Narodni poslanik u poseti Pomoravskom okrugu
Karić: Svilajnac će postati srpski Hongkong, važna je podrška porodičnim firmama

0
6449

Političko-privredna delegacija Pokreta Snaga Srbije – Bogoljub Karić, predvođena narodnim poslanikom Dragomirom J. Karićem, zamenikom predsednika PSS – BK, potpredsednikom Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije i jednim od osnivača BK kompanije, obišla je Pomoravski okrug.

U Svilajncu su posetili kompaniju Neša komerc koju vode Miroljub Ognjanović i njegov sin Nenad sa porodicom. Domaćini su im pokazali proizvodni pogon u kojem se izrađuju izuzetno kvalitetni radijatori u različitim dimenzijama i bojama, kao i prodajni salon opremljen najsavremenijim proizvodima za grejanje.

– Ovo je još jedan dokaz da je porodica najsigurnije mesto i da je porodica ćelija svakog društva. Ako budemo imali više ovakvih kompanija neće biti potrebe da jurimo nikakve strane investitore. To će biti dovoljno za zapošljavanje svih naših ljudi. To je Italija napravila – podržala je porodične fabrike. Srpski domaćin je budućnost Srbije – istakao je Dragomir J. Karić.

On je rekao da su ga preduzetnički počeci Ognjanovića podsetili na početke porodice Karić naglasivši da se danas BK grupa zvanično nalazi među 100 najuspešnijih kompanija na svetu.

– Mi kao BK grupa ćemo se potruditi da pomognemo oko izvoza radijatora prevashodno u Belorusiju, Rusiju, Kazahstan, kao i sve ostale zemlje u kojima gradimo milione kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora. Odmah ću obaviti razgovor sa Bogoljubom i sigurno će radijatori iz proizvodnih pogona Neša komerca krenuti prema zemljama koje sam pomenuo.

Karić se osvrnuo i na podatak da je samo u ovoj godini u Svilajncu otvoreno pet fabrika.

– Mislim da Svilajnac juri velikim koracima da postane srpski Hongkong. To iskreno kažem. Imam u Svilajncu prijatelje, Sretenov sin a moj bratanac je oženjen Svilajnčankom, tako da smo povezani sa ovim krajem.

On je dodao da ga za ovaj kraj vežu i uspomene iz mladosti.

– Svilajnac mi je ostao u sećanju još 1963. godine kada sam ovde bio na omladinskoj radnoj akciji. Trebalo je da ukrotimo Moravu da ne plavi više ove lepe livade i njive. Ali ja verujem da Moravu nikad niko ne može da ukroti, tako da će ona uvek ostati simbol Svilajnca i čitavog Pomoravlja.

Nenad Ognjanović je u ime svoje porodice zahvalio Dragomiru J. Kariću na poseti istakavši da se nada uspešnoj saradnji i da je njihova želja povećanje izvoza i zapošljavanje veće broja radnika.

U delegaciji PSS – BK su bili i Persa Minjović, predsednik Izvršnog odbora Glavnog obora PSS – BK, potpredsednici IO GO PSS-BK Miloš Vučinić i Zvonko Ilinčić, Mirjana Tadić, predsednik omladinske organizacije PSS-BK, Velibor Stević, generalni sekretar Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije, Goran Savović, predsednik Okružnog odbora PSS-BK za Pomoravski okrug, Radmilo Crnjaković predsednik Opštinskog odbora PSS-BK Svilajnac, Nebojša Milanović, predsednik Gradskog odbora PSS-BK Ćuprija, Nikola Jovanović, predsednik Gradskog odbora PSS-BK Jagodina, Ranko Janić, predsednik Gradskog odbora PSS-BK Kragujevac i Dragan Obradović, predsednik Opštinskog odbora PSS-BK Despotovac.

Na farmi ovaca Bulatović u Despotovcu dočekao ih je Boris Bulatović sa sinovima i suprugom. Članovi ove porodice poreklom iz Peći detaljno su goste upoznali sa svojim radom rekavši da su posebno ponosni na stado „romanovski ovaca“ koje za dve godine daju više od pet jagnjadi.

– Kuća Bulatovića je u Peći uvek nosila epitet jedne od najboljih, uvek su bili složni i bili su u dobrim odnosima sa svim građanima bez obzira na nacionalnost. Svi su ih poštovali i cenili i drago mi je da su se pokazali i ovde na novom ognjištu. Zahvaljujem se svim građanima Despotovca i rukovodstvu opštine što pomažu jednu ovakvu vrednu porodicu. A kada je porodica ovako radna, ona i jaka – podvukao je Dragomir J. Karić.

Boris Bulatović je rekao da mu je velika čast da ugosti svog sugrađanina iz Peći i da mu je izuzetno drago što je imao prilike da porazgovaraju o razvoju ove grane poljoprivrede kojom se njegova porodica bavi.

Potom je put privredno-političku delegaciju Pokreta Snaga Srbije – Bogoljub Karić odveo do predsednika opštine Despotovac Nikole Nikolića.

– Poseta jednog važnog narodnog poslanika kao što je Dragomir Karić je izuzetno prijatna. U razgovoru smo se dotakli mnogo bitnih tema. Imamo nekoliko nezavršenih objekata koji su veoma važni, poput nove škole čija je gradnja započeta pre desetak godina. Nismo imali novca da okončamo radove, međutim vidim da je porodica Karić zainteresovana da pomogne u savladavanju problema da se taj objekat privede kraju – kazao je Nikolić.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić je sa svojim saradnicima obišao i farmu krava u ćuprijskom selu Batinac. Tamo ih je dočekao domaćin Srbislav Stanojević koji se sa suprugom, ćerkom i sinom vratio iz Švajcarske 2013. godine i na dedovini započeo privatni biznis. Danas uzgaja sedamdesetak grla krupne stoke.

– Došli ste iz Švajcarske i ovde ste napravili raj. Želim vam pre svega dobro zdravlje, slogu, mir i ljubav. I da se ugledate na porodicu Karić, da živite složno. Svi nesporazumi mogu da se reše – poručio je Karić i osvrnuo se na razvoj domaćinstva Stanojević:

– Sigurno ćete imati uspeha. Sama činjenica da vaše krave najviše vremena provode na ovim osunčanim proplancima i na svežem vazduhu van štala je ono što danas traži čitav svet i što je najzdravije za konzumente mleka i mlečnih proizvoda. Udruženje industrijalaca i preduzetnika Srbije, koje predvodi Bogoljub Karić, će se potruditi da pomogne u plasmanu vaših proizvoda u zemlje sa kojima sarađujemo počevši od država Evroazijske ekonomske unije do afričkih i zemalja Bliskog istoka. Meso se sve više izvozi u Kinu i to je velika šansa, a mi sarađujemo i sa tom prijateljskom državom pa ćemo gledati da vam pomognemo da izađete i na to tržište.

Srbislav Stanojević je naglasio da je malo onih koji obraćaju pažnju na problem proizvođača:

– Lepo je čuti da čovek na dobrom glasu kao što je Dragomir Karić obraća pažnju upravo na proizvođače i zahvaljujem mu se na svemu što radi za poboljšanje našeg položaja.

Poseta privredno-političke delegacije Pokreta Snaga Srbije – Bogoljub Karić Pomoravskom okrugu pokazala je da je pružanje podrške porodičnim preduzećima i poljoprivrednim gazdinstvima od izuzetnog značaja za razvoj i dobrobit države.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime