao oko rasprodaje zatečenog stepena razvijenosti Srbije, koja se krčmila kao na „buvljaku“. A u izgnanstvu je i sebi i drugima dokazao koliko je snažan u konkurenciji, nemilosrdnijoj nego ikada.

Koja stranka danas ima takvog lidera?

I koji lider bez ustezanja javno priznaje da je Aleksandar Vučić redak primer koji ne štedi ni svoje zdravlje, ni svoje vreme, ni ugled, jer teži da ostvari ono što je obećao: izgradio je drumsku infrastrukturu, teško da i sam zna broj fabrike stranih investitora koje je otvorio. Ali teško je i poverovati da bi mu Vučić za zajednički napor da Srbiju ne samo vrate u svet, već da je zajednički brane od stranih nasrtaja na naše teritorije i nacionalne interese, odista ponudio samo jedno mesto. I uz sve to, svojim „pašama“ i „subašama“ ma gde bili, obećao je da će ih zameniti mladima.

PSS-BK je i bez spuštanja cenzusa u stanju da na lokalnim, ali i republičkim izborima, sakupi sam sebi neuporedivo više. Da ne licitiram. Jer, poznavajući Bogoljuba Karića, on je uvek racionalan u trenutku kada je reč o njegovom interesu i interesu Srbije.

On ne odustaje od misli da Srbija mora da radi, gradi i rađa. I iz toga je moguće smisliti milion privlačnih ideja koje motivišu Srbiju da se više ne odriče, već ulaže u svoj razvoj, u svoju ekonomiju, u sređivanju finansija, u stvaranje svojih savremenih digitalnih centara, jer imamo mladu i talentovanu pamet, a sve to znači i u bolji života danas, a ne kada nam neko obećava bilo šta u nekom drugom životu.

Mirko Stamenković, novinar
Lični stavovihttps://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/ko-i-zasto-izaziva-bogoljuba-karica/

1 KOMENTAR

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime